Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Glina w ogrodzie 19:04, 19 maj 2019

Do góry
HaniaA napisał(a)
Witam wszystkich

Razem z mężem postanowiliśmy założyć rabatę, mąż kopiąc dół pod rośliny napotkał problem w postaci twardej zbitej gliny na głębokości ok 30-40,jest nie do rozbicia szpadlem czy widłami (to by była długa żmudna praca-ponad siły), dodatkowo przeszkodził mu deszcz i nasz rów wypełnił się wodą która nie schodzi.

Plan był taki żeby wykopać jak najgłębszy rów, nasypać żwiru, potem specjalnie przygotowanej mieszanki ziemi i powsadzać rośliny. Nie mniej jednak nie spodziewaliśmy się że kopanie zakończy się na 30-40 centymetrach. Dodatkowo ta stojąca woda rodzi pytania:

Czy rośliny nie będą gnić stojąc w takiej wodzie po deszczu?
Czy dalsza praca ma sens tzn wykopać ten rów na te 30-40 cm i powsadzać tak płytko rośliny? czy za jakiś czas jak korzenie zaczną się rozrastać to przebiją się przez tą twardą glinę? Czy zrobi się taka "donica"? w dodatku płytka? co wtedy?

Dodatkowo w ogródku jest pełne słońce a więc- jak nie ma deszczu to jest sucho i skała a jak leje to woda długo wsiąka.

Narazie kupiliśmy thuje golden smaragd, oraz dwa modrzewie szczepione na pniu. Rośliny stoją i czekają a my nie wiemy co robić. Proszę o pomoc doświadczonych ogrodników, gdyż ja jestem zupełnie początkująca...

Tak, rośliny będą gnić w takiej wodzie.
Rozwiązanie:

nawiercenie dziur drenażowych - przewiercić się do piasku, wypełnić dziury kamieniami.

Podwyższone rabaty a na brzegu rabat odwodnienie liniowe.
Herbicydy 19:04, 19 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może zaszkodzić bo różaneczniki również są dwuliścienne.

Danusiu, no widzisz brak znajomości poskutkowałby tragedią. Dobrze, że poczekałam na odpowiedź. Dziękuję Ci bardzo!
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:00, 19 maj 2019

Do góry
Pod dębem trawnik nie urośnie (cień, mało wody, spadające liście i żołedzie, wiecznie coś leży na trawniku i mało światła) - zmień trawnik na korę lyb rabatę z bluszczem.

Agrotkanina to zły pomysł, tylko ściółkowanie.
Tuje przed chwilą posadzone - nie stosuj nawozów bo możesz tylko im zaszkodzić, nie wiadomo czy były kopane czy szkółkowane. Nawożenie po przyjęciu się roślin. Albo już w przyszłym roku w nowym sezonie.
Odczyn pH gleby pod trawnik 18:54, 19 maj 2019

Do góry
Torf odkwaszony nie zakwasi pH gleby, także torf kwaśny nie wpłynie znacząco na obniżenie pH jeśli zostanie rozsypany po wierzchu trawnika.

Jedynie zastosowanie preparatów chemicznych (siarczan amonu, saletra amonowa), ale ile czego i w jakich odstępach - na to powinna wypowiedzieć się stacja badania gleby a nie my. Ja od tego specjalistką nie jestem i nie umiem wyliczyć.
Naraz nie da się tego za jednym zamchem zrobić. bo możesz spalić trawnik zbyt dużą dawką.
Trawy niepożądane w trawniku 18:52, 19 maj 2019

Do góry
Trawa niepożądana w trawniku. Czyli chwast.
Herbicydy 18:52, 19 maj 2019

Do góry
Może zaszkodzić bo różaneczniki również są dwuliścienne.
Żywopłot strzyżony z cisa 18:47, 19 maj 2019

Do góry
Ja bym sadziła w jednym rzędzie. Za rzadko, za szeroko, żywopłot w przyszłości zajmie kilka metrów szerokości, a chyba miejsce jest równie ważne żeby było w ogrodzie.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:46, 19 maj 2019

Do góry
Karolina231 napisał(a)
Aktualny wygląd, kurcze zasiana 03.04!! a tak marnie wygląda, ledwie 5 cm, normalnie to chyba by już było po pierwszym koszeniu, wydaje mi się że za rzadko posiada, chociaż było prawie 6 kg na 200m kw. Co myślicie, robię zdjęcia no i się to powolutku zagęszcza ale marnie to idzie

Możesz przesypać ziemią z worków wymieszaną z nasionami traw. Te gołe miejsca.
Wybór mieszanki trawnikowej - proporcje 18:43, 19 maj 2019

Do góry
Używam trawnika z rolki. U siebie, jeśli sieję- różnych używam, nie mam przy sobie torby po nasionach.
Poczytaj wątek o trawniku z siewu, wielokrotnie pisałam o róznych nasionach - Wembley, Wimbledon, mieszanka sportowa.

Ważny jest skład nasion a nie nazwa ani firma.
Gala Rasen Kiepenkerla ostatnio polecałam.
Chwasty w trawniku 18:42, 19 maj 2019

Do góry
aga19844 napisał(a)
czy to jest trawa czy chwast?

Botanicznie to jest trawa, ale niepożądana w trawniku. A więc jedno i drugie. Trawa i chwast.
Nawożenie, zasilanie trawnika 18:41, 19 maj 2019

Do góry
Pomysł jest dobry, ale albo bym szła w naturalne nawożenie, albo w sztuczne.
Nie mieszałabym tego na przemian.
Choroby trawnika 18:40, 19 maj 2019

Do góry
Za nisko koszony, za tępe noże kosiarki, za mokra trawa. Wszystkie naraz powody albo jeden z nich.
Siatka przeciw kretom 18:39, 19 maj 2019

Do góry
Kup taką i powinno być dobrze.
W zęby kretom nie zaglądam, ale sprawdzone jest na pewno, że tam gdzie lita siatka z dużymi zakładami - tam nie kopią krety kopców w trawniku.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 18:36, 19 maj 2019

Do góry
Zeskrob w jakimś miejscu kawałeczek kory i zobacz czy pod spodem jest zielone czy suche.
Tawuła japońska - Spiraea japonica 18:33, 19 maj 2019

Do góry
To może być Tawuła van Houtte'a "Gold Fountain'. Ale nie jest to już tawuła japońska, o której jest ten wątek.

Możliwa także tawuła brzozolistna odmiana 'Tor Gold'
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:50, 18 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U nas też leje okropnie, ogród "zatopiony" jest też faktycznie zatopiony. Trzeba drenaż robić, ale wszystkiego naraz się nie da.

Rów rozkopaliśmy w jeziorko więc raczej nigdy nam nie wyleje.
Bardzo współczuję - mega praca czeka Was.

Oj Danusiu ...uczciwie mówiąc to już innego pomysłu na poprawę sytuacji nie widzę, zrobiliśmy co było można jeszcze w tym sezonie wymienimy przepust na większy i liczę na to że coś to da. Choć tak po prawdzie to wszystkie przepusty powinni wymienić na większe na całej długości rowu.....tylko na końcu tego rowu jest gęsta zabudowa, mocno niżej jeszcze niż my i tam się nie bardzo da wymienić na większe bo by ludzie mosty na podwórka musieli mieć, a nie mostki i jak powymieniają u nas to tam zalewać będzie całe gospodarstwa....tego się gmina boi chyba....

No nic my zrobimy co możemy by problem zminimalizować u nas, mam nadzieję pogłębienie rowów ochroni nas na kilka lat chociaż przed kolejną taką nieprzygodą.

Choć patrząc na to co się wczoraj działo na drodze, gdzie rowu nie ma, a rwący potok się zrobił to już nie wiem czy bez zmiany podejścia do uprawy ziemi coś to zmieni
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:19, 18 maj 2019

Do góry
Wczoraj nawet porobiłam zdjęcia, ale mam awarię komputera, nie mam jak zdjęć zmniejszać.

Kto zna program podobny do Picasa? Bo Picasa nie działa już w google, a może jest sposób żeby go wgrać na innego laptopa?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:17, 18 maj 2019

Do góry
Mój drugi też - liście jak piana piękne. A ten będę reklamować, no muszę bo 330 kosztował.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:16, 18 maj 2019

Do góry
U nas też leje okropnie, ogród "zatopiony" jest też faktycznie zatopiony. Trzeba drenaż robić, ale wszystkiego naraz się nie da.

Rów rozkopaliśmy w jeziorko więc raczej nigdy nam nie wyleje.
Bardzo współczuję - mega praca czeka Was.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:11, 18 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kasiu - czekać.

ja właśnie mam taką sytuację z wielkim bukiem Nie puszcza i też jest zielony pod korą), ale liści nie ma.

Mój też łysy jak kolano. A drugi ten sam bez cudny w liściach. No to czekamy Danuś. Dziękuję za odpowiedź. Tak by mi go było żal, bo na drzewko udało mi się go wyprowadzić. To trzymamy kciuki za nasze drzewka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies