Dzisiaj przypatkiem poszłam do ogrodnika sąsiada po doniczki osłonki. Z osłonkami kupiłam ciemierniki. Teraz wydaje mi się wszystkie takie same ładne sadzonki po 30 zł. Może posadzę na balkonie wiosnę przesadze do ogrodu.
Nie było tych ciemnych. Ktoś mi mówił, że nie sądzi bordowych bo są mdłe. Jaśniejsze na rabatce wyglądają lepiej.
Tak się zastanawiam dlaczego te ciemierniki takie drogie. Rozmnażają się z nasion których mają od groma i same się rozsiewają.
Dziękuję tym co zaglądają.
Nadal nie mogę się zalogować do swojego wątku, podczas prób zrobienia podpisu straciłam nawet to co miałam i nie umiem sobie poradzić z założeniem nowego wątku i zrobieniem podpisu.
Pozdrawiam wytrwałych zaglądających.
Witaj.
Pierwszy raz odwiedzam Twój piękny ogród . Jeszcze nie zdążyłam wszystkiego obejrzeć ale od razu wpadła mi w oko ta cudna gwiazdkowa dalia. Czy możesz mi zdradzić jak się nazywa?
Witam serdecznie.
Danusiu, jemioły rosną na ogromnych topolach wzdłuż drogi. Nie ścinam ich, bo nie mam jak sięgnąć do nich. Czasem, przy dużym wietrze spadnie jakaś, ale połamana.
Basiu, Alu, ogród, przygotowałam tak, jak chciałam, ale bardzo się tym wożeniem taczek namordowałam. Chyba w następnym roku odpuszczę trochę.
A no posypało, a nawet w międzyczasie dosypało. Też w tej chwili śnieg mi plany popsuł ale uroku mu odmówić nie można. Tylko żeby nie wiązał się z zimnem i złymi warunkami na drodze.
. Każdego roku u mnie pojawiają się jeże we wrześniu-październiku, nornic na szczęście nie mam i nie miałam. Tego Calsapa to było jego pierwsze kwitnienie, oj liście po letnich upałach i suszy nie wyglądają zdrowo i też listki ma teraz w dół. Rośnie w pół cieniu. Zdj z dziś Calsap.
I Roseum Elegans. Ten rośnie w swietlistym cieniu pod koroną forsycji i sto razy lepiej wygląda od Calsapa nie ma dziur na liściach i inne również które rosną w swietlistym cieniu pod koroną drzew i krzewów. Zdj z dziś Roseum Elegans.
Na moje oko to chyba nie. Ambrowce maja poszarpane pnie. Takie „ stare” nawet moje są bardzo chropowate jakby narośl miały. A tu na fotce jak po liftingu i chyba korona nie ta. Ale dendrologiem nie jestem
Miejsce okulizacji jest pod ziemia? Nie widzę wyraźnie, wydaje mi się, że jest tam jakaś bulwka…
Nic tam nie tnij. Niech rośnie. Długie pędy przywiązuj i prowadź poziomo po kratce.
Wiórki rogowe lepiej dawać w górnej części dołka, nie na sam dół. Wierzchnia warstwa - ok. 20 cm gleby, jest najbardziej bogata w życie organiczne. Na wiosnę jednak sypnij trochę tych wiórków po wierzchu. Róża weźmie tyle nawozu ile będzie trzeba, a mikroorganizmy nie działają expresowo
Franz Kafka to moje chciejstwo od dłuższego czasu, w końcu udało mi się upolować
Sandra bardzo ładna, ale Franza mam już zarezerwowanego i w tym wypadku koncepcji już raczej nie zmienię. Czekam jeszcze na potwierdzenie czy będą mieli Hi Trio, Edge of Joy i Kelsey Annie Joy, jak nie, to mam zimę na poszukiwanie ich lub zastępstw
Tutaj towarzystwo z wiejskiej, bardziej pastelowe Tym razem podpisane