Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Agnieszkowy ogródek

Agnieszkowy ogródek

Agnieszka 22:25, 14 mar 2011

Martek napisał(a)
...Jak wyjdę do tych rabat to nie zauważam jak wiatr mnie od tyłu bierze i mam teraz za swoje ))

Wiatr? To może ustawiaj się przodkiem, wtedy korzonki będą zadowolone!
Syla 10:50, 15 mar 2011

Pytanie nie było do mnie ale spróbuję odpowiedzieć : Rumiankę japońską sadzi się ok. 16szt na 1m2
Agnieszka 11:57, 15 mar 2011

Dzięki, Sylwia. Wracam myślami do Twoich rysunków. Stąd pytanie o runiankę. Kupiłam kiedyś kilka roślinek, są, rosną, ale jakoś słabo. Chyba paprocie je ograniczają. Stąd moje pytanie o intensywność wzrostu.
Agnieszka 15:27, 18 mar 2011

Pogoda paskudna, więc chodzę od okna do okna i myślę.... (deszcz pada, dzieci się nudzą )

Bardzo chciałabym mieć w ogrodzie wodę.... Mam dwa pomysły:

Moje marzenie to ta wielka płytka żwirowa sadzawka. To jest szczyt moich marzeń. Idealne miejsce na taką kałużę to ten wygospodarowany przez Gosię trawnik na półkolistej rabacie. Nadal rozważam wykonanie tam tej sadzawki zamiast trawnika. I do tego taki spory głaz z tryskającą delikatnie wodą. Czyli dokładnie to, co ma Maja w swoim ogrodzie, tylko w większej skali:

Agnieszka 15:29, 18 mar 2011

Drugi pomysł, to wykorzystanie małej piaskownicy przy tarasie. Kiedyś była kwadratowa, potem posadziliśmy symetrycznie przy tarasie jodły koreańskie i ćwiartka piaskownicy została oddana we władanie jodły (oczywiście jodła ma gdzie rosnąć, bo wystaje korzeniami poza zarys piaskownicy, więc nie męczy się). Ponieważ dzieci wyrosły i wcale nie chcą się bawić w piaskownicy, myślę o jej całkowitej likwidacji. Ewentualnie o przerobieniu jej na oczko wodne w miniaturze.

To miejsce wygląda teraz tak:
Agnieszka 15:39, 18 mar 2011

Piaskownica jest głęboka mniej więcej na 0,4m, szerokość boku to 1,8m (taka była długość boku kwadratu na początku).

Boki piaskownicy są wykonane z drewnianych słupów o boku 15 cm. Ponieważ to pozostałości z budowy domu, to są to po dwa kloce postawione jeden na drugim. Czyli jest 30 cm drewna wgłąb z każdego boku.

Można te boki wyłożyć folią, powsadzać roślinki w pojemnikach, zamontować małą pompkę i już
Prąd doprowadzimy bez problemu z tarasu, z wodą też nie ma kłopotu. Tyle, że z chlapania się w wodzie - nici Mam na myśli bieganie po wodzie....

Syla 16:59, 18 mar 2011

Dobre miejsce na ciurkadełko
Agnieszka 11:14, 19 mar 2011

No fajne, tylko malutkie. No i pewnie trzeba byłoby podnieść brzeg, bo to chyba niezbyt dobrze tak równo z trawą.... Tu lepiej też o tyle, że później wchodzi słońce, a w wersji z oczkiem na półkolu słońce byłoby praktycznie przez cały dzień. To dobrze, ale dla glonów
Syla 15:41, 19 mar 2011

Richie fajnie opisał swoje ciurkadełko w swoim wątku - luknij sobie i nawet ma sposób na nie zapychanie filtra hehehe wypróbował i poleca ..... ja skorzystam bo mam do zrobienia 2 źródełka w tym jedno przy tarasie
Gardenarium 16:56, 19 mar 2011

Agnieszka napisał(a)
Pogoda paskudna, więc chodzę od okna do okna i myślę.... (deszcz pada, dzieci się nudzą )

Bardzo chciałabym mieć w ogrodzie wodę.... Mam dwa pomysły:

Moje marzenie to ta wielka płytka żwirowa sadzawka. To jest szczyt moich marzeń. Idealne miejsce na taką kałużę to ten wygospodarowany przez Gosię trawnik na półkolistej rabacie. Nadal rozważam wykonanie tam tej sadzawki zamiast trawnika. I do tego taki spory głaz z tryskającą delikatnie wodą. Czyli dokładnie to, co ma Maja w swoim ogrodzie, tylko w większej skali:

Można to zrobić, ale zupełnie w inny sposób niż źródełko bez lustra wody.
Pogłebiamy w jednym miejscu i zakopujemy donicę plastykową większą i wykładamy folią stawową, W zagłębieniu umieszczamy pompę, przykrywamy kratką, włókniną i nasypujemy kamyki.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies