Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bodziszki - Geranium 01:05, 28 gru 2010

Do góry
Geranium maderense u nas nie zimuje, jako ciekawostkę można w donicy uprawiać

Bodziszki - Geranium 00:54, 28 gru 2010

Do góry

Geranium psilostemon poniżej

Ogród Sylwii od początku :) 00:06, 28 gru 2010

Do góry
Propozycja po raz drugi z naniesionymi poprawkami.
Altana teraz jest kulista, ma 38 m2, doszły zmiany (wodospad 6,5 m szerokości). Pasuje stylem do reszty ogrodu, jest bardziej ustawna i pojemna. Za altaną zmieściło się drzewo, będzie zamykać ten widok i tworzyć wspaniałe tło, przeciwwagę dla wodospadu.

Za domem zmniejszyłam rabatę na rogu, zgodnie z przesłanym zdjęciem. Odsunęłam roślinność aby było miejsce dla bramy przesuwnej.
Jest też przejście w okolicy drewutni.

Bodziszki - Geranium 23:55, 27 gru 2010

Do góry
Bodziszek biały ALBUM

BODZISZEK OKAZAŁY

BODZISZEK ŻAŁOBNY W TOWARZYSTWIE OKAZAŁEGO

BODZISZEK KORZENIASTY

BODZISZEK MIDNIGHT REITER

bodziszek KARNINA

BODZISZEK KANTABRYJSKI

Rośliny na podmokłą rabatę 22:51, 27 gru 2010

Do góry
Wyszło to z grubsza tak:

Danusiu, czy to miałaś na myśli?
Mam nieodparte wrażenie, że po obsadzeniu po obwodzie hostami nie zmieszczę tam liliowców i traw. Może jednak z traw zrezygnować? Niechętnie, ale mogę to przełknąć...
M.
Verbena bonariensis - werbena patagońska 22:46, 27 gru 2010

Do góry
Większość kwiatków w kwiatostanie już przekwitła, ale nie wycinam, bo liczę na nasiona. Posadziłam ją też na słońcu na ulicznym trawniku, na wysepce pod jabłonią ozdobną razem z perowskią. Zobaczymy, co będzie.

Ten sam kwiatostan całkowicie przekwitnięty. Zrywam je nieraz i rozsiewam po różnych miejscach.

Verbena bonariensis - werbena patagońska 22:41, 27 gru 2010

Do góry
Najładniej wygląda w towarzystwie innych roślin. Tutaj róża "Chopin"

W zeszłym roku werbena rosła w donicy w okolicy bramy. W tym roku wyrosła w gruncie, nawet w szczelinach kostki granitowej i na ulicy.

Verbena bonariensis - werbena patagońska 22:37, 27 gru 2010

Do góry
Na tym zdjęciu widać te jej wysokie łodygi

Wspomagam się co roku zakupem kilku sadzonek werbeny, bo boję się, że nie wzejdzie.

Kwiaty

Rośliny na podmokłą rabatę 22:02, 27 gru 2010

Do góry

Są piękne, ale czy nie zdominują tej rabaty? Czy rodgersja jest ekspansywna?

M.
Fascynujące drzewa... 21:34, 27 gru 2010

Do góry
tyna napisał(a)
Jeszcze takie "filmowe" drzewko u siebie znalazłam, nie wiem nawet, co to za gatunek, dużo takich w parkach i na każdym większym skwerze, za nim chyba jest jałowiec...Victoria BC, Kanada

to Fagus sylvatica
Verbena bonariensis - werbena patagońska 21:15, 27 gru 2010

Do góry
Werbenę patagońską znam od lat i chętnie ją sadzę. Nigdy mi nie przezimowała (może pod odpowiednim okryciem byłoby lepiej), ale zawsze się wysiewa wokół i zakwita wcześniej lub później.
Jest bardzo wysoką rośliną o cienkich," patykowatych " łodygach i lancetowatych, ząbkowanych liściach, dość rzadko rozmieszczonych. Osiąga nawet 1,5 m wysokości. Kwiaty ma fioletowe zebrane w tzw. wierzchotki na szczytach łodyg. Kwitnienie rozpoczyna w lipcu aż do mrozów.
Przyciąga motyle, jest rośliną miododajną.
Pięknie kołysze się na wietrze co czyni ją doskonałą rośliną do zestawień z trawami, jeżówkami, rudbekiami i innymi późnoletnimi bylinami.
Lubi pełne słońce, lekką i żyzną glebę o umiarkowanej wilgotności

Rośliny na podmokłą rabatę 20:55, 27 gru 2010

Do góry
Iris laevigata "Alboviolacea"

Ligularia "Britt Marie Crawford" (Języczka pomarańczowa) o bardzo ciemnych liściach, znakomita do kompozycji

Rośliny na podmokłą rabatę 20:51, 27 gru 2010

Do góry
U góry pierwiosnki, niżej kosaciec żółty, z lewej hosty, lewy dolny róg - tawułki (Astilbe), na prawo bergenia

a poniżej dalszy ciąg tej rabaty: żółte pierwiosnki i liliowce po prawej

Rośliny na podmokłą rabatę 20:23, 27 gru 2010

Do góry
Pióropusznik strusi - Matteuccia struthiopteris

Pióropusznik i bodziszek

Na tę rabatę dałabym ze 3 gatunki tylko, ewentualnie plus jakiś większy "obiekt".

Rodgersja, hosta, liliowiec, trawy. Poszukam jeszcze wersji zdjęciowych z rodgersją.
Rośliny na podmokłą rabatę 20:18, 27 gru 2010

Do góry
Kosaćce (Iris).

Trzeba patrzeć na etykietce, czy dany gatunek może rosnąć w wodzie, czy na terenie okresowo zalewanym

Primula, różne gat. : P.bulleyana - pierwiosnek wianuszkowaty, P. aurantiaca, P. burmanica, P. pulverulenta

Zielonym do góry czyli trudne początki .... 20:04, 27 gru 2010

Do góry
Rozrysowałam
Co prawda po świątecznym obżarstwie trochę więcej ruchu by się przydało, ale co tam - niedługo wiosna to i ruch będzie
Tak jest:

A tak wymyśliłam:

Za tym żwirem, który na wiosnę przykryje kostka jest wcześniej zmieniana rabata.
Czekam na podpowiedzi co do nasadzeń - trochę tu pustawo

"Byłam" przed chwilą u Przemka ( shrekol) w ogrodzie i jestem jeszcze pod wrażeniem mnogości roślinnych bytów ))
Tym bardziej u mnie wieje pustką
Rośliny na podmokłą rabatę 20:02, 27 gru 2010

Do góry
Moja rodgersja na słońcu, nawet niezbyt mokro - daje radę.

Tutaj fotki z angielskich ogrodów. Przykłady podmokłe.

Rodgersje na pełnym słońcu, z lewej kosaćce (irysy), pierwiosnki (Primula), paproć piuropusznik strusi, i takie okrągłe duże liście przed klonem palmowym czerwonym to tarczownica, za nią niebieskie kosaćce syberyjskie.

Fascynujące drzewa... 19:54, 27 gru 2010

Do góry
Acer palmatum ten zielony może być odm. "Dissectum"

Rośliny na podmokłą rabatę 18:59, 27 gru 2010

Do góry

Słuchajcie, nie wygląda to imponująco, ale zrobiłam to "na kolanie", lepiej na razie mi się nie uda

Tak jak pisałam wcześniej nie ma tam jeszcze roślin. Na lewo od pęcherznicy rośnie mały świerk serbski, ale na razie ma wysokość ok. 120 cm. Zakładam, że za parę lat może dać nieco cienia rabacie, ale nie za dużo. Tuż obok rabaty biegnie sobie ścieżka (wzdłuż lewego boku trójkąta). Od prawej strony rabata graniczy z trawnikiem. To miejsce jest dobrze widziane z tarasu, choć jest nieco oddalone (taras na lekkim podwyższeniu). Bok trójkąta ma ok. 3-3,5 m długości (teraz trochę trudno dokładnie zmierzyć pod śniegiem

Danusiu, super że są jakieś trawy, które ewentualnie będą się nadawały

Co do rodgersji: zawsze posądzałam ją o preferowanie cienia, a nie pełnego słońca... Ciekawe. Zresztą tak samo, jak funkie. Naprawdę słońce nie poparzy im liści? No dziw nad dziwy! Ale funkie też bardzo lubię, są takie piękne przez większą część roku... Ślimaki też je lubią ))

M.
Fascynujące drzewa... 18:40, 27 gru 2010

Do góry
Fagus sylvatica 'Pendula'

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies