14 sierpnia weekendowe wydanie "Rytmu Miasta" poświęcone było dwóm tematom: drzewkom bonsai i
pielęgnacji roślin balkonowych latem.
Gwiazdą programu była modelka
Francys Mayela Barraza Sudnicka, która uwielbia kontakt z naturą, ekologiczną uprawę roślin. Często kupuje kwiaty cięte, a dla przedłużenia ich trwałości dodaje do wody cukier. Lubi też kwiaty doniczkowe, próbowała uprawiać w domu drzewko bonsai.
Jednak to trudna sztuka, zaproponowałam Fransys łatwą uprawę wytwornych storczyków, które podlewa sie raz w tygodniu.
Bonsai (bon- płaski pojemnik, sai- roślina). Do ukształtowania bonsai potrzeba wielu lat, a jego forma docelowa to miniatura starego drzewa występującego w przyrodzie. Każde drzewko ma indywidualny, niepowtarzalny wygląd. Twórca bonsai powinien wykazać się nie tylko cierpliwością, ale i zdolnością przwidywania. Poprzez długotrwałą pielęgnację, artysta- twórca przekazuje drzewu cząstkę swoich myśli.
Pielęgnacja bonsai polega na prawidłowym, systematycznym podlewaniu, aby gleba była stale wilgotna, ale nie za mokra, obracanie do słońca, aby równomiernie oświetlić roślinę, przesadzanie lub wierzchnia wymiana ziemi, cięcie i drutowanie dla nadania pożądanej formy.
W sprawach balkonowych zaproponowałam łączenie roślin kwitnących z ozdobnymi z liści, które łatwiej znoszą suszę. Do studia zabrałam kordylinę australijską "Purpurea" podsadzoną bluszczem. Na słoneczne balkony zaproponowałam kaktusy, agawy, len nowozelandzki, kordyliny.
Na zdjęciu poniżej kilkudziesięcioletni lasek bukowy