Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród z pergolą 22:00, 06 paź 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)
To chyba juz wszystkie problemy rozwiazane a wiosna roboty bedzie sporo a moze nawet juz teraz? Pozdrówka.

teraz to raczej niewiele bo boje się że sie nie ukorzeni i padnie.
wiesz ze ja jeszcze 2 ml mam w doniczkach???? sadzic to czy zadolować? :/:/;/

ale np kostki moge raczej sadzić, ambrowce mam potwierdzone że dobrze ulokowałam na planie z rodkami mam zagwostkę bo radziłaś przesadzanie max do końca września a mi sie zeszlo trochę :/

generalnie to najwazniejsze jest to że jest plan, troszke poprawek zrobimy i wkońcu wiem co kupować
Ogród z pergolą 21:50, 06 paź 2016

Do góry
tulucy napisał(a)

Ania w szkółce zakupy robi z planem Łukasz w garści
Ja bym tak zrobiła gotowiec dla całego tyłu - rewelacja. Tylko sadzić. Gdybym miała zmieniać koncepcję, to wiem, na jaką

Łucja cudo co?? mi bardzo podoba sie to że Łukasz dostosował się do tego co juz jest, nie narzucil np przesadzania drzew...jezu wtedy to bym padła na bank
muszę teraz dużo inspirek takiego klimatu obejrzeć, bo po tej pierwszej to ideał
Ogród z pergolą 21:44, 06 paź 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

Bo czy ktoś z Warszawy będzie jechał
bo to spotkanie towarzystwa rozanego
O szczegóły trzeba Renię pytać

nie ja to nie bardzo, inne tematy teraz na głowie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:41, 06 paź 2016

Do góry
Poli inspirujesz...! może wkońcu i ja się ruszę...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:40, 06 paź 2016

Do góry
MariBere napisał(a)
Iwonko. Wydaje mi się, że to nie ma wiele wspólnego z wiekiem.
Myślę, że to raczej kwestia podejścia do ogrodu. Czy najważniejszą dla mnie sprawą jest mieć piękny ogród czy tworzyć piękny ogród? Myślę, że dla większości osób które dłużej są na forum tak naprawdę ważniejsze jest to drugie. Nie o to chodzi by złapać króliczka, ale....
Czasem wcale nie wiemy, że tak naprawdę chodzi nam o samo tworzenie. Nawet przed sobą nie umiemy się do tego przyznać. W każdym razie w tym przypadku, świadomie lub nie, bardziej szukamy wiedzy, chcemy się nauczyć, pytamy innych.
Ale nie każdy ma takie podejście. Niektórzy chcą po prostu mieć piękny ogród. I nie ma w tym nic złego. To nie jest kwestia złej woli tylko innego podejścia, innych priorytetów. Jak cofnę się kilkanaście lat wstecz, praca + małe dzieci. Nie było żadnej możliwości, żeby spędzać wiele godzin na czytaniu forum. Gdybym wtedy urządzała ogród?
Dlatego sądzę, że ocenianie innych, że są leniwi i nie chcą czytać, nie jest moim zdaniem w porządku. Może to forum po prostu nie jest dla osób, które nie mają czasu się uczyć. To też nic złego.

BRAWO
Ogród z pergolą 21:35, 06 paź 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

tzn?

Bo czy ktoś z Warszawy będzie jechał
bo to spotkanie towarzystwa rozanego
O szczegóły trzeba Renię pytać
Ogród z pergolą 21:32, 06 paź 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

Renia wszystko wie
A ja się zastanawiam kto mnie zabierze

tzn?
Ogród z pergolą 21:31, 06 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Większość roślin, które wcześniej przewijały się w pomysłach wypełnienia pozostałych kwadratów to byliny i trawy
Ja dałem tylko propozycje z konkretnymi roślinami na całą tylną część ogrodu, teraz pozostaje byś sobie to dostosowała do własnych wymagań bo to Twój ogród

Ja kupiłem glediczje z powodu jej wysokiej tolerancyjności co do podłoża, więc wątpie czy będzie wybredna. U mnie pierwszy rok zniosła podlewanie jak reszta bylin, a podlewam sporo. Może i to zaleta, że woli sucho bo nie wypije wody jak np brzoza
Powiedzieć coś na sto procent będę mógł za kilka lat

no to super jedyny minusik jaki w niej widziałam wlasnie znikł
Ogród z pergolą 21:24, 06 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
1. Bardzo dobry pomysł.
2. może być w w linii berberys i w linii jeżówka, ale ładniej chyba będzie wymieszane.
3. cały kwadrat 3x3m tymi roślinami obsadzony, ale trzech kolorów naraz wycieniować się nie da https://pl.pinterest.com/pin/431008626815733078/
4. możesz zmienić tak jak bardziej Ci odpowiada, za kolejne hortensje zapewne em będzie wdzięczny
5.
6,8 w tym miejscu miskanty wytrzymają ze 3-4 lata później mogą mieć za mało słońca, chociaż to będzie wiadaomo za kilka lat, a na dobre kilka lat to zestawienie będzie dobre (rodki+ml) akurat azalia z różanecznikami to idealne zestawienie.

O to mi właśnie chodziło, teraz chyba łatwiej jest nad tym zapanować jak sobie to na strefy zaplanujesz do tego dochodzi jedna kwestia.
Jesteś pewna, że jak posadzisz wszystko w jednogatunkowe kwadraty nie będzie miała pokus dosadzić czegoś. Zobaczysz jakiś piękny kwiatek i będziesz musiała go mieć... cały kwadrat będziesz wymieniać Jeżeli rośliny będą posadzone w swobodniejsze kompozycje z kilku roślin w prostych ramach, zawsze dodanie czegoś będzie o wiele łatwiejsze.
Ja przynajmniej, żeby nauczyć się takiej dyscypliny musiałbym się wybrać na rekolekcje do nawigatorki lu do Olki leona

trafiłeś w sedno
wiesz że dopiero jak zobaczyłam inspirkę to zobaczylam twoją wizję
dobra..ale to trzeba więcej kostek zimozielonych strzelić. może mniejsze takie 1/4 moich kwadratów, ok 75x75?
Ogród z pergolą 21:19, 06 paź 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

oo nie wiedziałam, w botaniku?

Renia wszystko wie
A ja się zastanawiam kto mnie zabierze
Ogród z pergolą 21:13, 06 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Ja osobiście dorzuciłbym lilie azjatyckei Purple Eye w plecy zestawienia 4 bo lilie dobrze radzą sobie w półcieniu, a ten kolor lilii mocno nawiąże do reszty rabaty.
Jakieś biało zielone funkie utrzymają ten zakątek w przyzwoitym wyglądzie, a jak zakwitną hortensje reszta będzie zieloną bazą do nich, na koniec sezonu zakwitnie świecznica, wśród swoich ciemnych liści i innej zieleniny.
Tak ten narożnik widzę.

rzucasz tymi roslinami jak z rękawa..!
znowu musze wygooglać
aaa czy glediczja ktora tam jest nie woli bardziej sucho? da się to ogarnąć?
Ogród z pergolą 21:09, 06 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Zestawienie jarzmianka, pełnik, i kosaciec widziałem na pitereście i tak się złożyło, że miałem te rośliny w jednym momencie nie posadzone i przystawiłem. I na dodatek termin kwitnienia się pokrywa, dla mnie genialny i delikatny. W szkółce ustawiłęm większą ilość i bosko to wygląda.

Do tego te iryski pięknie zgrywają się z kolorem piwonii Karl ROsenfield, która na planie jest w pobliżu, jak dorzucisz w hortensje czosnki to tak kolory będą współgrać
Tutaj iryski prześwietlone światłęm, ale to te same z połączenia z pełnikiem, ale tamte zdjęcia późnym wieczorem były robione

Napisz to usunę zdjęcia by się nie panoszyć na Twoim wątku.

nie usuwaj
ja nigdy nie byłam az tak bylinowa..muszę na to dłużej popatrzeć
Ogród z pergolą 20:57, 06 paź 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

A róże w Łodzi za tydzień ?

