Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 20:57, 06 paź 2016

Kasya napisał(a)

A róże w Łodzi za tydzień ?

oo nie wiedziałam, w botaniku?
anna_t 21:09, 06 paź 2016

Luki napisał(a)
Zestawienie jarzmianka, pełnik, i kosaciec widziałem na pitereście i tak się złożyło, że miałem te rośliny w jednym momencie nie posadzone i przystawiłem. I na dodatek termin kwitnienia się pokrywa, dla mnie genialny i delikatny. W szkółce ustawiłęm większą ilość i bosko to wygląda.

Do tego te iryski pięknie zgrywają się z kolorem piwonii Karl ROsenfield, która na planie jest w pobliżu, jak dorzucisz w hortensje czosnki to tak kolory będą współgrać
Tutaj iryski prześwietlone światłęm, ale to te same z połączenia z pełnikiem, ale tamte zdjęcia późnym wieczorem były robione

Napisz to usunę zdjęcia by się nie panoszyć na Twoim wątku.

nie usuwaj
ja nigdy nie byłam az tak bylinowa..muszę na to dłużej popatrzeć
Luki 21:13, 06 paź 2016

1. Bardzo dobry pomysł.
2. może być w w linii berberys i w linii jeżówka, ale ładniej chyba będzie wymieszane.
3. cały kwadrat 3x3m tymi roślinami obsadzony, ale trzech kolorów naraz wycieniować się nie da https://pl.pinterest.com/pin/431008626815733078/
4. możesz zmienić tak jak bardziej Ci odpowiada, za kolejne hortensje zapewne em będzie wdzięczny
5.
6,8 w tym miejscu miskanty wytrzymają ze 3-4 lata później mogą mieć za mało słońca, chociaż to będzie wiadaomo za kilka lat, a na dobre kilka lat to zestawienie będzie dobre (rodki+ml) akurat azalia z różanecznikami to idealne zestawienie.

O to mi właśnie chodziło, teraz chyba łatwiej jest nad tym zapanować jak sobie to na strefy zaplanujesz do tego dochodzi jedna kwestia.
Jesteś pewna, że jak posadzisz wszystko w jednogatunkowe kwadraty nie będzie miała pokus dosadzić czegoś. Zobaczysz jakiś piękny kwiatek i będziesz musiała go mieć... cały kwadrat będziesz wymieniać Jeżeli rośliny będą posadzone w swobodniejsze kompozycje z kilku roślin w prostych ramach, zawsze dodanie czegoś będzie o wiele łatwiejsze.
Ja przynajmniej, żeby nauczyć się takiej dyscypliny musiałbym się wybrać na rekolekcje do nawigatorki lu do Olki leona
anna_t 21:13, 06 paź 2016

Luki napisał(a)
Ja osobiście dorzuciłbym lilie azjatyckei Purple Eye w plecy zestawienia 4 bo lilie dobrze radzą sobie w półcieniu, a ten kolor lilii mocno nawiąże do reszty rabaty.
Jakieś biało zielone funkie utrzymają ten zakątek w przyzwoitym wyglądzie, a jak zakwitną hortensje reszta będzie zieloną bazą do nich, na koniec sezonu zakwitnie świecznica, wśród swoich ciemnych liści i innej zieleniny.
Tak ten narożnik widzę.

rzucasz tymi roslinami jak z rękawa..!
znowu musze wygooglać
aaa czy glediczja ktora tam jest nie woli bardziej sucho? da się to ogarnąć?
Luki 21:16, 06 paź 2016

Większość roślin, które wcześniej przewijały się w pomysłach wypełnienia pozostałych kwadratów to byliny i trawy
Ja dałem tylko propozycje z konkretnymi roślinami na całą tylną część ogrodu, teraz pozostaje byś sobie to dostosowała do własnych wymagań bo to Twój ogród

Ja kupiłem glediczje z powodu jej wysokiej tolerancyjności co do podłoża, więc wątpie czy będzie wybredna. U mnie pierwszy rok zniosła podlewanie jak reszta bylin, a podlewam sporo. Może i to zaleta, że woli sucho bo nie wypije wody jak np brzoza
Powiedzieć coś na sto procent będę mógł za kilka lat
Kasya 21:19, 06 paź 2016

anna_t napisał(a)

oo nie wiedziałam, w botaniku?

Renia wszystko wie
A ja się zastanawiam kto mnie zabierze
anna_t 21:24, 06 paź 2016

Luki napisał(a)
1. Bardzo dobry pomysł.
2. może być w w linii berberys i w linii jeżówka, ale ładniej chyba będzie wymieszane.
3. cały kwadrat 3x3m tymi roślinami obsadzony, ale trzech kolorów naraz wycieniować się nie da https://pl.pinterest.com/pin/431008626815733078/
4. możesz zmienić tak jak bardziej Ci odpowiada, za kolejne hortensje zapewne em będzie wdzięczny
5.
6,8 w tym miejscu miskanty wytrzymają ze 3-4 lata później mogą mieć za mało słońca, chociaż to będzie wiadaomo za kilka lat, a na dobre kilka lat to zestawienie będzie dobre (rodki+ml) akurat azalia z różanecznikami to idealne zestawienie.

O to mi właśnie chodziło, teraz chyba łatwiej jest nad tym zapanować jak sobie to na strefy zaplanujesz do tego dochodzi jedna kwestia.
Jesteś pewna, że jak posadzisz wszystko w jednogatunkowe kwadraty nie będzie miała pokus dosadzić czegoś. Zobaczysz jakiś piękny kwiatek i będziesz musiała go mieć... cały kwadrat będziesz wymieniać Jeżeli rośliny będą posadzone w swobodniejsze kompozycje z kilku roślin w prostych ramach, zawsze dodanie czegoś będzie o wiele łatwiejsze.
Ja przynajmniej, żeby nauczyć się takiej dyscypliny musiałbym się wybrać na rekolekcje do nawigatorki lu do Olki leona

trafiłeś w sedno
wiesz że dopiero jak zobaczyłam inspirkę to zobaczylam twoją wizję
dobra..ale to trzeba więcej kostek zimozielonych strzelić. może mniejsze takie 1/4 moich kwadratów, ok 75x75?
anna_t 21:31, 06 paź 2016

Luki napisał(a)
Większość roślin, które wcześniej przewijały się w pomysłach wypełnienia pozostałych kwadratów to byliny i trawy
Ja dałem tylko propozycje z konkretnymi roślinami na całą tylną część ogrodu, teraz pozostaje byś sobie to dostosowała do własnych wymagań bo to Twój ogród

Ja kupiłem glediczje z powodu jej wysokiej tolerancyjności co do podłoża, więc wątpie czy będzie wybredna. U mnie pierwszy rok zniosła podlewanie jak reszta bylin, a podlewam sporo. Może i to zaleta, że woli sucho bo nie wypije wody jak np brzoza
Powiedzieć coś na sto procent będę mógł za kilka lat

no to super jedyny minusik jaki w niej widziałam wlasnie znikł
anna_t 21:32, 06 paź 2016

Kasya napisał(a)

Renia wszystko wie
A ja się zastanawiam kto mnie zabierze

tzn?
Kasya 21:35, 06 paź 2016

anna_t napisał(a)

tzn?

Bo czy ktoś z Warszawy będzie jechał
bo to spotkanie towarzystwa rozanego