22 sierpnia tematem ogrodowego odcinka w "Rytmie Miasta" był ogród zacieniony. Przyjechałam, jak zwykle z roślinami. Tym razem były to hortensje i bukszpan do formowania.
Do studia przybyła Gwiazda,
Laura Łącz - aktorka, która posiada piękny i zadbany ogród, ale ma z nim trochę problemów właśnie z powodu cienia.
Pani Laura lubi o ogrodzie wiedzieć wszystko, dlatego kupuje poradniki i książki ogrodnicze, aby zaznajomić sie z różnymi tematam dotyczącymi pielęgnacji. W ogrodzie ma dużo drzew iglastych, hortensji, bukszpanów, cisów, fuksji i pnących róż. Bardzo ucieszyłam się na tę wiadomość, gdyż po raz pierwszy spotkałam Gwiazdę, która uprawia takie same rośliny, jak ja w swoim ogrodzie.
Pani Laura dużo czasu spędza na tarasie, udekorowanym kwitnącymi roślinami w donicach, o które bardzo dba. Zawsze stara się, aby rosły w nich ładne kwiaty. Potrzebują one dużo więcej opieki niż rośliny posadzone w gruncie, których nie trzeba tak często podlewać. Pani Laura nie lubi zaniedbanych ogrodów. Nie należy do leniwych osób, sama lubi wszystko robić, gdyż nie wyobraża sobie kogoś obcego, kto pielęgnuje jej rośliny. Wyjątkiem jest jej mama. Jednak praca w ogrodzie niszczy ręce i siły też trzeba mieć sporo, aby wszystko samemu wykonać.
Zacieniony ogród to również wiosenne problemy z trawnikiem, który trzeba regenerować, dosiewać, a nawet dokładać nowy, z rolki.
Ja również borykam się z taki problemami.
Do studia przyniosłam duże okazy hortensji w kolorze białym i niebieskim, o kwiatach podobnych do kwiatostanów bzu oraz spora sadzonkę bukszpanu, aby pokazać, że z małej rośliny można po kilku latach uzyskać poprzez odpowiednie cięcie formujące całkiem ładną bukszpanową kulę. Można przyspieszyć ten proces sadząc do jednej doniczki trzy bukszpany. Hortensje natomiast są cennymi krzewami liściastymi, kwitną długo i kwiaty dają piękny kolor.