Łukasz wow!!!! normalnie zanim przeczytalam to oko mi na rysunek uciekło i od razu banan na buzi od ucha do ucha
zaproponowałes mi dużo roslin, których nie znam więc wygooglam sobie i pewnie wróce jeszcze do tego posta.
a powiedz te wszytskie kompozycje to tak z glowy czy masz może jakieś fotki?
i wiesz to nie jest tak że ja nie lubie obwodek bo po tylu inspirkach które mi Asia podrzuciła to poł ogrodu bym w nich zrobiła ten róg z rózami mogę zakończyć obwodką
Iwona, Ania no zamurowalo mnie konkretnie a tak serio to jak już odbiore dziewczyny od obcych to potem juz domowe szaleństwo mnie zajmuje na amen. trochę nam sie pozmieniało zawodowo i musze się do nowej rzeczywistości przyzwyczaić
Kasia no niewiem właśnie kiedy sie widzimy, chyba się nie szykuje nic? Renia może Ci kupić tylko uważaj żeby na stacji benzynowej Ci nie zostawiła
Aniu część zestawień sam wymyśliłem na podstawie obserwacji roślin u siebie w ogrodzie, część gdzieś widziałem i coś dodałem od siebie, a niektóre to całkowite zgapienie z jakiejś inspiracji. Poszukam może coś znajdę, ale niektóre zestawienia wiem, że są świetne bo często układam sobie też rośliny w wiadomej szkółce
Zestawienie jarzmianka, pełnik, i kosaciec widziałem na pitereście i tak się złożyło, że miałem te rośliny w jednym momencie nie posadzone i przystawiłem. I na dodatek termin kwitnienia się pokrywa, dla mnie genialny i delikatny. W szkółce ustawiłęm większą ilość i bosko to wygląda.
Do tego te iryski pięknie zgrywają się z kolorem piwonii Karl ROsenfield, która na planie jest w pobliżu, jak dorzucisz w hortensje czosnki to tak kolory będą współgrać
Tutaj iryski prześwietlone światłęm, ale to te same z połączenia z pełnikiem, ale tamte zdjęcia późnym wieczorem były robione
Napisz to usunę zdjęcia by się nie panoszyć na Twoim wątku.
Ja osobiście dorzuciłbym lilie azjatyckei Purple Eye w plecy zestawienia 4 bo lilie dobrze radzą sobie w półcieniu, a ten kolor lilii mocno nawiąże do reszty rabaty.
Jakieś biało zielone funkie utrzymają ten zakątek w przyzwoitym wyglądzie, a jak zakwitną hortensje reszta będzie zieloną bazą do nich, na koniec sezonu zakwitnie świecznica, wśród swoich ciemnych liści i innej zieleniny.
Tak ten narożnik widzę.
dobra nieznane poznałam i mam takie pytania/sugestie
1- bordowe róże mam z tych wysokich astrid grafin, ascot, munstead tez tam ma być. to dac je na tyły?a przed nimi byliny i przed obwódka?i ta obwodka przechodzila by w kostke pod jabłonką?
2 - jezowki jako drugie a przed nimi berberys ciety w kulki tak? czy wmieszany w jeżówki w dwóch rzedach?
3 - napewno tutaj poprosiłabym Cie o inspirkę. a te zielone obok to kostki tak?
4 - tu mi nie gra ten niebieski i choiny... :/ może cos powtorzyć z innych części?albo te horki pociagnąc aż do altanki a przed nimi jarzmianki, hakone, brunery?
5 - wszysko super
6,8 - tutaj sugerując sie rada Toszki rododendrony bym dała w drugiel linii z ml w plecach. a przed któraś z Twoich propozycji. jesli chodzi o azalie nigdy wcześniej nie myślałam o nich u siebie..nie za dużo gatunków?
7,9 - super