Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 11:00, 25 cze 2015

GorAna napisał(a)
Bogdziu, dawno mnie nie było u ciebie, bo nie wyrabiam czasowo......cudnie po prostu!!!!....piwonie, róże, lilie i inne kwiatuchy....jedne przez drugie wychylają się i pokazują swoje piekno.....masz rękę do ogrodu, a właściwie to przede wszystkim serce
Pozdrawiam serdecznie

aniu ja tez mam zaległosci prawie wszędzie, problemy z oczami niestety nie pozwolą mi tego stanu zmienic a i ogrodów jest tak duzo że nie mam możliwosci by byc wszędzie, nie mam wiec żalu że i do mnie nie wszyscy zaglądaja a moze nawet to dobrze bo jak bym im odpisywała. Zajrzę wieczorkiem , buziaki.
Milka 11:45, 25 cze 2015

Bożenko...ja po obejrzeniu róż i innych piękności, boskie rośliny, a niby cię nie lubią, a masz aż 80 sztuk! i te piwonie, jakie kolory i te inne połączenia, normalnie w kompleksy można wpaść, chyba mój ogród zaoram, nic mi się prawie juz nie podoba cieszę się, że maczek nie rozczarował, tylko króciutko kwitną, ale co tam. Buziaki
Milka 11:47, 25 cze 2015

Bogdzia napisał(a)
Zdjec mam nało bo doszłam do wniosku że wszystko z tego ogrodu juz na ogrodowisku jest pokazane, wiele osób tam bywa i ze zdjec jest bardzo dobrze znany wiec tylko kilka zrobiłam.

Jakie super połączenie, nie tylko te, wracam do oglądania, bo muszę dokonac zmian, a wcale nie mam pomysłu, a jak mąż sam działa i wracam, to nie wiem, co zastanę
kasia65 11:49, 25 cze 2015

Bogdziu!,brdzo serdecznie dziękuję...Możliwe że coś namieszałam z nazwą tego zakwaszacza(jak będę na działce-doczytam).Jeżeli mogę to mam jeszcze pytanie dotyczace przesadzania.Wiem,ze mojego R obgryzały opuchlaki-opryskiwałam środkiem(nazwy nie pamietam),podlewałam naparem z wrotycza....w tym roku nowych wgryzek nie widzę,ale ...no właśnie...Czytałam,że na jakiś czas przed sadzeniem R dobrze jest odkazić ziemie przeciw opuchlakom...(ale o ile pamietam to wymaga jakiegoś odstępu czasu miedzy odkażaniem a sadzeniem)A co robić w przypadku przesadzania ?Czy myślisz że sama wymiana gleby i ogledziny wystarczą ? Czy i ewentualnie czym zaprawiać?I czy przy przesadzaniu oczyścic korzenie ze starej ziemi czy zostawic w bryle?Jeszcze raz dziekuje za wyrozumiałość-i przepraszam za dociekliwośc-to wynik zupełnego braku doswiadzenia !!!serdecznie pozdrawim-kasia P.S ten srodek na zakwaszanie ziemi nazywa sie INSOL pH...
Margarete 11:49, 25 cze 2015

Fajan wyprawa, fajne fotki i u ciebie i u Magdy..
A który ogród u Kapiasów ci sie bardziej podobał ? stary czy nowy ?
Nikita 13:50, 25 cze 2015

Bogdzia dzięki za wczorajszy, przemile spędzony dzień i fachowe rady.
Byłam u ciebie rano, ale nagle mi internet za strajkował...teraz już jest ok.

A derenia sobie wygooglowałam u Szmitów (prawie o połowę taniej niż wiesz gdzie...)więc znowu będziemy wybierać, przebierać i kupować!!!
Pa pa do soboty!!!!

PS. U Małgosi w aucie jedno miejsce jest wolne to możesz się "podczepić" w sobotę.
dajana 14:44, 25 cze 2015

Dziękuję Bożenko za życzenia i pamięć .Co prawda nie przywiązuję już wagi do takich dni, ale zawsze miło je otrzymać Jeśli chodzi o moje zaglądające róże do wnętrza to tylko jedną, tę środkową muszę przesadzić bo to jasmina , a ona rośnie 2.5 m, co uszło mojej uwadze kiedy ją sadziłam. Zasłoni mi całkowicie okno i światło jednocześnie W przyszłym roku już bym nie dała rady, zbyt duża i zbyt mocno ukorzeniona by była..Dziczkę posadzę pod płotem lecz od zewnętrznej strony przy lesie w rogu Przynajmniej koty już nie będą przechodzić tą stroną. Piszesz ze twoje zdjęcia ogrodu już wszyscy znają ,ale piękna Bożenko nigdy dosyć Zamieszczaj wiec zdjęcia i nie żałuj swego piękna tym którym twój ogród nigdy się nie znudzi .Fajnie sobie podróżujecie paczką. Troszkę mi przykro ze jestem uziemiona i nigdzie nie mogę się ruszyć ale matka tez człowiek i nadszedł czas który tylko jej muszę poświecić. Taka kolej rzeczy Zamówiłam już dwie Eden Rose dosadzę jak tylko przyjdą. Słoneczka życzę bo nie mamy go za wiele w tym sezonie
ryska 14:54, 25 cze 2015

Bogdzia napisał(a)

Dzieki Agnieszko , najcenniejsze co mam w ogodzie to po wczorajszej wycieczce widze ze spokój od ludzi. Jak to miło miec kawałek ziemi do której nikt nie ma wstepu zadne panny młode nie biegaja , dzieci nie płaczą i ludzie znudzeni nie chodza , za to śpiwe ptaków i spokój . Najlepiej u w swoim ogrodzie choc kila takich w których bym mogła zamieszkac też znam

Pięknie napisane. Pozdrawiam serdecznie
Kasya 15:53, 25 cze 2015

Bogdzia napisał(a)
No w końcu jestem . Wczoraj przed wycieczką obudziłam sie o 2,30 w nocy więc wieczorem po prostu padłam. Dzis od rana sporo spraw do załatwienia i dopiero teraz moge cos napisac. No wiec wycieczka jak zwykle super w fantastycznym towarzystwie i nastenym super kierowca Renia. Podziwiam ja bo jadą załatwiała tysiące spraw przez telefon , głowę miała zajeta cały czas a jednak jechała fantastycznie. Jestem pełna podziwu. Objechalismy , zobaczylismy ogród Kapiasów i Łukasza. Wrazenia? Ogród Kapiasów bardzo zabany ale ma jedna olbrzymia wade - brak podpisów przy roślinach. Zdziwiona jestem ze nie biorą opłat bo rozmary tego przedsiewzięcia są wielkie i majątek musiały kosztowac a za opłaty można by było zatrudnic wiecej osób i np obrywac na bieżąco przekwitnięte róże i koniecznie zrobic podpisy do roślin. Dla mnie denerwujace były też młode pary fotografujace sie gdzie popadło. Nie chciałabym miec takich zdjęc , co innego u siebie w ogrodzie.Te panny młode z nieciekawymi fryzurami , pogniecionymi juz sukienkami .... nie podobało mi sie.
Trzeba przyznac ze o ogród dbają , gorzej ze szkółką. Magda chciała kupic dereń pagodowy , pan pokazał trzy dosc marne okazy z czego dwa budziły wielkie wątpliwosci , prawie chciał nam je wepchnac i był bardzo poddenerwowany ze wybrzydzamy a go gorsze wmawiał nam że całkiem różne liscie są jednakowe. O kilka roślin pytałysmy nic z tego nie mieli. Wybór roslin taki sobie , spodziewałam sie dużo wiecej.Mnie sie marzy by ogród był zadbany z tabliczkami i jak mi sie cos spodoba to ide do sklepu i mam od razu. I klient byłby zadowolony i własciciele zarobek by mieli . Wiem że czepiam sie bo darmowy wstęp do takiego ogrodu powinien byc chwalony bez zastrzeżeń, ale tacy ogrodnicy jak my natychmiast chcą kupic jak widzą cos ładnego . Mnie sie spodobał bardzo ogród traw. Kilka bym natychmiast kupiła a nie tylko nie kupiłam ale nawet nie wiem jak sie nazywaja.

wcale sie nie czepiasz tylko bardzo sluszne uwagi

ja nigdy tam nie bylam, a ze zdjec rzeczywiscie sliczny ogród sie wydaje
anabuko1 18:27, 25 cze 2015

Super taka wycieczka!!
Dziękuję za fotorelację z pięknego ogrodu
wiem,że kilka zdjęć nie odda wyglądu ani klimatu całości tego ogrodu.Ale namiastkę mamy
Zakątki różane piękne.
Na kępy hostowe też zwróciłam uwagę

Szkoda, jak piszesz,ze nie mam tam tabliczek z podpisami.To dużo pomaga.
Pamiętam kiedyś byłam w ogrodzie botanicznym we Wrocławiu.
I tam widząc " dorosłe" hosty, zauroczyłam się kilkoma.Nazwy sobie zapisałam i potem takich właśnie szukałam do kupienia