Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 22:49, 21 sty 2011

Do góry
Dawniej w starym domku tez miałem zawsze bocianki. Wprowadziły sie razem z nami i razem z nami wyprowadziły. Ostatnio odwiedzając stare ranczo zauważyłem jednak jakis ruch w miejscu dawnego gniazda.....czy to jeden z moich boćków nie powiem bośmy aż tak dobrze się nie znali
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 22:44, 21 sty 2011

Do góry
Kupiłam ją 3 lata temu-jakieś pół metra wysoka-pierwszy rok zimowała już na działce a domu jeszcze nie było.Dwa razy zmieniała miejsce, a w zeszłym roku zakwitła:kochana moja Niagra/Nigra?
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 22:43, 21 sty 2011

Do góry
Jak to na spacerze?? odpadam....nie mogę....to chyba te sztuczne od A......

moje, prawdziwe
i nie mają czerwonych nóżek, hi, hi...jakieś niedorobione, czy co?
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 22:30, 21 sty 2011

Do góry
Jeszcze go nie będzie ale na pewno przyleci bo zostawił jesienią nogi i pewnie za nimi teskni
Agnieszkowy ogródek 22:17, 21 sty 2011

Do góry
Obecnie to miejsce wygląda tak (skyrockety są z tyłu, trochę zasłaniają je te żółtawe tuje):

Skyrockety są w odległości 2,20 m od ogrodzenia, świerki natomiast są przy płocie.
Natura-najbardziej utalentowana tkaczka 22:16, 21 sty 2011

Do góry

już niedługo można się będzie udać na poszukiwanie wawrzynków
Agnieszkowy ogródek 22:05, 21 sty 2011

Do góry
Wiecie, myślę cały czas o tym co zrobić z tymi Skyrocketami.
A gdyby tak zostawić je tu gdzie są, ale wykopać derenia spomiędzy nich i postawić tam ławeczkę? Za plecami są te dwa świerki.... Ukształtować trawnik tak, aby stworzyć maleńką zatoczkę z dojściem do ławeczki.

Coś jak u Danusi:

Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 21:57, 21 sty 2011

Do góry
Danusiu, zamieściłaś dzisiaj w artykule o ogrodach rodzinnych takie zdjęcia:

Czy możesz mi powiedzieć jak źródełko jest wykonane? Zapewne obieg zamknięty? Jaki zbiornik wykorzystaliście? Czy źródełko stanowi część strumyka, kaskady, czy jest samodzielne? Jakie ma przybliżone wymiary? Gdzie tu jest pompa? Widzę wzburzoną wodę, ale skąd? Skąd braliście takie płaskie otoczaki? Pytam, bo moi chłopcy mają problem ze stopami i lekarze kazali im chodzić właśnie po takich kamieniach. Idealnie byłoby połączyć to z wodą....

I co to za piękne kamienie paskowane na dole obrazka?
Wrzosowisko 19:17, 21 sty 2011

Do góry
idzie wiosna a to oznacza z będzie za chwile festiwal wrzośców .są obok wrzosów najlepszym wypełniaczem rabaty iglakowej

Uploaded with ImageShack.us

Wrzosowisko 17:18, 21 sty 2011

Do góry
Też się zawiodłem na wrzosach. Moje mają chyba 4 lata a efekt - zobaczcie sami.

Nasi sąsiedzi :) Fauna zamkn. 16:21, 21 sty 2011

Do góry

...to też sąsiad

Wrzosowisko 15:55, 21 sty 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ja teraz zakładam wrzosowiska z przewagą wrzośców a nie wrzosów. Wrzośce lepiej zdecydowanie pielęgnować, nie trzeba praktycznie ich przycinać, nie chorują. Są też kolorowe. Starzenie się wrzosów jest denerwujące. Przycinanie coroczne opóźnia ten proces, bo są gęste i lepiej kwitną. Ja wrzosy przycinam wczesną wiosną, a wrzośców paktycznie wcale. Odnoszę wrażenie, że wrzosy trzeba co 3-5 lat wymieniać, aby ładnie całe założenie wyglądało.
Spodobała mi się ta aranżacja w jednym ze sklepów w Anglii

A poniżej ogród Bloomów w Bressingham teraz we wrześniu

no prosze i wiem co i jak z wrzosami! to w tym roku wymieniam na wrzośce
Zagadka 3 13:42, 21 sty 2011

Do góry
no mam już na końcu jezyka ....
Nasi sąsiedzi :) Fauna zamkn. 13:31, 21 sty 2011

Do góry

Przyjrzyjmy się roślinom z bliska 13:16, 21 sty 2011

Do góry
Kolejne kwiatuszki dla Was

Zagadka 3 12:45, 21 sty 2011

Do góry
Pewnie dla niektórych banalnie łatwa, ale może ktoś nie jest pewien?

