Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mexico City 20:18, 17 lut 2011

Do góry
Wszystkie duże rośliny zostały przywiezione z dużych odległości pustynnych.Ogrodnicy ciągle coś sadzą,okopują ,pielęgnują maluśkie kaktusiki.
Dostałam zawrotu głowy , widząc taką różnorodność.

Mexico City 20:12, 17 lut 2011

Do góry
Egzotyczny -dla mnie - kaktusowy raj rozciąga się szerokim łukiem wzdłuż głębokiego strumyczka.
Z jednej strony ogranicza on czarne ,powulkaniczne skały, wije się wśród zakamarków,ginie w małych grotach,chowa się pod ziemią .Stanowi ciekawe tło dla roślin lubiących cień i wilgoć.
Wśród ścieżek okalających wzgórki z roślinnością kaktusową można się zagubić.

Można się tutaj schronić przed miejskim zgiełkiem ....wchodzimy w inny świat....bajkowy świat.
Wśród olbrzymich agaw,kolczastych opuncji liczących sobie......lat -czas stanął w miejscu.
Byliśmy w okresie, gdy była pora sucha i w tym czasie kwiatów nie było zbyt dużo.
W takim zielonym miejscu jest czyste powietrze [nie czuliśmy miejskiego smogu].

Miasto Meksyk jest jednym z najludniejszych i największych miast świata.
Jest dużo zieleni.Zafascynowały mnie olbrzymie ,kwitnące agawy wzdłuż ulic -tak jak u nas drzewa. To takie moje pierwsze wrażenie po przyjeżdzie.
Zagadka Parmezana 3 19:49, 17 lut 2011

Do góry

??
Mój kawałek raju 19:41, 17 lut 2011

Do góry
łatwiej będzie patrzeć i porównywać)
Zagadka Parmezana 3 19:38, 17 lut 2011

Do góry
owszem
no to teraz trudniejsze

pełna nazwa?
Mój kawałek raju 19:31, 17 lut 2011

Do góry
Słuchaj, a może podetnij świerka,jałowca wyrzuć , a w jego miejsce posadź może coś podobnego w wysokości i formie do jałowca, np.zimozielony ostrokrzew.
Przed świerkiem posadź tak jak radziła Danusia coś koniecznie na pniu żółtego,a po prawej stronie 3 niewysokie rododendrony kwitnące na fioletowo.Przed nimi łanami czerwoną żurawkę,funkie i żółtą odmianę trzmieliny Emerald'n Gold...To tylko taka moja wizja,ale może Danusia coś wymyśli oryginalniejszego....

Tak na szybko nagryzmoliłam coś dla orientacji...
Murki oporowe 19:30, 17 lut 2011

Do góry
A oto moje murki. Są to po prostu ściśle ułożone kamienie. Nie wiem, co na to fachowcy, ale któryś rok się trzymają. Część już zarosła mocno roślinami, nowsze jeszcze nie. Całość baaardzo długa, zamyka perspektywę ogrodu.

Murek najnowszy, jeszcze nie zarośnięty.

Najstarszy murek.

Schodki w murku.

Podwyższony małym murkiem trawnik - jeden z niemądrych pomysłów.

Podwyższona murkiem rabata z trawami.
Zagadka Parmezana 3 19:25, 17 lut 2011

Do góry
jako, że dawno nie było zagadki i czas najwyższy reaktywować tą formę rozrywki na forum zaczynamy od łatwej łatwizny.
co to? pełna nazwa....może być łacina
W cieniu - zacieniona 19:20, 17 lut 2011

Do góry

Mojej sąsiadce nie zaszkodziły.
Miałam taki pień ....ale się rozpadł....pozostało zdjęcie.
Mój kawałek raju 18:05, 17 lut 2011

Do góry
Planty Białystok 17:37, 17 lut 2011

Do góry
Widok na "Praczki"

Źródło: zieleń miejska białystok
Planty Białystok 17:33, 17 lut 2011

Do góry
Nasadzenia nad stawem są stosunkowo nowe. Z cebulowych to niestety nic nie ma, ale w oddali widać różaneczniki. Wydaje mi się, że są też tam nasadzenia irysów, ale dawno tam nie byłam i jakoś ciężko mi skojarzyć.
Za to w miejscach, gdzie przebiegają nieformalne dróżki można zobaczyć łany stokrotek, zawilców żółtych (ew. ziarnopłonów lub złoci). Związane jest to z siedliskiem, mianowicie park Planty łączy się z Parkiem Zwierzynieckim, a następnie przekształca się w Rezerwat Zwierzyniecki, gdzie występują lasy wilgotne, świeże i mieszane.
Występują oczywiście kwietniki dywanowe w geometrycznych kształtach, ale nie jest ich zbyt wiele. Są obsadzane zazwyczaj najpierw bratkami, a następnie begoniami.
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 16:29, 17 lut 2011

Do góry
Świdośliwa w czasie kwitnienia, to moje zdjęcie

a tutaj link do galerii zdjęć świdośliwy
Mój kawałek raju 15:46, 17 lut 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Przód do poprawki,czekam na propozycję co wyrzucić a co skrócić a co przerobić)

Na pierwszym zdjęciu frontowym, w miejsce cyprysika (pewnie chmurki trzeba odpuścić u niego) ja bym posadziła żółtą tuję kulę na pniu, albo coś innego piennego. Przed tym różaneczniki jednego koloru takie zwarte, niewysokie, albo białe, albo różowe.
Przed tym żurawki, pachysandrę polami.

Oczywiście świerka radziłabym podciąć od dołu, a nie wyciąć.

Iglak lub liściaste na pniu, koniecznie w kontrastowym kolorze, żeby nie było tak sino, czyli żółte, albo białe

Tuja żólta "Yellow Ribbon"

Cyprysik groszkowy "Filifera Aurea Nana"

Euonymus o białych liściach

Różanecznik

Pachysandra (runianka)
Mój kawałek raju 15:37, 17 lut 2011

Do góry
Danusza napisał(a)

biało-żółty)) cudownie

takimi dwoma obsadziłam trejaż

A gdzie Aniu ,Danusiu kupiłyście???Nie w jakimś znanym sklepie" Widzałam Danusiu sadzonki wrzuciłaś foto u siebie...?
Nauka projektowania 15:19, 17 lut 2011

Do góry
Sylwia, do traw i derenia (fajną odmianę wybrałaś) dodaj hortensje. Wtedy lubiłam Anabelkę, ale teraz bym dała Limelight. To idealny zestaw. Tu widać to na zdjęciach. Może psiapsiółce się spodoba.

Z iglastych daj jej szlachetne cisy.

Do brzozy pasują też hortensje, hosty z białymi obrzeżami.

Ja bym jej zrobiła w moim stylu, wielkie kule bukszpanowe dodaj. Strzyżone cisy, przed nimi hortensje, albo różaneczniki. W słonecznych miejscach trawy, Limelight, derenie, kule plus pachysandra a w niej tulipany białe liliokształtne. Dodatkowo w innym rejonie lawendę i jeżówki.

Co do świerka, jakby był potrzebny to można posadzić karłową odmianę świerka serbskiego "Nana" która wyrasta do 3 m po 10 latach. Albo wielki stożek z cisa.
Cały rok w ogrodzie 15:02, 17 lut 2011

Do góry
badara napisał(a)
Jeszcze trochę kolorów

Dokleiłam odpowiedź Łucji, żeby było blisko

1.Kroplik i kwitnąca skalnica cienista (Saxifraga urbium)
2.Czyściec wielkokwiatowy (Stachys grandiflora)
3. Lepnica (Silene compacta)
4. Gożdzik grodaty (Dianthus Barbatus) i ruta (Ruta graveolens)
Villa d'Este Włochy, Tivoli 14:43, 17 lut 2011

Do góry
Kochana, tam rzeczywiście można się zapomnieć

Villa d'Este Włochy, Tivoli 14:39, 17 lut 2011

Do góry

Villa d'Este Włochy, Tivoli 14:34, 17 lut 2011

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies