Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

W ogródku Iwony 20:54, 08 cze 2015

Do góry
Też mnie zachwyciła ta biała piwonia. Lilie w oczku nieźle dają czadu Jak się mają kosy?
Malutki pod lasem 20:43, 08 cze 2015

Do góry
Warzywka pięknie Ci rosną, lilie też lubię a przyszły kwiat juki cieszy Cię tak jak mnie moje dwa pączki Pozdrowionka
Moja codzienność - ogród Oli 16:00, 08 cze 2015

Do góry
Znalazłam, z perspektywy. Super wygląda. Lilie u Ciebie już kwitną, zazdroszczę.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 10:48, 08 cze 2015

Do góry
Rowery! I lilie wodne, piękne! A jaki urodzaj na piwonie powzdychałam pozdrawiam!
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:27, 08 cze 2015

Do góry
Wklejam "świśniętą" (Kosolkowy zwrot ) listę od Małej Mi:
"Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,
Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie, omieg wschodni, kukliki
Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia
Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie
lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia
sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.
wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe
październik - to co zaczęło we wrześniu "

Teraz analizuję co mam w ogródku - wychodzi na to, że po jednej, dwie roślinki kwitnące na miesiąc - no nie powala taki wynik Muszę się postarać na przyszły rok
Przyjazny ogród 06:49, 08 cze 2015

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Witaj Mariusz. Zaglądam do Ciebie, choć bezszelestnie.
Masz naprawdę piękny ogród, można gratulować!
Już kiedyś chyba pytałam, ale nie jestem pewna czy u Ciebie, więc pozwolę sobie jeszcze raz spytać o lilie wodne. Chciałabym zainstalować je w basenie o wys.1,60 i średnicy 5 m.
Może dasz mi jakieś rady, może żródło na dobre zakupy, polecane rośliny?
Dzięki, pozdrawiam.

Na 160 cm będą miały za głęboko. Optymalnie 40 - 80 cm dla większości odmian, ale są silnie rosnące, które w koszach, w sztucznych zbiornikach wybiją bez problemu z 80 - 120, tak więc sprawę głębokości musisz rozwiązać technicznie.
Lilie rozrośnięte, duże, kupisz w Skępe, wpisz w wyszukiwarkę lilie wodne Skępe, poproś gospodarza telefonicznie o lilie ze stawu, doradzi, ukopie i wyśle, bardzo uprzejmy człowiek.

Przyjazny ogród 23:59, 07 cze 2015

Do góry
Witaj Mariusz. Zaglądam do Ciebie, choć bezszelestnie.
Masz naprawdę piękny ogród, można gratulować!
Już kiedyś chyba pytałam, ale nie jestem pewna czy u Ciebie, więc pozwolę sobie jeszcze raz spytać o lilie wodne. Chciałabym zainstalować je w basenie o wys.1,60 i średnicy 5 m.
Może dasz mi jakieś rady, może żródło na dobre zakupy, polecane rośliny?
Dzięki, pozdrawiam.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:42, 07 cze 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Dzięki Maryś lista się odnalazła. Wklejam jeszcze raz

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,
Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia
Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie
lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia
sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.
październik - to co zaczęło we wrześniu

Oczywiście dużo zależy od warunków klimatycznych i np szałwia zaczyna w maju i kwitnie przez czerwiec.. tego już nie powielałam w następnym miesiącu

Aniu czy to Mme Hardy? buziole u mnie róże zaczęły pod koniec maja w tym roku
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:01, 07 cze 2015

Do góry
Rh ładnie kwitną i lilie też niedługo się rozkręca, bardzo lubię ich zapach
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:53, 07 cze 2015

Do góry
Kiepskie zdjęcie Władysława Łokietka. Bardzo podobają mi się kwiaty, na początku różowe przebarwiają się na biało, ale zostaje na płatkach delikatny różowy paseczek.
No i dziękuje raz jeszcze Gierczusi bo dzięki niej Łokietek jest u mnie

Zapomniałem o rodki z przedogródka, kwiaty strasznie wymęczone przez upał

Pierwsze lilie się pokazują

Grzybienie w naszych stawach - Nymphaea 15:09, 07 cze 2015

Do góry
anna3539 napisał(a)

Wiatam serdecznie wszystkich,chciałabym zapytać tych bardziej doświadczonych o przestawianie lili na głębsze miejsce ponieważ mam lillie wodną odmiany "attraction" i chciałabym ją przestawić na głębsze miejsce tylko nie jestem pewna czy jak ją przestawie czy liście dorosną o powierzchni czy "utopią" sie i zgnija ? Aktualnie jest na głębokości 40cm a chcę ją przestawić na ok 90cm.Tę lilie mam pierwszy rok i pomalutku schodzi coraz niżej.Lilia pięknie mi w tym roku zakwitła tylko jest bardzo blada i z tąd też moje pytanie czy z upływem lat bedzie ona robiła sie coraz ciemniejsza aż będzie czerwona?Dołącze zdjęcia bo wydaje mi sie ze listki mają już za długie ogonki na tę głębokość.Bardzo proszę o jakieś wskazuwki co do lili.Pozdrawiam ania c.

Nie utopi się, możesz opuścić niżej. To silnie rosnący grzybień.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:31, 07 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ostrożeń to ten rekomendowany przeze mnie jako jedna z najmodniejszych roślin na Chelsea Flower Show. Okazało się że rośnie w półcieniu. Zdjęcie jest tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4809-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-iii?page=584

Bodziszki (białe, niebieskie, różowe) na pewno, zawilce, przywrotnik ostroklapowy, tojad mocny, świecznice o ciemnych liściach, hosty o ładnych liściach, róże do półcienia, Veronicastrum, orliki (jest duża gama kolorów).

Wiem, na lato jeszcze lilie, u mnie super się mają, jarzmianki jeszcze.

Dziękuję Danusiu za tę listę w moim wątku
Myślę jeszcze o naparstnicy I mam pytanie: czy lepiej wybrać 3 gatunki w większej ilości czy jednak mogę pozwolić sobie na więcej różnorodnych bylin? w kolorystyce bordowo-różowo-białej może z domieszką fioletu?
Przyjazny ogród 09:35, 07 cze 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
Mariuszu bardzo ci dziękuję. Z lilii polecanych przez ciebie wybrałam wstępnie Attraction, Darwin (Hollandia), Marliacea Chromatella. Rozumiem, że skoro te lilie mają na celu umocnienie brzegu to mam je posadzić do gruntu, a nie w koszu czy jucie?
I jeszcze raz studiuję wykaz roślin o których pisałeś wcześniej.

W sadzawce zawsze do gruntu. Zakotwicz kłącze literką U zrobioną z drutu. Kłącza pływają jak korki i czasem wciśnięcie ich w podłoże nie wystarcza.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 09:02, 07 cze 2015

Do góry
LewOgrodowy napisał(a)
Ania, pamiętam, że kiedyś dałaś tu taką rozpiskę - spis bylin z podziałem na miesiące kwitnienia. Szukam i nie mogę znaleźć. Masz może to gdzieś pod ręką i możesz napisać ponownie? Kurdę, jakie to pomocne było!

Dzięki Maryś lista się odnalazła. Wklejam jeszcze raz

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,
październik - to co zaczęło we wrześniu

Oczywiście dużo zależy od warunków klimatycznych i np szałwia zaczyna w maju i kwitnie przez czerwiec.. tego już nie powielałam w następnym miesiącu

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:39, 07 cze 2015

Do góry
Ostrożeń to ten rekomendowany przeze mnie jako jedna z najmodniejszych roślin na Chelsea Flower Show. Okazało się że rośnie w półcieniu. Zdjęcie jest tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4809-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-iii?page=584

ren133 napisał(a)

Danusiu, a co byś jeszcze dała na taką wąską rabatę 60cm w półcieniu żeby stworzyć kwitnącą non stop rabatę?

Bodziszki (białe, niebieskie, różowe) na pewno, zawilce, przywrotnik ostroklapowy, tojad mocny, świecznice o ciemnych liściach, hosty o ładnych liściach, róże do półcienia, Veronicastrum, orliki (jest duża gama kolorów).

Wiem, na lato jeszcze lilie, u mnie super się mają, jarzmianki jeszcze.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 18:44, 06 cze 2015

Do góry
Rench napisał(a)
Szał kwitnienia,pięknie !
Śliczne te biało-granatowe irysy.

Szal jest, ale zar taki, ze wszystko piecze i non stop lanie wody, siedze w domu, tak goraco. Irysy dlugo mnie cieszyly, teraz roze, lilie i liliowce
Malutki pod lasem 10:34, 06 cze 2015

Do góry
anbu napisał(a)
Aniu ale masz piękne te lilie Oko se nacieszę przynajmniej

Aniu, lilie wsadziła mi moja mama, przywiozła cebulki od swojego brata, który hodował zawodowo kwiaty. Bardzo je lubię, bo takie mają fajne energetyczne kolorki
Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:30, 05 cze 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
cudne masz lilie wodne

Do cudnych to im daleko.. ale są Cudne to u Ciebie .
I mój ulubiony zestaw na rabacie.. teraz świeci swoje 5 minut.. potem jest już tak sobie, ale dla tych chwil warto mieć taki zestaw.
Blisko

Dalej

I jeszcze dalej.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:00, 05 cze 2015

Do góry
cudne masz lilie wodne
Malutki pod lasem 19:47, 05 cze 2015

Do góry
Aniu ale masz piękne te lilie Oko se nacieszę przynajmniej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies