Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć

Grzesiu 20:57, 26 mar 2011

To i ja posłodzę....pięknie wyszło Ci ciurkadełko
mnie się podoba i z bukszpanami i bez
żurawki też się sprawdzą
monteverde 21:02, 26 mar 2011

Dobrze myślisz Sebek, będzie super)
Sebek 21:10, 26 mar 2011

hanka_andrus napisał(a)
Czyli jesteś,, niezły typek"!
Czy ty czasem nie jesteś spod znaku Strzelca lub Koziorożca?

Rak ze mnie, w lipcu urodzony, pewnie dlatego tak lato lubię
Sebek 21:14, 26 mar 2011

kaisog1 napisał(a)

Ale mi słodzicie, aż mi głupio

...a ja najpierw posłodze - faktycznie wyszło Ci super i jak będę kiedyś zakładać jakiekolwiek ciurkadło to przyjeżdzam po Ciebie i montujesz
...a teraz wątpliwości.... chcesz posadzić te konwalniki w takich odległościach, takie soliterki? Jak dla mnie, nie wyglądają najlepiej jako pojedyncze rośliny... może pokombinuj z Citronelką w szkółce różne "ustawienia".... (ale się uwzięłam, co? )

Nie uwzięłaś tylko tylko troszczysz się o mnie
Ustawiłbym je w rządku, może nie aż tak rzadko, tylko tak mi się malnęło
Rzeczywiście wyglądają lepiej w skupieniu, pojedynczo podziewają się, mam przykład np. na przebiśniegach, których prawie w ogóle nie widać .
Richie 21:21, 26 mar 2011

Sebek.Jeśli mogę doradzić /mam kilka gniazd elektrycznych w ogrodzie -kable prowadzone są w ziemi / przewody nie mogą być w doniczce bo tam dostanie się woda i zrobisz zwarcie.W Twoim przypadku co widać na zdjęciu możesz poprowadzić kabel po ścianie budynku pod pierwszą płytką i zainstalować gniazdko 20-30 cm wyżej /chodzi o śnieg / a kabel z pompki dostanie bez problemu.Aby ułatwić włączanie i wyłączanie pompki można zmienić wtyczkę na taką z przyciskiem albo na pilota co jest najwygodniejsze /ok.70 zł/. Możesz też zrobić cukierka ,położyć go na siatce i zamaskować.
kaisog1 21:24, 26 mar 2011

Masz rację, troszczę , i chciałabym, aby to ciurkadełko było perfekcyjne w efekcie końcowym, bys mógł z dumą pokazywać swoje dzieło. Dlatego za nim kupisz, pokombinuj w szkółce czy w centrum ogrodniczym Ja, dwa lata temu, jak byłam w centrum ogrodniczym po rośliny na balkon, ustawiałam kompozycje na przejściu. Ludzie patrzyli na mnie jak na wariatkę ale sami, jakimś dziwnym trafem brali rośliny dokładnie takie jak ustawiłam w kompozycjach....
Sebek 21:46, 26 mar 2011

Richie napisał(a)
Sebek.Jeśli mogę doradzić /mam kilka gniazd elektrycznych w ogrodzie -kable prowadzone są w ziemi / przewody nie mogą być w doniczce bo tam dostanie się woda i zrobisz zwarcie.W Twoim przypadku co widać na zdjęciu możesz poprowadzić kabel po ścianie budynku pod pierwszą płytką i zainstalować gniazdko 20-30 cm wyżej /chodzi o śnieg / a kabel z pompki dostanie bez problemu.Aby ułatwić włączanie i wyłączanie pompki można zmienić wtyczkę na taką z przyciskiem albo na pilota co jest najwygodniejsze /ok.70 zł/. Możesz też zrobić cukierka ,położyć go na siatce i zamaskować.

Właśnie się zastanawiałem jak u Was idą fontanny, czy 24/7 czy je wyłączacie na noc, bo ja swoją zostawiłem. Kabel oczywiście zniknie w widoku, niestety przy ścianie prądu nie mam, teraz mnie olśniło, że mam lampę nad drzwiami, może tam uda się podłączyć kabel. Planowałem jeszcze oświetlenie, na razie mam tylko plamy solarne.
Sebek 21:48, 26 mar 2011

kaisog1 napisał(a)
Masz rację, troszczę , i chciałabym, aby to ciurkadełko było perfekcyjne w efekcie końcowym, bys mógł z dumą pokazywać swoje dzieło. Dlatego za nim kupisz, pokombinuj w szkółce czy w centrum ogrodniczym Ja, dwa lata temu, jak byłam w centrum ogrodniczym po rośliny na balkon, ustawiałam kompozycje na przejściu. Ludzie patrzyli na mnie jak na wariatkę ale sami, jakimś dziwnym trafem brali rośliny dokładnie takie jak ustawiłam w kompozycjach....

Ja osobiście z jednorocznymi planowałem co mam kupić i wiedziałem jakie chcę kompozycję. Jednak jak wybierałem bukszpany to musiałem je ułożyć w rządeczku aby sprawdzić ile mi ich potrzeba
aldona 09:18, 27 mar 2011

Przyłączam się do pochwał, ciurkadełko działa, co daje nadzieję, że i ja sobie poradzę. Powala mnie szybkość z jaką działasz i zapał do pracy.
Sebek 09:48, 27 mar 2011

śniegu napadało nieźle, ale słoneczko powoli się go pozbywa. Nie cierpię zimy, ale uwielbiam patrzeć na gałązki drzew i krzewów liściastych przyozdobionych białym puchem - widok prześliczny. U mnie na razie takie widoki

Miłej niedzieli wszystkim