Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Sałatka pokrzywowa 19:44, 02 gru 2021

Do góry
GEERLING'S BEATRICE - moja smocza dalia, patrząca okiem
Posadzona do donicy i nieuszczykiwana, w lepszych warunkach na pewno będzie jeszcze piękniejsza. U mnie po raz pierwszy, już ją bardzo lubię

Sałatka pokrzywowa 19:40, 02 gru 2021

Do góry
SMOKEY - fajna, bogato kwitnąca, średniej wielkości, zgrabny krzaczek. Spodziewałam się, że te paseczki będą bardziej wyraziste, ale i tak bardzo dobra odmiana.

Sałatka pokrzywowa 19:36, 02 gru 2021

Do góry
Diana's Memory - u mnie nowa, ale zostaje Śliczne, ciut mniejsze kwiatki w moim ulubionym kształcie lilii wodnej. Ogólnie niewysoka dalia, bardziej nadająca się do donicy, niż do bukietu.

Poniżej druga od lewej - widać, że jest niewysoka

Sałatka pokrzywowa 19:31, 02 gru 2021

Do góry
CAFE AU LAIT
Piękna, smukła, bardzo wysoka, wytwarza sporo pąków, nie wszystkie dają radę się rozwinąć do końca, natomiast te, które się rozwiną, są zjawiskowe. Kolor nie do opisania inaczej jak coś słodkiego, jadalnego, deserowego Mniam

Sałatka pokrzywowa 19:27, 02 gru 2021

Do góry

Ogród ciągłych zmian. 19:26, 02 gru 2021

Do góry

Ogród ciągłych zmian. 19:25, 02 gru 2021

Do góry

Ogród ciągłych zmian. 19:23, 02 gru 2021

Do góry

Sałatka pokrzywowa 19:23, 02 gru 2021

Do góry
Czerwona, która miała być Black Diamond, ale to raczej inna odmiana i tylko dlatego poza podium, poza tym piękna - rosła z Bacardi w jednej skrzyni, więc na zdjęciach są razem.

Ogród ciągłych zmian. 19:21, 02 gru 2021

Do góry

Ogród ciągłych zmian. 19:19, 02 gru 2021

Do góry
Nie znoszę zimy i zimna ale ogród po pierwszych jesiennych przymrozkach był bajkowy.

Sałatka pokrzywowa 19:18, 02 gru 2021

Do góry
BACARDI

Sama jej sobie zazdroszczę i cieszę się, że udało mi się ją zdobyć
Kwitnie chętnie, jest trochę wyższa, ok. 1 m, wymaga podpierania. Kwitnie na okrągło, kwiaty ciekawe, zmienne. Dobre, długie łodygi do bukietów.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:18, 02 gru 2021

Do góry
Jolu nikt z rodziny ale szok i smutek nie mniejszy, całą załogę znałam osobiście.

Sałatka pokrzywowa 19:13, 02 gru 2021

Do góry
Baron to świetna dalia, która tworzy zgrabny, okrągły krzaczek średniej wielkości, kwitnie chętnie i bogato.

Sałatka pokrzywowa 18:56, 02 gru 2021

Do góry
Ponieważ tu i ówdzie dalie są na tapecie, a dla mnie chęć ratowania ich przed mrozem zapoczątkowała serię niefortunnych zdarzeń, należy im się porządne podsumowanie

Przejrzałam tegoroczne zdjęcia, nie do wiary, że było tak kolorowo i zielono, i że to poszło tak szybko. Ale bez marudzenia, przyjemnie jest po prostu popatrzeć na letnie zdjęcia
Co ja tam mam?
Le Baron
Bacardi
Czerwona, która miała być Black Diamond
Diana's Memory
Cafe au lait
Franz Kafka
Wizard of Oz
Lambada
Fansy Pants
Smokey
Phantom
Geerlings Beatrice
NN żółto-różowa
oraz parę sztuk, które nie zakwitły, więc ciężko powiedzieć, czym są.
Obiecałam, że będę tylko chwalić. Należy im się, lato było takie sobie, upał w czerwcu, od sierpnia jesień, jak zwykle za mało ciepła i słońca dla dalii, więc te, które dobrze kwitły, to naprawdę dobre odmiany.
Na podium muszą się pomieścić Baron, Bacardi, Cafe, Diana's i Smokey.

BARON

Ogród z koniczynką 18:05, 02 gru 2021

Do góry
Rumianka napisał(a)
Natomiast dzisiaj pierwszy śnieżek, co prawda nie duży ale dokuczliwy...mokry bo z deszczykiem...

fajny ten widoczek z gory na ogrod
i fajne drzewka sadzisz ja wiosna tez jakies drzewko musze posadzic, jeszcze cagle mam ich za malo. Tylko nie moge sie zdecydowac co i gdzie
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 16:45, 02 gru 2021

Do góry
Dziś po smutnym dniu w naszej społeczności lokalnej zachodzące słońce dało
promyki nadziei

Zielono mi... 16:09, 02 gru 2021

Do góry
Atina napisał(a)
Bardzo mi miło że weszłyście się przywitać... może zacznę od przodu...mam przy wejściu do domu takie donice wykonane z palisady.. rozmiar 1 m x 1,4 m każda..

próbuje sobie je zapełnić.. na razie wymyśliłam coś takiego jak na tym kolażu, po pięć roślinek do jednej

sesleria, te białe kwiatuszki to arenaria..myśle też o pięciorniku snowflake..
kocimiętka, szałwia albo przetacznik
rozplenica albo coś innego zimozielonego jakiś iglak?
a w środku cebule globmastera a jak przekwitnie to jeżówki
kolorystyke taką chciałabym zachować przy innych nasadzeniach biel, róż, fiolet.
czy to ma sens? czy będzie zdobić czy lepiej coś zimozielonego?

W tych najniższych donicach mogłabyś posadzić rośliny do półcienia, bo będziesz go tam troszkę miała od ogrodzenia. Np. Hakonechloa macra mogłaby się tam ślicznie przewieszać na boki.

Jeśli coś zimozielonego to pięknie wygląda Pinus Low Glow
Kocimiętki przy kostce bym nie sadziła. Bardzo się wysiewa. Szałwia Caradonna bardzo ładnie by tu wyglądała.

Na wiosnę dodałabym Anemone blanda i Scilla sibirica lub krokusy.
Zielono mi... 16:02, 02 gru 2021

Do góry
Baardzo fajny plan Super, że będziesz miała również warzywnik i że sadzisz drzewa. Bez drzew nie ma ogrodu. To one nadają klimat.
Te niebieskie "szybki" nad wejściem i nad tarasem to daszek?

Teraz parę uwag Mogłabyś wyjść z drzewami bardziej na środek. Na planie sadzisz wszystko przy płocie. Kiedyś Alan T. określił to jako sadzenie wirówkowe - wszystko leci pod płot

Jedną rabatę powiększyłam lekko na planie - tak zupełnie w ciemno, bo przecież nie widziałam nawet fotek

Mam nadzieję, że pokażesz fotki, jak to teraz u Ciebie wygląda
Zieleń, drewno i antracyt 12:18, 02 gru 2021

Do góry
Ach te dalie i wszystko inne... byle nie praca!
Dzisiaj mam tak nierobotny dzień, że szkoda gadać, a do tego za oknem piękne słońce, a wokół pełno remontowego pyłu do sprzątania

Jakby co, mam jedną dalię do wymiany, a właściwie do oddania. Zakupowa pomyłka zupełnie nie w moim guście. Na początku sezonu jest 2 kolorowa czerwono-żółta, potem kolejne kwiaty są rdzawo czerwone, a na koniec sezonu są już tylko żółte. Dalia niska, żywotna, karpa przyrasta w zawrotnym tempie. Dobrze jej u mnie jak nic, nawet w miejscu bez podlewania, nadmiernego dokarmiania i z lekkim cieniem. Sumienia nie mam wysadzić za płot i tak rośnie od 2 lat
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies