aldona
09:20, 09 wrz 2010

Cieszę się że jest miejsce, gdzie można szukać inspiracji i liczyć na fachowe porady dotyczące naszych ogrodów.Mój ogródek powstaje stopniowo,ma już trzy lata ale ciągle jest bardzo dużo do zrobienia.Na początku zajęłam się przedogródkiem, który znajduje się od strony południowej.Moja wiedza na temat roślin była niewielka, więc sadziłam intuicyjnie to co mi się podobało, jednak z uwzględnienieem roślin lubiących słońce i suszę.Teraz wiem trochę więcej o tym jak powinien wyglądać ogród i mam ochotę wszystko pozmieniać, albo chociaż poprawić. W tym roku na wiosnę wzięłam się za rabatkę cieniolubną za domem.Poszdziłam dwa różaneczniki, azalie japońskie, bukszpany, żurawki i funkie (próbowałam wzorować się na realizacjach danusi),ale ciągle myślę, że nie wygląda to dobrze.Teraz marzy mi się kawałek wrzosowiska i w związku z tym proszę o poradę: jak posadzić obok siebie rośliny lubiące kwaśną ziemię, np wrzosy i trawy. Pod trawy można ziemię wymienić ale, czy podczas deszczu ta ziemia się nie zakwasi? Czy obok siebie mogą rosnąć róże i hortensje, mają przecież różne wymagania, albo jak posadzić krokusy na wrzosowisko.
Na razie nie umiem umieszczać zdjęć, pozdrawiam
Aldona
Na razie nie umiem umieszczać zdjęć, pozdrawiam
Aldona