Zielono mi! 12:03, 21 sty 2011

Do góry
grama napisał(a)
Jeszcze kilka ogrodowych obrazków obrazków.

Danusiu,poradź co podsadzić pod te berberysy przy ziemnej ścieżce? Denerwuje mnie ta naga ziemia na dole pod nimi,a zachwycają kolory. Stanowisko słoneczne. Da się czymś to zagęścić?

Ktoś napisał na forum,że to oklepane zestawienie,a mnie się podoba i nie jest kłopotliwe w utrzymaniu. Doświadczenia z innymi trawami miałam-wydmuchrzycy nie mogłam wytępić[posadzona w kubłach] inne siały się bez pamięci,a z tymi spokój. Mnożę sama,tylko nie wiem, jak to zrobić z miskantem. Może ktoś wie?

tych bezberysów zazdroszcze ci , a może żurawki by pasowały pod nimi?
Moje ulubione jaśminowce. Odmiana Aurea. Zapach oszałamia,dziś już przerosły wysokość tarasu

Przylatują co roku,więc wyglądam ich każdej wiosny. Za skarpą mają wspaniale żerowisko. Tu tylko jeden,bo partner w gnieździe.
Zielono mi! 11:57, 21 sty 2011

Do góry
grama napisał(a)
Tak Justynko,do tego właśnie służy ten konar. A żaby i ropuchy,Danusiu mieszkają na skarpie pod kamieniami i jest ich tam bez liku.
A teraz ciąg dalszy tego,jak powstawał nasz ogród.
Po pewnym czasie zauważyliśmy,że na wychuchanym trawniku pojawiła się okropna żółta plama. Nic nie pomagało,ani dodatkowe nawożenie ani podlewanie. No i stało się jasne,tam jest szambo i cienka warstwa ziemi nie pozwoli na porządne zadarnienie. Zdjęliśmy darń,otoczyliśmy starą cegłą[kosiarka],położyliśmy geowłókninę i zrobiło się miejsce na rośliny,które zimowały w piwnicy. Olendry,oliwka,mirty,agawa,czyli...rabata śródziemnomorska! Doszły jeszcze jaskrawe "wykrzykniki" z roślin sezonowych i pozostał problem pokrycia geowłókniny materiałem przypominającym plaże Chorwacji. W centrach ogrodniczych nie było niczego takiego,a i ceny zawrotne. Wstąpiłam kiedyś do zakładu kamieniarskiego i zobaczyłam cuda. Popakowane w ogromne kosze odłamki jasnych marmurów czekały na wywózkę w nieznane. Pogadałam,dostałam kilka odłamków i zrobiłam próbę łupania. Łupało się nieźle i powstawało to,o co mi mniej więcej chodziło. M.patrzał z politowaniem,a po czasie pokumał się z właścicielem zakładu,zwoził odpady i łupał na potęgę.I tym sposobem zniknął problem żółtej plamy,a powstało miejsce na rośliny,które u nas nie zimują w gruncie. Oprócz Japonii,mam teraz kawałek Chorwacji,Grecji,czy kto co woli.

oleandry zawsze w moim ogrodzie przypominaja mi klimat śródziemnomorski i Włochy ładnie masz wyeksponowane
Pejzaże 11:07, 21 sty 2011

Do góry

Zielono mi! 10:16, 21 sty 2011

Do góry
Oleandry rozmnażam z młodych przyrostów wiosną Zakwitną za rok. Rok temu wiosną przycięłam drastycznie duży okaz,który był niby zmarznięty,czy zaschnięty. Poodbijał pięknie,zagęścił się,nabrał wyglądu i jest nie do poznania. A jednak,sekator to podstawowe narzędzie ogrodnika i należy go używać.
W "martwym "sezonie trwają u nas prace stolarskie. Powstają tarasowe osłony na donice.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies