Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:15, 19 lis 2010

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:07, 19 lis 2010

Do góry
Tak, pisałam o tym na naszej stronie na Facebooku. Dla zalogowanych podaję linka z galerią zdjęć

A dla nieobecnych na FB troszkę zdjęć tutaj

Nasze storczyki 17:21, 19 lis 2010

Do góry
I tak złapaliśmy bakcyla storczykowego .Zacząłem czytać w internecie o pielęgnacji i opiece tymi roślinami . Na dzisiaj mamy 15 szt Phalaenopsisów i 1 Miltonię. Są ustawione w pewnej odległości od okna południowego . Dach domu wystaje od ściany dosyć daleko , więc nie ma bezpośredniego nasłonecznienia na rośliny.

Doniczki ze storczykami ustawione są w głębokich podstawkach a te z kolei wstawione są w tacki z keramzytem zanurzonym w wodzie.

W przeźroczystych doniczkach zrobiłem dodatkowe otwory w celu lepszej cyrkulacji powietrza - szybszego przesychania korzeni.

Ogródek Goniak 13:26, 19 lis 2010

Do góry
Dalszy ciąg różanej sesji

William Shakespeare

Uploaded with ImageShack.us

Chopin, fantastyczna róża.

Jubilee du Prince de Monaco

Colette

Ogródek Goniak 12:45, 19 lis 2010

Do góry
Po budowie skalniaka i kaskady zostało mi trochę takiego drobiazgu kamiennego więc postanowiłam go jakoś wykorzystac w ogrodzie.

Portrety moich róż.

Ulubiona miniaturka, niestety kupiona jako bezimienna.

Nazywam ją holenderka, bo tam była kupiona ale niestety zgubiłam etykietę

Celebration

Papageno

Nasze storczyki 22:17, 18 lis 2010

Do góry
W internecie aż roi się od różnych informacji na temat storczyków. Przedstawię Wam moją nazwijmy to kolekcję i postaram się podzielić uwagami na temat sukcesów i porażek w ich uprawie. Może się komuś przydadzą.

Przygoda z tymi roślinami zaczęła się 3 lata temu . Widzieliśmy z żoną kilka sztuk u mojej kuzynki .Byliśmy zachwyceni ich pięknem. Postanowiliśmy że musimy mieć w domu te piękności. Za kilka miesięcy była okazja bo zbliżały się żony imieniny. Kupiłem pierwszego Phalaenopsisa . Na zachętę wstawię jedną fotkę i sprawdzę czy wszystko działa.

To jest ten pierwszy - miał tylko jeden pęd (bo nie wiedziałem wtedy o co chodzi i na co zwracać uwagę przy zakupie).
Ogródek Goniak 21:08, 18 lis 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Przeważnie małe roślinki giną w otoczeniu kory. A u Ciebie zadbane i wypasione. To prawdziwe gwiazdy. Tylko czy nie myślałaś, żeby dać je w grupach, chociaż po kilka sztuk?

Kiedy je sadziłam to nie myślałam w ten sposób, teraz w większości roślinki same się rozrosły tworząc kolorowe plamy.
Dla przykładu rozchodnik biały zadarnił spory placyk wokół cyprysika.

Mini skalniaczek pod katalpą, która ma mi zapewnic trochę cienia, w przyszłosci oczywiście.

Klon palmowy - Acer palmatum 20:09, 18 lis 2010

Do góry
Tak, różanecznika trzeba stamtąd zabrać. To za duża roślina i tylko jedna..
Można na jasnym kamieniu posadzić łukiem żółtą żurawkę (Około 15 szt), a na ciemnym np. trzmielinę białą "Harleguin" albo hosty białe, ale one zginą na zimę. O, jeszcze Carex który wcześniej proponowałam. Chodzi o to, żeby wybrac tylko dwa gatunki.

Zaraz Ci pokażę tylko na innym przykładzie. Tu rośnie bonsai z cisa.

To styl nowoczesny, ale chodzi mi żebyś złapała klimat nasadzeń.
Ogródek Goniak 17:50, 18 lis 2010

Do góry
Drobiazgi w ogrodzie to małe ale bardzo urokliwe roślinki, które osobiście uwielbiam.
Są to zwłaszcza rozchodniki, rojniki, macierzanki, lewizje, które mają bardzo małe wymagania pod względem podłoża, potrzebują tylko słonecznego stanowiska.

Klon palmowy - Acer palmatum 17:19, 18 lis 2010

Do góry

Narzędzia do pielęgnacji trawnika 13:48, 18 lis 2010

Do góry
Ten Małgosi to marka znana u nas i jest dostępna. Wadą jest łamanie się trzonka, taki przetestowałam i trzonek jest zbyt długi.

Pokażę jeszcze takim robiliśmy w pracy. Ale także wadą jest to, że ostrze jest oddzielnie i jeden nam się złamał już.
Poza tym jest bardzo drogi, trzonek sam kosztował koło 130 zł i do tego końcówka.

To mi się podoba u Anglików, że rabaty mają tak pięknie podocinane, na rabatach puch z kompostu, róże rosną jak szalone.

Zobaczcie jaki jest stylowy. Teraz mam taki.

Narzędzia do pielęgnacji trawnika 11:37, 18 lis 2010

Do góry
A tutaj chyba najlepsze kanty, jakie udało mi się sfotografować

A tu zwykłe w ogrodzie bylinowym

Narzędzia do pielęgnacji trawnika 11:33, 18 lis 2010

Do góry
Ten którego używam to szpadelek - nóż do kantów trawnika Joseph Bentley.

Tutaj link do programu Maja w ogrodzie ze szpadelkiem do cięcia kantów

http://www.tvnmeteo.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13,1,3,189,0.html Jest wszystko pokazane.

Wersja, "exclusive", chromowana stal, polerowana

I jego ostrze

Aniu, do tego nie służy zwykły szpadel - to nie taki.
Zaraz zamieszczę szpadel w kształcie półksiężyca.

Ten jest zabytkowy, kupiłam go na starociach na Chelsea Flower Show, rasowy antyk

na tym ostrzu nie ma półeczki na stopę, ale jest niezły, cięłam nim u siebie

Ogródek Goniak 09:26, 18 lis 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Sporo roślin pokazałaś. Czy masz jakiś taras?

Jeszcze trochę roślin mam do pokazania
Oczywiście taras mam ( niezbyt duży )ale nie jest on najbardziej ukwieconym miejscem w moim ogródku, niestety
Dom stoi na odkrytym polu, gdzie wiatr hula bardzo często a taras na dodatek jest od zachodniej strony więc najczęstszym gościem na nim jest okropne wiatrzysko, które dokonywało zniszczeń na roślinach posadzonych w donicach.
Na dodatek mam dwa duże psy, które zawsze nam towarzyszą na tarasie i swoim radosnym merdaniem ogonami niszczyły rośliny aż wreszcie zaprzestałam ustawiania donic.
Czego nie zniszczyły psy to wytrzepał wiatr i widok był zazwyczaj opłakany.
Pod tarasem jest rabata, na ktorej rośliny często były wymieniane, bo nie dawały rady w konfrontacji z częstymi wiatrami
Jestem pełna podziwu dla róży Tip Top i powojnika Purpurea Plena, które sobie świetnie radzą w tych trudnych warunkach choc powojnik czasem ulega uszkodzeniom ale szybko się regeneruje.

Bogda napisał(a)
A dajcie spokój, oglądając takie ogrody, jak u Pani, nabieram coraz więcej kompleksów-mój się taki chyba nigdy nie stanie!

cudny ogród, Pani Małgosiu, i te rabaty duże i...poprostu ślicznie

Witaj Bodga
Na forum mówimy sobie po imieniu, taki zwyczaj
Bardzo dziękuję za pochwały ale muszę powiedziec, że trzeba włożyc wiele systematycznej pracy i zaangażowania oraz wykazac sporo cierpliwości aby uzyskac pożądane efekty.
Ogrodnictwo uczy cierpliwości, to niezaprzeczalny fakt.
Mój ogród też ewoluował, zdarzały mi się pomyłki, niepowodzenia, które musiałam naprawiac a na dodatek mam duże psy, które nie są sprzymierzeńcami ogrodu i wiele mojej pracy szło na marne ( połamane rośliny, zniszczone rabatki).
Nic nie jest proste jak to czasem wygląda z boku ale wszystko jest możliwe jeśli włożymy w to serce i własny trud oraz trochę wiedzy.
Klon palmowy - Acer palmatum 01:52, 18 lis 2010

Do góry

Klon palmowy - Acer palmatum 01:17, 18 lis 2010

Do góry
To samo, ale z innej strony, tego sezonu bez begonii

Klon palmowy - Acer palmatum 01:06, 18 lis 2010

Do góry
I na koniec wersja bardziej kolorowa. Czerwone plamy to jednoroczna Begonia semperflorens

I jesienią z miskantami

Żółty klon (czy Shirasawanum "Aureum" ?)
Tego dobrze podsadzić albo bordowymi roślinkami (Heuchery - niezmordowane) albo niski berberysik np. Bagatelle.
Fajowo by było dać czarny Ophiopogon planiscapus "Nigrescens" i do tego hostę białą albo Carex morrowii "Variegata" też biały.
Najlepiej dwa gatunki pod drzewo, ale o zróżnicowanym, kontrastującym kolorze.

Klon palmowy - Acer palmatum 00:57, 18 lis 2010

Do góry
To samo miejsce tylko żółte kule bukszpanowe zostały przycięte i wcale nie są żółte

Tutaj jesienią. Klony dobrze wyglądają w sąsiedztwie traw. Zastosowałam miskanty.
Wymyśliłam teraz na poczekaniu, że fajnie by było posadzić wachalrzem Carex buchananii i żółtą Heuchera "Citronelle". Careź bliżej pnia, a żurawka po brzegu.

Mały klonik w sąsiedztwie rozplenicy i bylin poduszkowych

Klon palmowy - Acer palmatum 00:48, 18 lis 2010

Do góry

Galeria klonów palmowych

Na pewno trzeba klon bordowy podsadzić na zielono, a najlepiej na żółto. Dobrze też będzie wyglądał w towarzystwie host z białymi liśćmi.
Tutaj wynalazłam ze swoich ogrodów rozwiązania następujące:
Proponuję na początek:

Najbardziej spektakularne rozwiązanie. Całość pola zakrywa Ilex crenata "Golden Gem". Mogłaby być żółta żurawka, albo żółta trzmielina (Euonymus "Golden Harlequin" czy "Emerald'n Gold")

Hosty

Spokojne pachysandry albo irgi niskie

Jeśli któraś propozycja Ci się spodoba, napiszę co tam posadziłam

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:35, 17 lis 2010

Do góry
Na ulicy już porządki zakończone, przy bramie

I przy furtce

]

A w środku od garażu do wejścia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies