Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wilczy ogród 09:27, 14 kwi 2022

Do góry

Piękna wiosna i widok z tarasu.
A co to za jeden piękniś?
Żywopłot mieszany 09:00, 14 kwi 2022

Do góry
Dzień dobry, mam bardzo nieatrakcyjny zakątek do zagospodarowania. Po przerobieniu ziemi zostanie tu zasiana trawa. Pod płotami chcę zasadzić krzewy, które urosną do 2-3m. Pod nimi funkie, paprocie, żurawki. Mam problem z wyborem krzewów na ten żywopłot. Chciałabym, żeby było różnorodnie, ale nie mieszać za bardzo. Myślałam o tawule van houtte'a i o dereniu białym elegantissima. Ale jak to połączyć? 2 na 2? Czy jeden płot w tawule, drugi w dereniu. Strona prawa jest bardziej zacieniona (zdjęcie było robione późnym popołudniem, więc akurat wtedy i jedna, i druga strona w cieniu). Gleba wilgotna, gliniasta. Myślę też o tymczasowym rozwiązaniu - macie wiklinowej lub bambusowej.

Małymi krokami-Ogród Wioli 08:11, 14 kwi 2022

Do góry
Dziewczynki miałyście rację, że mój trawniczek odrośnie po tym jak został zmasakrowany wyczesywaniem suchego siana

Tak wyglądał po zabiegu

Dziś po 3 tyg.

Jeszcze nie jest idealny,bo zrobiłam dosiewkę ,ale będzie bo mało mu brakuje

Za rok nie będę się już bała wertykulacji trawnika
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:05, 14 kwi 2022

Do góry
Agania napisał(a)

Zachwycająco Irenko, uwielbiam ten fragment twojego ogrodu z pierwszego zdjęcia a kwitnące na różowo
Śliwowiśnie wyglądają zjawiskowo
Super są te różowe obłoczki

Dzięki kochana też lubię ten widok.
Śliwowiśni mam w sumie 5 sztuk, jedno drzewo i 4 na pniu, lubię je bardzo
Przerabianie ogródka pod swój gust 08:03, 14 kwi 2022

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Mala aktualizacja bo dlugo mnie tu nie bylo.

I robota mojego meza bardzo sie przydala w ostatnich 3 tygodniach bo byly i wiatry i mrozy a salata sobie bez problemu rosnie

Wszystko zasługuje na pochwały, cudowna wiosna, nieziemskie psiaki i skrzynie męża, pięknie Kasiu
Tylko dobrej pogody, zdrowia i czasu i cieszyć się tym wszystkim
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:02, 14 kwi 2022

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Uwielbiam ten klimat w twoim ogrodzie.Widac, ze wszystko szybciej startuje niz u mnie slicznie jest nawet teraz

Kasiu, aż dziw, bo zawsze u was cieplej, potem u mnie, dziękuję.
Wymarzony sielankowy ogród..... 08:01, 14 kwi 2022

Do góry
Monia81 napisał(a)
Dzięki pogodzie udało się w marcu porobić opryski miedzianem, promanalem, dałam dolistnie miksturkę Bogdzi różanecznikom sporo tego się nazbierało, ale udało się wszystko zrobić

kurnik nabrał wyglądu, zostało jeszcze pomalować, ale śnieg zatrzymał wszelkie prace na zewnątrz...

Bardzo ładnie wyszło.
Kurki i kogut były fajne, ale rozumiem decyzję, stale czasu brak, trzeba wybierać
A wiosna juz jest i jest czym się cieszyć.
Zimowe-wiosenne widoki rzeczywiście bajkowe
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:58, 14 kwi 2022

Do góry
Monia81 napisał(a)
Irenko co Ty robisz tym runiankom, że tak pięknie wyglądają cudne są buziaczki

Monia, runianki mam w kilku miejscach, każde inne. Najgorzej na stanowisku suchym i słonecznym, u mnie o nie nie dbam, ale jakoś rosną.

tu wiecznie psy je niszczą, za kretem kopia

tu im najtrudniej
a tamaryszek po cięciu ma mini stolik na szklankę.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 07:56, 14 kwi 2022

Do góry
Szukajcie mnie na @biedronkatomy na IG

https://www.instagram.com/p/CcSDtsCMaOK/?igshid=NDA1YzNhOGU=

Spełnione marzenia 07:54, 14 kwi 2022

Do góry
Julka napisał(a)
Pissardi kwitnie

Piękna u mnie jeszcze nic nie kwitnie.
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:54, 14 kwi 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Mnie się hortensje z patyków nie udają

Moja magnolia jeszcze daleko w tyle, ale zaczynają kwitnąć tulipany

Danusiu, teraz juz błyskawicznie rusza. Tulipanków już też sporo kwitnie, zwłaszcza te zwykłe, żelazne, które są ze mną od ponad 20 lat.

Hortensje prosta sprawa, ziemia, blisko brzegu donicy, półcień i stała wilgoć w donicy. Może nie wszystkie się przyjmą, ale jakiś patyk na pewno

tu mam duża donicę i dałam sporo patyków różowej anabelki, idą jak burza, a są o dziwo w słonku

stare w donicach też wystartowały
Spełnione marzenia 07:46, 14 kwi 2022

Do góry
Pissardi kwitnie
Magary Dramaty z Rabaty 07:44, 14 kwi 2022

Do góry
Swoje siałam 7 marca i teraz wyglądają tak.
Mają grube łodyżki i nie są wyciągnięte chociaż też nadają się już do pikowania.
Sprawdziłam i na parapecie mają teraz 16 stopni.
Zobaczę podczas pikowania, czy faktycznie mają mocne korzonki.

I będę pikować do ziemi kompostowej

Koktajlowe

Dwarfy

Ogród Nebel 07:21, 14 kwi 2022

Do góry
Ogród nawieziony. Co to się porobiło...tyle różnych nawozów. Prawie dla każdej rośliny inny. I oczywiście mnóstwo świeżej kory. Uwielbiam korę w ogrodzie. Po takich "zabiegach" bursztynowa żurawka, odwdzięczy się na pewno.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 07:21, 14 kwi 2022

Do góry
DariaB napisał(a)

Tak właśnie myślałam, że nie wygląda to dobrze Graby sadziłam jeszcze zanim powstał taras, jak zrobili taras to się okazało, że się zrobiło wąsko. Zamysł był taki, żeby te graby stworzyły zieloną ścianę, żeby dały intymność na tarasie. Jeśli nie graby to co? Co tam posadzić, żeby się zasłonić?
Mam dwie miejscówki na te graby, jedna to właśnie ta, którą zaproponowałaś, a druga to po prawej stronie ogrodzenia. Tam też by mi grały, bo sąsiedzi mają taras na podwyższeniu i jak siedzą to widzą dokładnie co się u nas dzieje.
Domalowane zielone kropki to graby.

A tak wygląda sytuacja z tarasu, sorki za zdjęcie, ale tylko takie robocze znalazłam.

Uporządkuję brzozy, wiśnie po lewej stronie raczej są już nie do ruszenia, buki też zostaną poprawione, trochę bardziej odsunięte od ogrodzenia. Sąsiad z lewej strony ma dom jakieś 20m ode mnie, raczej mu nie powinny te drzewa przeszkadzać, myślę, że do tej pory by już przyszedł, bo jak mu coś nie pasuje to od razu mówi.

Daria jeszcze jedna uwaga do grabow.
Zanim je przesadzisz, wkomponuj je w rabatę.
Pamiętaj, że u nas wszystkich to są królowie rabat reprezentacyjnych.
Więc zaplanuj dobrze koncept całej rabaty, a potem przesadzaj
Magary Dramaty z Rabaty 00:05, 14 kwi 2022

Do góry
A teraz obrazek dla tych, którzy potrzebują pocieszenia, że im pomidory nie rosną (chociaż chyba jestem jednoosobowym zbiorem w tym temacie na ogrodowisku )
Tak wyglądają moje pomidory siane 16 marca

Latam z tą paletką od okna do okna, ale wiem, że jest im za zimno, głównie w nocy
Chciałam pikować ale zastanawiam się czy ta zabawa ma sens. Niby ma być coraz cieplej, w domu też w nocy będzie cieplej, ale sama nie wiem czy nie odpuścić. Sąsiadka siała w tym samym czasie, ale ma domek murowany a nie drewniany, w nocy temperatura aż tak nie spada jak u nas. I jej siewy dwa razy takie jak moje.
Liczę na Wasze mądre rady
Magary Dramaty z Rabaty 23:58, 13 kwi 2022

Do góry
Haniu, tak, migusiem, jeszcze mamy zdolność kredytową, dali nowego lapka
Lucy, no widzisz co narobiłyście?

W temacie wiosny:

Krokusy u mnie w formie

I przylaszczki też, choć mało mi ich, muszę podzielić jak przekwitną

I moja pierwsza rabata, "cebulowa"

I pierwszy floksowy kwiatek

Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 23:13, 13 kwi 2022

Do góry
Ten wątek obejrzałam od pierwszej strony, podziwiam wszystkie prace i pomysły. Też coś dorzucę. To jest zdjęcie z ogrodu, które stanowiło inspirację do namalowania akwareli na A3:

i kolejność:

Ogrodowe wariacje 22:58, 13 kwi 2022

Do góry
Na szczęście magnolia się budzi

Ogrodowe wariacje 22:56, 13 kwi 2022

Do góry
Coś niedobrego dzieje się z azalią, ma paki ale liście nie wiem czy zmarzły, czy co się z nimi stało, jakiś bialy nalot, pierwsze widzę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies