Nie wyszło to najlepiej, ale może będziesz wiedzieć o co mi chodziło.
Można dodatkowo dla urozmaicenia tej ścianki np z ligustru pospolitego
uformować obok niższy taki sam żywopłocik formowany np tym razem z bukszpanu.
Powstanie wówczas podwójny żywopłot. Można zakończyć na dole żywopłotu małą uformowaną kulą bukszpanową, a w przypadku jw. kostką ??? Lub po obu stronach schodów dać pienną trzmielinę tak ją wypośrodkować w biegu schodów.
Roślina wieloletnia wys. 60-70 cm silnie krzewiąca się o prostych pędach zakończonych kłosami lawendowych kwiatów. Liście tej odmiany są zółte. i bardzo przyjemnie pachną.
Kwiaty są chętnie odwiedzane przez pszczoły i motyle.
Zastosowanie: do uprawy na wysokich rabatach, w dużych pojemnikach i na kwiat cięty,liści uzywa sie do aromatyzowania herbaty.
Są to malutkie siewki,trzeba troche poczekac ,az urosną do wysyłki,jeśli ktoś chce,to zostawię je ,bo inaczej trzeba je wyrzucic ,bo mi zarosną cały ogród ,mam tez siewki arcydzięgla
Mam problem.. chcę zrobic przy wejściu cos na kształt poręczy przy schodach. Uformować tak żywopłot by ją imitował, po dwóch stronach. Nie wiem co byłoby najlepsze.... bukszpan, cis a może w ogóle cos innego? Biorąc pod uwage to, że chciałabym też z tego samego "materiału" zrobić półkole przy placyku zabaw dla Kuby o chyba cis odpada... No sama nie wiem... Pomóżcie
Gosiu,a takie coś ?te schodki mogą byc albo z cisa albo z bukszpanu.
Skowronki widzę już na nogach.Miłego dnia wszystkim.I życzę poprawy humoru,tym co lewą nogą wstali.
Myślę,że wam humor się poprawi ,jak zobaczycie słoneczko i plusy na wskaźnikach.
U mnie aktualnie +7.I zwyżkuje!
Trzymajcie się ciepło!
znalazłam coś jeszcze dla Ciebie , może akurat przypadnie Ci do gustu i nie chodzi tu o mrówkę giganta a o studzienkę
"Poradnik domowy Kwietnik maj 2011"
Dzięki Fajna studzienka. Ale mrówa jako pierwsza rzuca się w oczy
Dziś piątek. Mam nadzieję, że jak wrócę z pracy i zwiozę swoją ferajnę do domu to wyjdę do ogrodu
Ania jak wyskoczy to cały watek będzie pachniał i kwitł, czekamy Aniu)
Myślę, że teraz, gdy już pąki pierwszych róż nabrzmiewają, nie ma co pokazywać starych zdjęć.
Tym bardziej, że większość osób już je zna, zwłaszcza z bloga.
Lada dzień (oby..) rozpocznie się sezon różany 2011
Poczekajmy na plan działki, może jakiegoś gotowca podsunę na przebieg linii trawnika.
Kuliste tuje przy tarasie trzeba wydzielić z trawnika, żeby było lepiej kosić i nie wykręcać między krzewami.
Na powyższych przykładach pokazuję, jak ważne jest spójne poprowadzenie linii trawnika i w dodatku równe jej przycięcie. Efekt ogrodu murowany.
Posadzone są tez kule. Zaczęłam je podsadzać żurawką ale nie wiem czy koloru nie zmienić na pomarańczowy bo jakoś tak ciemno. Może coś tam namieszać?
Zdjęcia tylko te bo bateria padła.
dla formalności tylko dodam, że myślę oczywiście cały czas o tych kulach na pniu
Debiutuję na forum, z resztą to moje pierwsze forum w życiu, z racji pełnionego zawodu nie miewam czasu na dłuższe kontakty z mediami, czytaj: telewizja, internet, codzienna prasa. Wierna jestem tylko radiowej Trójce od wielu, wielu lat, no i moim roślinom.
Dlaczego SZEWC BEZ BUTÓW CHODZI?
Ano dlatego, że ogród mój powstaje przy okazji, bez projektu (specjalizacja: Kształtowanie terenów zieleni), bez większych przemyśleń. Sadzę tam gdzie akurat jest miejsce i żeby moi klienci mogli zobaczyć jak dana roślina wygląda w starszym wieku. Uwielbiam tulipany, lilie i rabaty bylinowe. Nie znoszę za to nasturcji...ohyda...to jedyna roślina, która przyprawia mnie o mdłości. I pomyśleć, że na zajęciach kazali nam ją jeść (w Japonii dodają ją do sałatek i dekorują nimi potrawy). Nie lubię jej zapachu i wyglądu i w ogóle jest okropna.
SZEWC BEZ BUTÓW CHODZI...
bo ogród wciąż jest nieskończony. Na realizację czeka już długo ciek wodny z małym oczkiem ( we wstępnej fazie pozostaje od 5 lat), zarasta tylko chwastami, i trzeba co chwilę go "randapować".
Oczywiście w każdym ogrodzie zawsze będzie coś do zmienienia i przesadzenia, więc żaden ogród nie jest tak naprawdę skończony. Ale ja mam wrażenie, że stoję w miejscu...
Z resztą może w tym wątku sami to ocenicie.
Zapraszam do uwag i dyskusji. Póki co w wątku o tulipanach zamieściłam moją galerię tych roślin. Tutaj też wrzucam linka.
To cudowny pomysł z tą konwią i jaki ładny. Nie widziałam nigdzie podobnego sposobu odprowadzenia wody.
U nas są dostępne specjalne pojemniki, ale plastikowe do zbierania deszczówki. Z sentymentem wspominam zabytkowe pojemniki w Anglii.