Taki mam zamiar na przerobienie mojego ogrodu a mianowicie skarpy tarasowej
jest to obrys jaki chcę zastosować ....
chciałbym zwrócić uwagę, gdyż może to nie być widoczne że od poziomu górnego schodka zaczyna się taras i skarpą spada w dól czyli do obrzeżenia dolnego... nie wiedziałem jak to ująć mam nadzieję, że będzie to czytelne
mam zamiar zrobić takie kaskady przez skarpę
i co wy o tym sądzicie?
a może tu zdjęcie starych schodów abyście mogli dostrzec wzniesienie ....
No jak Marta oglądałaś ogrody? Może trzeba Cię już reanimować?
Jeżeli tak pamiętaj, że służę Ci pomocą. Będę miała okazję się odwdzięczyć za Twoją reanimację mnie po obejrzeniu "ogrodu nie tylko bukszpanowego
Ja miałem dwa okazy ale jednego podzieliłem. sadzonki co nie chciały rosnąć wyrzuciłem lub rozdałem, zostały mi tylko trzy
Tak największy kwitnął mi latem, teraz trzeci roczek mu poleci
A tak na marginesie to te hektary trawnikowe to moje, znajdujące się poza domem, lecz na nich ogrodu nie da się zrobić, kilka centymetrów ziemi i jest lity beton ...
Teraz wygląda tak, nie mieścił się już w doniczce plastikowej więc przesadziłem go do takiej, niestety nie ma odpływów, ale podlewam ostrożnie. Liście ma bardzo duże
Ja sobie latem kupiłem taki okaz
Miał być na prezent ale został u mnie Miałem wcześniej dwubarwnego, lecz zalałem i stracił wszystkie liście
Teraz wygląda tak, od niedawna stoi na szczycie kwietnika
Jak jeszcze był w osłonce podlewałem go jak całkowicie przeschło mu podłoże, teraz raz na tydzień. Teraz jeszcze będę go nawozić. Przeszedł dwa razy lekką przycinkę, ponieważ tracił formę drzewka. Po cięciu chętnie odbija. Mój także traci liście, ale to jest chyba normalne
Zbyszku, cierpliwości, moje też najpierw puściły liście, a póżniej pąki kwiatowe. Niektóre typy tak mają. Myślałam, że kwiatów nie będzie, a jednak będą
Zbyszku życzę Ci dużo sił i zdrowia byś nadal mógł pielęgnować swoje domowe ognisko
Słońca Ci życzę i miłości bliskich, niech spełniają się Twoje najśmielsze pragnienia
Masz tu ode mnie maleńki fragment lata i żebyś nie łudził się ,że jestem taka miła i bezinteresowna ...Ufam,że załapię się na mały kieliszeczek...))
Ja Zbyszkowi po staropolsku,ukłon do ziemi!
Bo nasz Zbynio się nie leni!
Kiedy trzeba lepi pierogi,
innym razem-
berberysowi tnie rogi!
Jak trzeba -trawnik skosi ,
Krysi kwiatki wciąż przynosi,
Ma też czas na,,Ogrodowisko"!
My szanujemy go za to wszystko!
I dalej mu winszuję,winszuję,
a powinszowawszy-
czy zapraszasz na wódkę teraz?
Czy trochę poczekawszy?
A tak mój różanecznik to tak wygląda po zimie POMOCY!! Domyślam się że liście są oklapnięte z powodu braku wody ale te brązowe plamki mnie przerażają. To chyba jakiś grzyb co?
Nowe roślinki kupione: trzmielina chyba japońska? Ostrokrzew odmiany Golden King i kiścień - odmiany niestety nie znam. Jak zrobi się lepsza pogoda to powędrują do gruntu bo na razie u mnie ziemia zmarznięta.
Miejsce dla tych roślinek znajdzie się koło garażu.