Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 18:08, 11 maj 2011

Do góry
Dla was ,kochani,też kwiatek ode mnie!Żyjcie długo i szczęśliwie!

Zakątek Olgi 17:52, 11 maj 2011

Do góry

tak zakwitła gazania

i krzewuszka

sadzonka poniemieckiego bzu,kwiaty nie tak okazałe jak u lilaków szlachetnych,ale zapach zniewalający

Jeszcze nie zagospodarowana rabatka pod bzem
Zakątek Olgi 17:46, 11 maj 2011

Do góry
Widok na ogródek z tarasu
piwonie,czosnki,orliki ...
jodełka koreańska

pod daglezją
Ogród zmyślony 16:24, 11 maj 2011

Do góry
coś nabazgroliłam, tak jakoś bym to widziała docelowo
po poziomych elementów trzeba chyba dołożyć czosnek olbrzymi, białe wystające kulki z armerii, do tego niskie jałowce jakiś arnold, albo hibernica i z tyłu tło (Danusia proponowala świerk serbski w takim trochę rozrzuconym półkolu dla zamkniecia kompozycji-kilka egzemplarzy).Jesienią może się pojawiać fioletowy marcinek, a latem kiedy cały skalniak tworzy zielony dywan- ostróżka w jakimś jednym kolorze i rumiany w kępach, albo dziewanna.Tak siakoś

Moje ustronie 15:39, 11 maj 2011

Do góry

Sebek to wygląda tak, ale zdjęcie z ubiegłego roku, wypompowywanie wody ze studzienki drenażowej
Moje ustronie 15:37, 11 maj 2011

Do góry
Moje ustronie 15:32, 11 maj 2011

Do góry
Moje ustronie 15:30, 11 maj 2011

Do góry

moja skarpa przy tarasie
Moje ustronie 15:28, 11 maj 2011

Do góry

zapomniałam jak się nazywa ta roślinka
Moje ustronie 15:26, 11 maj 2011

Do góry

klon czerwony
Moje ustronie 15:24, 11 maj 2011

Do góry
Moje ustronie 15:22, 11 maj 2011

Do góry

wilczomlecz
Moje ustronie 15:21, 11 maj 2011

Do góry
Moje ustronie 15:19, 11 maj 2011

Do góry

Moje ustronie 15:17, 11 maj 2011

Do góry

pigwowiec
Ogród zmyślony 14:47, 11 maj 2011

Do góry
no w sumie to dopiero 1/4 roboty na górce.Nic ciekawego. Nie wiem, czy ją "zwaliłam w dół wystarczająco.Może podpowiecie.W tym słońcu chyba guzik widać. Pewnie trzeba teraz dorzucić trochę z dołu, ale pole manewru małe-zeby zastoiny wodne sie pod domem nie robiły. Ciągle mnie drażni ta majtkowa skalnica na srodku, albo jej kwiatki obetnę, albo przesadzę.Co do fuksjowego floksa też nie mam przekonania-może gdyby rósł jakoś bliżej fioletowego żagwinu, no nie wiem, jeszcze będę dumać.
Danusia radziła sadzić takimi falami, nie plackami, więc tak będę to próbować ciągnąć.
Kupiłam dzisiaj białą skalnicę-ta mi pasuje bardziej.No i chyba chciałes białe orliki-są w ponderosie niziutkie-ładne.

Ogród zmyślony 14:19, 11 maj 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
No masz problem z tą ziemią, ale to nie oznacza, że np. nie możesz mieć wrzosowiska. wystarczy zdjąć warstwę gliny i nasypać dobrej ziemi.
Na razie jak dla mnie rośliny współgrają i fajnie wyglądają. Urzekła mnie lawedna i maciejka. Nie są to chaszcze, ale jednak można je troszkę ograniczyć, bo mają współgrać a nie konkurować. Czekam na dalsze zdjęcia i pozdrawiam

witaj Sebku, to czy ja sie dogadam z wrzosami jest narazie w fazie testowej. Mam wydzielony kawałek raptem metr na 3 metry, gdzie podasziłam zdechlaki spod domu. Tam latem miąły dobrze, ale po roztopachjuz gorzej, a do tego śnieg z dachu bynajmniej im nie pomagał. Zyją niby, ale co to za życie
Przesadziłam je na tyły,razem z moimi polamanymi pierisami na pagórek w ziemię piaszczysto-torfową. Zobaczymy czy się ukorzenią.Ten sam los czeka 3 rododendrony spod domu, tylko je posadzę w dołek.To jedyny róg działki, który intuicyjnie mi pasuje na te rośliny, ziemia jest piaszczysta, a że te rośliny mają płytki system korzeniowy to raczej głeboko leżąca glina im nie straszna (tak myśle).

Dzięki za rady z lawendziakiem. W zeszłym roku miałam w ręce pierwszy raz motykę, nie miałam bladego pojęcia jak się co będzie zachowywać, jednak najbardziej nieobliczalna byłam chyba ja sama w tym "ogrodzie". Wywiezliśmy z pomocą męża tony gliny z działki, z wybranego klińca usypaliśmy pół podjazdu na działke, a chwastów spaliliśmy całą górę. To była mordęga. Na żywo ogród wygląda tak sobie, ale jak się spojrzy na zdjecia sprzed roku to jednak widać różnicę.
Bogusiu, cieszę się,że podoba Ci się wygrana
Michałku, w uszach dzwoniło i dzwoniło, zeby założyć wątek. Gdyby nie Wasze delikatne, acz stanowcze namowy na wczorajszym "posiedzeniu", pewnie by go nie było.

o tak wyglądała działka jesienią 2009. Prace zaczełam w marcu 2010.sam kliniec i chwast i ja pośród tego rozłożona i beztroska

a mniej więcej tak wyglada teraz, no juz trochę lepiej, bo dosialiśmy kawałek trawy wiecej

Pogaduchy skowronków 14:19, 11 maj 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Skowronkowo czas budzić! Po wczorajszych pracach śpią ,ale dziś też robota czeka!

Raz,dwa,gimnastyka,kawa,śniadanie i .......do pracy mili panowie i śliczne panie!

No jeszcze mi powiedz Haniu ,że się gimnastykujesz z rana to już mi wstyd
Pozdrawiam M.Paralityk ))
Verbena bonariensis - werbena patagońska 13:58, 11 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Dzis zapakowałam resztki Sebkowi na jutro do wysłania.
Nie mam już.

Jak to mówią - kto je ostatki ten jest piękny i gładki
Dziękuję Ci Danuś. Mogłem pomyśleć o nich wtedy jak wszystkim rozsyłałaś - co mi wtedy do głowy strzeliło ?
Diamentowy ogród 13:11, 11 maj 2011

Do góry
Tą część od stawu do końca działki nazywam roboczo rabatką tarasową co prawda ma ponad 40 metrów, ale nad nią najbardziej się głowię i na niej najbardziej mi zależy Na nią będziemy patrzeć siedząc i regenerując siły po stresującym dniu w pracy Zaczynając od prawej mamy dwa duże orzechy włoskie (w tym roku niestety przemarznięte młode listki, chyba nic z nich niestety nie będzie ). Za nimi bez czarny (samosiejka – nie wiem czy wyciąć czy zostawić).

Za nimi rozciąga się pas nawiezionej i ziemi torfowej i właśnie jestem na etapie odchwaszczania codziennego jej, aby przygotować do sadzenia. Myślałam o szpalerze świerków białych (bardzo mi się podobają) i na tym moje pomysły się kończą. Chcę się odgrodzić od sąsiadów i ich pracowników ;P Chciałam ją poszerzyć w jakimś miejscu…
Tam gdzie ta piękna zielona beczka (wędzarnia) będzie stał kiedyś nieduży obudowany grill.

Z tyłu za domem jest działka mojej siostry, którą na chwilę obecną zostawiła nam pod opiekę. Niewiadomo jeszcze co będzie z tą działką, póki co ją użytkujemy za przyzwoleniem siostry Część tej działki i kawałeczek mojej (razem jakieś 900m2) obsialiśmy trawą. Właśnie zaczęła wschodzić

Z tyłu domu jest wyjście od strony kuchni i marzy mi się taki mały kącik na kawusię przy wschodzącym słońcu

Tutaj te wspomniane wsadzone przez nas i mojego tatę sosny. Przed tym szpalerem chciałam dać kolorowe berberysy. A tutaj kiedyś wsadziłam jaśminowca od teściowej

Chciałabym jeszcze gdzieś wkomponować miejsce na plac zabaw dla córki. Marzy mi się kącik traw i czosnku fioletowego Drugi kącik jesienny marcinkowo-wrzosowy. Marzą mi się klematisy Marzą mi się piękne donice na tarasie i przed wejściem.
Marzą mi się proste formy, taki ogólny porządek Ciężko to potwierdzić na razie, wiem…
Wybaczcie ten chaos, nieporządek. Pomalutku ogarniamy ten teren. Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie i wesprzecie swoją nieocenioną radą.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies