Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Juzia 20:40, 12 maj 2022

No nie poznaję ogordu!!!

Czad
Gruszka_na_w... 22:08, 12 maj 2022

Na te robale na grabach zrób może oprysk Mospilanem. Szkoda, żeby drzewko straciło listki potrzebne do fotosyntezy. W następnych latach , kiedy temperatura ustabilizuje się w ok. 8 stopni rób profilaktycznie oprysk preparatem na bazie parafiny.
Te pionowe uszkodzenia na pieńkach są typowe dla uszkodzeń mrozowych. Może, póki drzewka młode, trzeba by je owijać na zimę. Maść ogrodnicza to dobre rozwiązanie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ElzbietaFranka 22:39, 12 maj 2022

Roocika napisał(a)
Duży grujecznik za to miał takie duże rany w rozwidleniach i na pieńku, po jakiejś gałązce. Woda dostała się pod korę i rozsadziła troszkę. Mąż to czyścił i zasmakował ale nie mam zdjęcia posmarowanego ,zrobię następnym razem.

Przed

Po czyszczeniu

Asiu dla mnie to jest parch czym prędzej opryskaj środkiem przeciw Parchowi na grzyba takim do drzew owocowych.
W ubiegłym roku mieliśmy podobną sytuację z jarzębinami na osiedlu. Opryskali 2 razy i jest dobrze. Trzeba jeszcze oczyścić i maścią posmarować. ( maść podobno wycofana przez UE)

Mszyc jest do diabła i trochę pryskaj na robactwo bo nie wiadomo co to jest.
Ten pieniek też spryskaj na robactwo bo robaki zaraz wchodzą na osłabione drzewo.

Jeżeli chodzi o Kilimandżaro poczekaj jeszcze zakwitnie, on kwitnie do późnej jesieni.

Najmłodsze nasadzenia pięknie rosna

Dominika11 08:05, 13 maj 2022

rabaty robią wrażenie
pieknie wszystko wyglada
Rojodziejowa 20:07, 13 maj 2022

Roocika napisał(a)
Będą orliki

Bodziszki korzeniaste

Koniec

Nabyłam też orliki, i tak się zastanawiam, w którym miejscu rabaty można je dać... Bo one tych liści chyba wysoko nie wypuszczają, no nie? Więc ewentualnie mogłyby być gdzieś z brzegu?
mrokasia 20:28, 13 maj 2022

Ulala, jak tu wszystko rośnie w oczach! Frontowa super juz się prezentuje .
Za drzewka trzymam kciuki!
Agatorek 01:19, 14 maj 2022

Margerytka40 napisał(a)
Zazdroszczę deszczu. U nas ani kropli a do tego wiatrzysko takie, że łeb urywało.
Nowa rabata cudnie się prezentuje.

Tiaaa, u nas to samo. Dziś popadało przez 15 minut, niestety dużo za mało.

Rabata frontowa robi wrażenie , a co będzie, jak to wszystko się rozrośnie i zakwitnie?
Milka 12:22, 14 maj 2022

Asiu, podlało i jak od razu bujnie. Cudowny widok
Roocika 16:50, 14 maj 2022

Margerytka40 napisał(a)
Zazdroszczę deszczu. U nas ani kropli a do tego wiatrzysko takie, że łeb urywało.
Nowa rabata cudnie się prezentuje. Seslerie robią robotę. Za to je lubię. Reszta widoczków też urocza. Grujeczniki może za dużo wody zimą miały, tak gdybam bo się nie znam. Wygląda jakby coś rozsadziło korę.

Asiu, u nas dziś od przedpołudnia przelotne opady, więc przesyłam trochę deszczu, może doleci.

Cieszę się, że podoba Ci się rabata.

Grujeczniki mnie zmartwiły, jednak nie mam na to wpływu. Liczę, że się wyliżą.

Juzia napisał(a)
No nie poznaję ogordu!!!

Czad

Znaczy podoba Ci się Bardzo mi miło. Cmok!

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Na te robale na grabach zrób może oprysk Mospilanem. Szkoda, żeby drzewko straciło listki potrzebne do fotosyntezy. W następnych latach , kiedy temperatura ustabilizuje się w ok. 8 stopni rób profilaktycznie oprysk preparatem na bazie parafiny.
Te pionowe uszkodzenia na pieńkach są typowe dla uszkodzeń mrozowych. Może, póki drzewka młode, trzeba by je owijać na zimę. Maść ogrodnicza to dobre rozwiązanie.

Haniu, kompletnie nie wiem czy te robale są groźne, wyglądają jak mikro muszki.
Na grabach mam dobroczynki gruszowe wiec popryskam jak zobaczę, że jest źle, na razie się wstrzymuję. Ewidentnie gleba temu jednemu nie służy, ten najbliżej domu jest w dobrej kondycji, rośnie w dobrej ziemi, a ten środkowy taki sobie.

Przyglądam się tym moim grabom i ten jeden chyba nie jest fastigiata, gałęzie rosną mu pionowo do góry i grubsze gałęzie nie mają już liści. Chyba muszę mu zrobić ostre cięcie wiosną.

ElzbietaFranka napisał(a)

Asiu dla mnie to jest parch czym prędzej opryskaj środkiem przeciw Parchowi na grzyba takim do drzew owocowych.
W ubiegłym roku mieliśmy podobną sytuację z jarzębinami na osiedlu. Opryskali 2 razy i jest dobrze. Trzeba jeszcze oczyścić i maścią posmarować. ( maść podobno wycofana przez UE)

Mszyc jest do diabła i trochę pryskaj na robactwo bo nie wiadomo co to jest.
Ten pieniek też spryskaj na robactwo bo robaki zaraz wchodzą na osłabione drzewo.

Jeżeli chodzi o Kilimandżaro poczekaj jeszcze zakwitnie, on kwitnie do późnej jesieni.

Najmłodsze nasadzenia pięknie rosna

Elu, trochę mnie przestraszyłaś, miałam nadzieję, że wyczyszczenie i zasmarowanie pomoże.

Moja kalina to kalina Shasta, w ubiegłym roku miała jeden kwiatek a w tym roku nic, nie widzę pąków kwiatowych, chyba jej czegoś brakuje.

Cieszę się, że Ci się podoba.
Roocika 16:57, 14 maj 2022

Dominika11 napisał(a)
rabaty robią wrażenie
pieknie wszystko wyglada

Dominika, dziękuję bardzo za pochwałę

Rojodziejowa napisał(a)

Nabyłam też orliki, i tak się zastanawiam, w którym miejscu rabaty można je dać... Bo one tych liści chyba wysoko nie wypuszczają, no nie? Więc ewentualnie mogłyby być gdzieś z brzegu?

Asiu, orliki mają na różnej wysokości te kwiaty, ja je sadzę w drugiej linii, rosną u mnie za irysami i za tawułami japońskimi.

Tu zdjęcie z zeszłego roku. Orliki wystają zza irysów.

mrokasia napisał(a)
Ulala, jak tu wszystko rośnie w oczach! Frontowa super juz się prezentuje .
Za drzewka trzymam kciuki!

Dzięki !

Agatorek napisał(a)

Tiaaa, u nas to samo. Dziś popadało przez 15 minut, niestety dużo za mało.

Rabata frontowa robi wrażenie , a co będzie, jak to wszystko się rozrośnie i zakwitnie?

Agnieszka, u nas trochę dziś pada, więc przesyłam deszcz.

Właśnie się bodziszki szykują na frontowej

Milka napisał(a)
Asiu, podlało i jak od razu bujnie. Cudowny widok

Irenko, deszcz bardzo potrzebny. W tym roku olszyny jeszcze nie mają liści, dopiero rozwijają, chyba przez brak opadów. A chrząszcze hurmaka olchowca żrą wszystkie liście! Jest ich plaga.

Fajnie, że Ci się podoba