Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pogaduchy skowronków 06:50, 27 mar 2011

Do góry
witajcie skowronki! dziś -5! szron wszędzie zimnica ,a le słonko już jest!! miłej niedzieli życzę
Mój kawałek raju 00:07, 27 mar 2011

Do góry
Aniu, ale masz sił, dwa ogródki przerabiasz Podziwiam
W ogródku Niage 23:31, 26 mar 2011

Do góry
Tak Basiu, bo ona też wypuszcza podobne pędy jak zwykła truskawka. Usuwam je, aby się nie rozrastała.

Kolejne kwiatki wiosenne

Rozmnażanie agawy z sadzonek liściowych 22:57, 26 mar 2011

Do góry
Odętka wirginijska - Physostegia virginiana 22:20, 26 mar 2011

Do góry
Sfotografowana przez płot u sąsiadki

A to fragment kwiatostanu po przekwitnięciu

Mexico City 22:16, 26 mar 2011

Do góry
Mój kawałek raju 22:05, 26 mar 2011

Do góry
monteverde napisał(a)

A to storczyk Habenaria, który mam w starym ogrodzie

Coś pięknego, jak ptasie skrzydełka! Pierwszy raz widzę! Gdzie taki zdobyć?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:48, 26 mar 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Masz rację, troszczę , i chciałabym, aby to ciurkadełko było perfekcyjne w efekcie końcowym, bys mógł z dumą pokazywać swoje dzieło. Dlatego za nim kupisz, pokombinuj w szkółce czy w centrum ogrodniczym Ja, dwa lata temu, jak byłam w centrum ogrodniczym po rośliny na balkon, ustawiałam kompozycje na przejściu. Ludzie patrzyli na mnie jak na wariatkę ale sami, jakimś dziwnym trafem brali rośliny dokładnie takie jak ustawiłam w kompozycjach....

Ja osobiście z jednorocznymi planowałem co mam kupić i wiedziałem jakie chcę kompozycję. Jednak jak wybierałem bukszpany to musiałem je ułożyć w rządeczku aby sprawdzić ile mi ich potrzeba
Moja działeczka - Grzesiu 21:45, 26 mar 2011

Do góry
Grażka...Niage...jasne że pozwalam
po to jest tyle pomysłów...każdy ma inny, żeby wprowadzać coś nowego do siebie
ogród jest zawsze przez to żywy....rozwija się razem z nami
i to jest fajne...
róż nie przycinam jeszcze
czekam do momentu kwitnienia forsycji...tak jest bezpieczniej

monteverde-chodził mi taki pomysł za kupnem działki obok, bo akurat była okazja
sąsiad chciał sprzedać, ale przemyślałem to sobie an spokojnie i stwierdziłem że i tak ledwo się wyrabiam.
Ogród to nie wiezienie...mam tam odpoczywać też czasami....posłuchać śpiewu ptaków....poleżeć na trawie
a nie tylko dziabać....podlewać.....kosić i obcinać
chyba zmienia się moje myślenie...a jeszcze nie tak dawno chciałem mieć wszystko i to szybko
niecierpliwy nadal jestem...ale staram się o tym pamietać na każdym kroku

Danusiu-15 cm to zawsze coś....np.taki mini żywopłocik bukszpanowy

Martek-a żeby tak same chciały rosnąć te nasze różyska...a my zadowoleni, wypoczęci na lezaczkach
pomarzyć można
za marzenia nie karają...jeszcze

Schreku-ciesze się że się podoba....mnie też się ten styl podoba....jeśli można nazwać to stylem
cierpliwości się uczę całe życie

Poetry to róża miniaturowa kupiona jako zwykła miniaturka w kwiaciarni chyba ze 3 lata temu
ja już ma taki nawyk że jak widze miniaturki to oglądam z każdej strony i myślę
czy ta róża ma potencjał?
na bycie w przyszłości normalną różą
w sensie wzrostu....wysokości?
tak udało mi się kilka nabyć

A to już moja wiosenka

Ogródek Aldony 21:37, 26 mar 2011

Do góry
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:24, 26 mar 2011

Do góry
Masz rację, troszczę , i chciałabym, aby to ciurkadełko było perfekcyjne w efekcie końcowym, bys mógł z dumą pokazywać swoje dzieło. Dlatego za nim kupisz, pokombinuj w szkółce czy w centrum ogrodniczym Ja, dwa lata temu, jak byłam w centrum ogrodniczym po rośliny na balkon, ustawiałam kompozycje na przejściu. Ludzie patrzyli na mnie jak na wariatkę ale sami, jakimś dziwnym trafem brali rośliny dokładnie takie jak ustawiłam w kompozycjach....
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:14, 26 mar 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Ale mi słodzicie, aż mi głupio

...a ja najpierw posłodze - faktycznie wyszło Ci super i jak będę kiedyś zakładać jakiekolwiek ciurkadło to przyjeżdzam po Ciebie i montujesz
...a teraz wątpliwości.... chcesz posadzić te konwalniki w takich odległościach, takie soliterki? Jak dla mnie, nie wyglądają najlepiej jako pojedyncze rośliny... może pokombinuj z Citronelką w szkółce różne "ustawienia".... (ale się uwzięłam, co? )

Nie uwzięłaś tylko tylko troszczysz się o mnie
Ustawiłbym je w rządku, może nie aż tak rzadko, tylko tak mi się malnęło
Rzeczywiście wyglądają lepiej w skupieniu, pojedynczo podziewają się, mam przykład np. na przebiśniegach, których prawie w ogóle nie widać .
Mój kawałek raju 20:59, 26 mar 2011

Do góry
Dzisiaj bylo znowu ladne sloneczko, temp. +3 st. , ale leżał jeszcze gdzieniegdzie śnieg, dopiero
po południu znikł.
po niedzieli zdejmują stara siatkę, będą robić nową podmurówkę i zakladać nową siatkę, oczywiście jeżeli pogoda pozwoli

Stary przedwojenny ogród odradza się jak Feniks z popiołów))

A to storczyk Habenaria, który mam w starym ogrodzie

http://www.ogrodkroton.pl/TSI/towar.2378.habenaria.radiata.-.storczyk.ogrodowy.html
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:53, 26 mar 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

...a ja najpierw posłodze - faktycznie wyszło Ci super i jak będę kiedyś zakładać jakiekolwiek ciurkadło to przyjeżdzam po Ciebie i montujesz
...a teraz wątpliwości.... chcesz posadzić te konwalniki w takich odległościach, takie soliterki? Jak dla mnie, nie wyglądają najlepiej jako pojedyncze rośliny... może pokombinuj z Citronelką w szkółce różne "ustawienia".... (ale się uwzięłam, co? )
Mexico City 20:51, 26 mar 2011

Do góry
Jedno z największych drzew świata rośnie w Oaxace.
Mój kawałek raju 20:49, 26 mar 2011

Do góry
jeden z ciemierników
wczoraj strasznie zapychała się rębarka, bo gałęzie były mokre, dzisiaj kończyli do 15.30, potem w worki wszystek drobiazg, a grubsze, które będą służyły do wędzenia i na grilla ponosili do piwnicy
, nie wstawiam wszystkich zdjęć, aby was nie zanudzić)
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:38, 26 mar 2011

Do góry
2 wiosny u Sebcia... 20:36, 26 mar 2011

Do góry
Postanowiłem i ja pokazać wiosnę - 2010 i 2011. Chcę Wam tu pokazać kolorowe barwy i czas wielkiego zaskoczenia i radości dla wszystkich stworzeń. Wiosna to nie tylko czas dla ogrodników kiedy mogą ruszyć po długiej przerwie do ogrodu, ale to czas nowego życia dla roślin i zwierząt. Choć niektórych ludzi rośliny w ogóle nie obchodzą to i tak cieszą się, kiedy nadejdą ciepłe i słoneczne dni. Sadząc cebulki jesienią spodziewamy się ich kwitnięcia za kilka miesięcy, lecz to i tak zawsze jest dla nas niespodzianką kiedy zakwitną. Jednego dnia może jeszcze być śnieg, a drugiego dnia zobaczymy rozkwitnięte kwiaty krokusów i przebiśniegów pojawiających się z dnia na dzień. Dla mnie właśnie w tym jest urok wiosny - to czas ogrodowych niespodzianek.
W zeszłym roku pojawiły się u mnie pierwsze cebulki kwiatowe. Jakim zaskoczeniem było kiedy pokazały moc kolorów i kwiecia. Rozkwitły także łany floksów i innych bylin skalniakowych.

Wiosną także rozkwitają wiśnie, pojawiają się świeże przyrosty i młode rośliny, a lasy nareszcie zaczynają się zielenić

Zawsze jak ustąpią przymrozki jedziemy do centrów ogrodniczych w celu zakupu roślin jednorocznych. W latach wcześniejszych to one odrywały zawsze główną rolę. tak wyglądały świeżo po sadzeniu, mnóstwo pelargonii, begonii i ulubionych aksamitek

Sezon 2011 otworzyłem szybko, bo na początku lutego. Już wtedy wiedziałem, że czeka mnie intensywny "remont" ogrodu.
Choć czasem pogoda była świetna to jednak potrafi płatać nam figle obsypując nasze kwiaty śniegiem

Jednak chyba jak każdy uwielbiam moment kiedy pojawiają się pierwsze kiełki i zaczyna pojawiać się tak długo wyczekiwany kolor w ogrodzie

Inspirowany ogrodowiskiem zacząłem wymyślać pierwsze kompozycje w donicach i eksperymentować. Może nie są idealne, ale kolory kwitnących w nich kwiatów dają mi wiele radości.

Nie mogło w tym roku oczywiście zabraknąć u mnie hortensji. Połączyłem je z bratkami i hiacyncikiem, który jeszcze nieśmiało wyłania się z donicy

Chciałbym Wam pokazać więcej zdjęć, ale jednak to będzie ostatnim

To już koniec mojego wiosennego wątku. Dziękuję wszystkim za jego oglądanie i mam nadzieję, że Was nie zanudziłem. Życzę Wam, aby wiosna choć nie w kalendarzu - była zawsze w naszych sercach.

W cieniu - zacieniona 20:33, 26 mar 2011

Do góry
Też kolorowo --na biało--
Mój kawałek raju 20:25, 26 mar 2011

Do góry
wycięłam też malino jeżynę, bo nie rosła w tym miejscu gdzie powinna, a zresztą jest bardzo kłująca, wczoraj było najgorzej bo strasznie lał deszcz, a potem spadł śnieg i np. cięcie gruszy odbywalo się przez 2 dni
ogródek wąski wszędzie pełno krzewów i kwiatów, trzeba było bardzo uważać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies