Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

mirkaka 11:22, 24 cze 2015

Widzę Bogdziu, że nie tylko rodendronowy ale i różany Róże u Ciebie takie piękne i wielki jak Rh Po przekwitnięciu Rh cóż by kwitło w ogrodzie jak nie róże i to do jesieni
Ewa 12:11, 24 cze 2015

Myslami jestem Bogdziu z Wami .....
ZielonaAnia75 15:49, 24 cze 2015

Bogdziu czy możesz napisać coś o róży Eden rose. Chciałabym ją posadzić tylko nie wiem czy długo kwitnie, czy chorowita i jaka duża rośnie.
Margarete 16:47, 24 cze 2015

Bogdzia napisał(a)

U mnie pnące widac bo tych innych wypatrzec trudno.Lilii na razie nie pokaze bo nie kwitna tak jak i liliowce, zakwitły tylko te wczesne zółte i teraz Stella a pozostałe jeszcze mają czas. Z lilii tylko martagony kwitna a jedne juz nawet przekwitły.Małgos a dałam Ci te żólte które juz kwitły ???

Martagony śliczne, żóltych mi nie dałaś - no chyba że u mnie są jakies opóźnione....bo u mnie ani jeden liliowiec jeszcze nie zakwitł, paki mają owszem ale nie kwitna, nawet Stella del Oro nie...no chyba że to nie jest Stella ale podobny, niski, żólty i długo kwitł w ub roku...w tym ani ani....
Udanej wycieczki !
kasia65 23:35, 24 cze 2015

Bogdziu,serdecznie dziękuję za odpowiedz.Przesyłam kolejne zdjęcia abyś zobaczyła w jakich warunkach rośnie mój rododendron.- nova zembla.Nie był on przez nas sadzony,ponieważ w maju 4 lata temu odkupilismy ogródek już zagospodarowany.Nie miałam żadnej wiedzy o rododendronach ,ale ten wygladał tak marnie(jakies trzy gałązeczki z bladymi.prawie żółtymi liśćmi-zero kwiatów),że postanowiłam o niego zawalczyć.Kupiliśmy z mężem nawóz do R-magiczna siła ...nawet trochę ożył,zawiązał pączki,wiec się ucieszyłam że następnej wiosny zakwitnie i poznam kolor i nazwę R.Przyszła wiosna ale okazało się że wypuscił tylko liście.Nie dawalo mi to spokoju,walczyłam nadal,szperałam w internecie i zalazłam tu u Was na forum że aby roslina pobierała i mogła korzystać z nawozu musi miec odpowiednio kwaśną glebę.Zakupiliśmy więc przez internet Instal... no i latem już moża bylo zauważyć pąki kwiatowe i oczywiście liścienne.Zaszłego roku pokazał 5 kwiatów...A w tym roku juz 12!!!Walka sie opłaciła.ale właśnie ok20 czerwca jak oberwalismy przekwitłe kwiaty ,pokazały sie te plamy na liściach...Może faktycznie jakis bląd przy nawozeniu?tu moje kolejne pytanie?Czy Instal ten do zakwaszania podloża traktować również jako dawke nawozu czy -nie??Czy tę magiczną siłę stosować co 2 tygodnie ?Czy może lepiej dolistnie co tydzień...boję się teraz znowu nie przedobrzyć w tym jego ratowaniu...wiec proszę o radę co do nawożenia bo Twoje doświadczenie i wiedza jest bezcenna!Jeszcze raz dziekuję za poświęcony mi czas....Przepraszam że "zamęczyłam"historią mojego RR...Z pozdrowieniami-kasia
Kindzia 09:00, 25 cze 2015

Przyleciałam zdjęcia z wczoraj pooglądać...

Buziaki
Margarete 09:50, 25 cze 2015

I ja czekam z niecierpliwością na wrażenia......
GorAna 10:03, 25 cze 2015

Bogdziu, dawno mnie nie było u ciebie, bo nie wyrabiam czasowo......cudnie po prostu!!!!....piwonie, róże, lilie i inne kwiatuchy....jedne przez drugie wychylają się i pokazują swoje piekno.....masz rękę do ogrodu, a właściwie to przede wszystkim serce
Pozdrawiam serdecznie
Bogdzia 10:23, 25 cze 2015

No w końcu jestem . Wczoraj przed wycieczką obudziłam sie o 2,30 w nocy więc wieczorem po prostu padłam. Dzis od rana sporo spraw do załatwienia i dopiero teraz moge cos napisac. No wiec wycieczka jak zwykle super w fantastycznym towarzystwie i nastenym super kierowca Renia. Podziwiam ja bo jadą załatwiała tysiące spraw przez telefon , głowę miała zajeta cały czas a jednak jechała fantastycznie. Jestem pełna podziwu. Objechalismy , zobaczylismy ogród Kapiasów i Łukasza. Wrazenia? Ogród Kapiasów bardzo zabany ale ma jedna olbrzymia wade - brak podpisów przy roślinach. Zdziwiona jestem ze nie biorą opłat bo rozmary tego przedsiewzięcia są wielkie i majątek musiały kosztowac a za opłaty można by było zatrudnic wiecej osób i np obrywac na bieżąco przekwitnięte róże i koniecznie zrobic podpisy do roślin. Dla mnie denerwujace były też młode pary fotografujace sie gdzie popadło. Nie chciałabym miec takich zdjęc , co innego u siebie w ogrodzie.Te panny młode z nieciekawymi fryzurami , pogniecionymi juz sukienkami .... nie podobało mi sie.
Trzeba przyznac ze o ogród dbają , gorzej ze szkółką. Magda chciała kupic dereń pagodowy , pan pokazał trzy dosc marne okazy z czego dwa budziły wielkie wątpliwosci , prawie chciał nam je wepchnac i był bardzo poddenerwowany ze wybrzydzamy a go gorsze wmawiał nam że całkiem różne liscie są jednakowe. O kilka roślin pytałysmy nic z tego nie mieli. Wybór roslin taki sobie , spodziewałam sie dużo wiecej.Mnie sie marzy by ogród był zadbany z tabliczkami i jak mi sie cos spodoba to ide do sklepu i mam od razu. I klient byłby zadowolony i własciciele zarobek by mieli . Wiem że czepiam sie bo darmowy wstęp do takiego ogrodu powinien byc chwalony bez zastrzeżeń, ale tacy ogrodnicy jak my natychmiast chcą kupic jak widzą cos ładnego . Mnie sie spodobał bardzo ogród traw. Kilka bym natychmiast kupiła a nie tylko nie kupiłam ale nawet nie wiem jak sie nazywaja.
Bogdzia 10:27, 25 cze 2015

Zdjec mam nało bo doszłam do wniosku że wszystko z tego ogrodu juz na ogrodowisku jest pokazane, wiele osób tam bywa i ze zdjec jest bardzo dobrze znany wiec tylko kilka zrobiłam.

Ta róza była piękna , zdjecie nawet w częsci nie pokazuje jej urody ale co to jest? , nazwy nie było.