oo nie wiedziałam, w botaniku?
Ogród z pergolą 20:56, 06 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Aniu część zestawień sam wymyśliłem na podstawie obserwacji roślin u siebie w ogrodzie, część gdzieś widziałem i coś dodałem od siebie, a niektóre to całkowite zgapienie z jakiejś inspiracji. Poszukam może coś znajdę, ale niektóre zestawienia wiem, że są świetne bo często układam sobie też rośliny w wiadomej szkółce

ale Ty masz z nimi dobrze
Ogród z pergolą 20:47, 06 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Normalnie trzeba to towarzystwo uspokoić bo ja normalnie już nie wyrabiam
Rzucacie pomysłami, 'inspiracjami' jak rzeżnik mięsem, a nic z tego nie wynika i na pewno z takiego natłoku wszystkiego nic nie da się wymyślić.
Tu się trzeba skupić na konkretnych sektorach i miejscach.
Często wspominana jest spójność ogrodu. Przy tym to ma mnie roznieść, gdzie brak spójności jeżeli ciągle są powtórzenia:
-drzewa sadzone w parach,
-układ rabat oparty na całości o kwadraty,
-Kostki cisowo bukszapnowe,
-Hortensje spalające całość sadzone po trzech stronach ogrodu w tych samych ilościach i nawet gdyby były różnych odmian spajają ogród w całość.
-rabaty po środku są dwie czyli trzymają się myśli dwóch drzew, jeszcze najlepiej gdyby były takie same lub swoim odbiciem lustrzany.
Czy to jest mało elementów świadczących o tym, że plan ogrodu jest spójny.

Do tego przypominam, że rabaty w większości mają 3 metry głębokości plus żywopłoty, a niektóre miejsca nawet 4,5metra, a to już jest bardzo dużo.

Pomysł z kwadratami nadal mi się podoba, ale widząc Aniu Twoje upodobania lubisz taki porządek z chaosem, przynajmniej z śledzenia wątku tak wywnioskowałem.
Dlatego uważam, że powinnaś jak już wcześniej wspomniałem wyznaczyć sobie miejsca na rabatach gdzie będziesz łączyła kilka gatunków mieszając je ze sobą tworząc ładną kompozycje i tym samym ułatwiając sobie problem przekwitania roślin bo gdy obsadzisz cały kwadrat rośliną, która będzie ładną przez moment wiosną to co potem? Kwadraty są na tyle spore, że trzeba by geniusza by jedno zasłonić drugim. Dochodzi do tego jeszcze ilość roślin, która w przypadku sadzenia idealnie w kwadraciki będzie większa niż posadzenie roślin troszkę wymieszanych, ale nadal w prostych ramach.

Ja mam taką propozycją i jest tylko propozycją, niczego nie narzucam, ale starałem się pomyśleć nad całością.

Nawet coś widać.
Podzieliłem nasadzenia na 9 miejsc.
1.Róże o bordowych kwiatach, Red Baron, rozchodnik Matrona, jeżówka Raspberry Truffle.
Co do róż jeszcze. Jeżeli chcesz żeby róże były jakoś ogarnięte i nie wprowadzały chaosu, których są królowymi tym bardziej w pojedynczych odmian to powinny być posadzone w korytkach z zimozielonych, ale ty tak nie lubisz więc lepiej je wkomponować w jakąś kompozycje.
2. Bordowy berberys (Artropurpurea Nana, Red Jewel, Bagatelle) jeżówki. Najlepiej posadzone w dwóch pasach.
3. Piwonia Karl Rosenfield, Świecznica, Jarzmianka czerwona, tulipany (zestawienie atrakcyjne cały rok) Sam nie wymyśliłem to kopia z chfsh.

Za Glediczją 3 dodatkowe hortensje by rozjaśnić narożnik i przy okazji małżonka ucieszyć jeszcze bardziej
Cztery roślinki w kwadracie to np Choiny Jedolloh.
4. Np. Pełnik Cheaddar, kosaciec syberyjski, jarzmianka biała, brunery, hakone.
Przy altanie pas jakiejś molini, by coś zwiewnego tutaj było, albo turzyca Variegata
5. Hakonechloa macra, limonkowa funkia
6. Tutaj nie wiem, ale można powtórzyć funkie o innych liściach(niebieskich) hakone Aureola, białe czosnki i tulipany, brunere.
Krzewy w dwóch kwadratach po 4 to azalie japońskie z czasem się zrosną i znów podkreślą wzór kwadratu.
7. Dywanik z trzmieliny Emerald Gaiety lub z turzycy Variegata 'Ptasie Łapki'
8. Przyrotnik, jężówki, przetacznikowiec, miskant.
9. Sesleria jeżówki białe, miskant.

Oczywiście to tylko propozycja i nie chce się wymądrzać bo zrobiłem tak jak Ja uważam i ktoś może mieć całkowicie inne zdanie, ale jak dalej będziecie rzucać tysiące pomysłów i inspiracji to ciągle nie będziesz wiedzieć co i jak. Na dodatek pomysłów i inspiracji było tyle, że 3 ogrody można byłoby obsadzić
Macham i mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem.

dobra nieznane poznałam i mam takie pytania/sugestie

1- bordowe róże mam z tych wysokich astrid grafin, ascot, munstead tez tam ma być. to dac je na tyły?a przed nimi byliny i przed obwódka?i ta obwodka przechodzila by w kostke pod jabłonką?
2 - jezowki jako drugie a przed nimi berberys ciety w kulki tak? czy wmieszany w jeżówki w dwóch rzedach?
3 - napewno tutaj poprosiłabym Cie o inspirkę. a te zielone obok to kostki tak?
4 - tu mi nie gra ten niebieski i choiny... :/ może cos powtorzyć z innych części?albo te horki pociagnąc aż do altanki a przed nimi jarzmianki, hakone, brunery?
5 - wszysko super
6,8 - tutaj sugerując sie rada Toszki rododendrony bym dała w drugiel linii z ml w plecach. a przed któraś z Twoich propozycji. jesli chodzi o azalie nigdy wcześniej nie myślałam o nich u siebie..nie za dużo gatunków?
7,9 - super
Ogród z pergolą 20:12, 06 paź 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Iwona, Ania no zamurowalo mnie konkretnie a tak serio to jak już odbiore dziewczyny od obcych to potem juz domowe szaleństwo mnie zajmuje na amen. trochę nam sie pozmieniało zawodowo i musze się do nowej rzeczywistości przyzwyczaić

Kasia no niewiem właśnie kiedy sie widzimy, chyba się nie szykuje nic? Renia może Ci kupić tylko uważaj żeby na stacji benzynowej Ci nie zostawiła

A róże w Łodzi za tydzień ?
Ogród z pergolą 20:09, 06 paź 2016

Do góry
Łukasz piękne roślinki mi widzę zaproponowałeś
Pełnik ogrodowy 'Cheddar' cu-do-wny! pierwszy raz widze ta roslinke i jest śliczna
Piwonia Karl Rosenfiel
kosaciec syberyjski o niebieski ci chodzilo?bedzie pasowal jak nigdzie indziej go nie ma? i te choiny też?

Ogród z pergolą 19:50, 06 paź 2016

Do góry
Iwona, Ania no zamurowalo mnie konkretnie a tak serio to jak już odbiore dziewczyny od obcych to potem juz domowe szaleństwo mnie zajmuje na amen. trochę nam sie pozmieniało zawodowo i musze się do nowej rzeczywistości przyzwyczaić

Kasia no niewiem właśnie kiedy sie widzimy, chyba się nie szykuje nic? Renia może Ci kupić tylko uważaj żeby na stacji benzynowej Ci nie zostawiła

Ogród z pergolą 19:44, 06 paź 2016

Do góry
Efffa napisał(a)
Kilka stron wcześniej masz zdjęcie z góry robione, powiedz mi na coś Ty wlazła, że tak wysoko tam jest, chyba na jakiś wieżowiec co,?

hellooo no gdzieś Ty się podziewała piękna??
a to fotki z drona
Ogród z pergolą 19:40, 06 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Normalnie trzeba to towarzystwo uspokoić bo ja normalnie już nie wyrabiam
Rzucacie pomysłami, 'inspiracjami' jak rzeżnik mięsem, a nic z tego nie wynika i na pewno z takiego natłoku wszystkiego nic nie da się wymyślić.
Tu się trzeba skupić na konkretnych sektorach i miejscach.
Często wspominana jest spójność ogrodu. Przy tym to ma mnie roznieść, gdzie brak spójności jeżeli ciągle są powtórzenia:
-drzewa sadzone w parach,
-układ rabat oparty na całości o kwadraty,
-Kostki cisowo bukszapnowe,
-Hortensje spalające całość sadzone po trzech stronach ogrodu w tych samych ilościach i nawet gdyby były różnych odmian spajają ogród w całość.
-rabaty po środku są dwie czyli trzymają się myśli dwóch drzew, jeszcze najlepiej gdyby były takie same lub swoim odbiciem lustrzany.
Czy to jest mało elementów świadczących o tym, że plan ogrodu jest spójny.

Do tego przypominam, że rabaty w większości mają 3 metry głębokości plus żywopłoty, a niektóre miejsca nawet 4,5metra, a to już jest bardzo dużo.

Pomysł z kwadratami nadal mi się podoba, ale widząc Aniu Twoje upodobania lubisz taki porządek z chaosem, przynajmniej z śledzenia wątku tak wywnioskowałem.
Dlatego uważam, że powinnaś jak już wcześniej wspomniałem wyznaczyć sobie miejsca na rabatach gdzie będziesz łączyła kilka gatunków mieszając je ze sobą tworząc ładną kompozycje i tym samym ułatwiając sobie problem przekwitania roślin bo gdy obsadzisz cały kwadrat rośliną, która będzie ładną przez moment wiosną to co potem? Kwadraty są na tyle spore, że trzeba by geniusza by jedno zasłonić drugim. Dochodzi do tego jeszcze ilość roślin, która w przypadku sadzenia idealnie w kwadraciki będzie większa niż posadzenie roślin troszkę wymieszanych, ale nadal w prostych ramach.

Ja mam taką propozycją i jest tylko propozycją, niczego nie narzucam, ale starałem się pomyśleć nad całością.

Nawet coś widać.
Podzieliłem nasadzenia na 9 miejsc.
1.Róże o bordowych kwiatach, Red Baron, rozchodnik Matrona, jeżówka Raspberry Truffle.
Co do róż jeszcze. Jeżeli chcesz żeby róże były jakoś ogarnięte i nie wprowadzały chaosu, których są królowymi tym bardziej w pojedynczych odmian to powinny być posadzone w korytkach z zimozielonych, ale ty tak nie lubisz więc lepiej je wkomponować w jakąś kompozycje.
2. Bordowy berberys (Artropurpurea Nana, Red Jewel, Bagatelle) jeżówki. Najlepiej posadzone w dwóch pasach.
3. Piwonia Karl Rosenfield, Świecznica, Jarzmianka czerwona, tulipany (zestawienie atrakcyjne cały rok) Sam nie wymyśliłem to kopia z chfsh.

Za Glediczją 3 dodatkowe hortensje by rozjaśnić narożnik i przy okazji małżonka ucieszyć jeszcze bardziej
Cztery roślinki w kwadracie to np Choiny Jedolloh.
4. Np. Pełnik Cheaddar, kosaciec syberyjski, jarzmianka biała, brunery, hakone.
Przy altanie pas jakiejś molini, by coś zwiewnego tutaj było, albo turzyca Variegata
5. Hakonechloa macra, limonkowa funkia
6. Tutaj nie wiem, ale można powtórzyć funkie o innych liściach(niebieskich) hakone Aureola, białe czosnki i tulipany, brunere.
Krzewy w dwóch kwadratach po 4 to azalie japońskie z czasem się zrosną i znów podkreślą wzór kwadratu.
7. Dywanik z trzmieliny Emerald Gaiety lub z turzycy Variegata 'Ptasie Łapki'
8. Przyrotnik, jężówki, przetacznikowiec, miskant.
9. Sesleria jeżówki białe, miskant.

Oczywiście to tylko propozycja i nie chce się wymądrzać bo zrobiłem tak jak Ja uważam i ktoś może mieć całkowicie inne zdanie, ale jak dalej będziecie rzucać tysiące pomysłów i inspiracji to ciągle nie będziesz wiedzieć co i jak. Na dodatek pomysłów i inspiracji było tyle, że 3 ogrody można byłoby obsadzić
Macham i mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem.

Łukasz wow!!!! normalnie zanim przeczytalam to oko mi na rysunek uciekło i od razu banan na buzi od ucha do ucha
zaproponowałes mi dużo roslin, których nie znam więc wygooglam sobie i pewnie wróce jeszcze do tego posta.
a powiedz te wszytskie kompozycje to tak z glowy czy masz może jakieś fotki?
i wiesz to nie jest tak że ja nie lubie obwodek bo po tylu inspirkach które mi Asia podrzuciła to poł ogrodu bym w nich zrobiła ten róg z rózami mogę zakończyć obwodką
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies