Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ptasi gaj 16:48, 19 lis 2021

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)
ELU- no popatrz, Ty w moim mieście, a ja jeszcze w lesie Szkoda, bo może mogłybyśmy się spotkać...
HANIU- teraz jak będę przechodzić obok Gutenberga, to chyba siłą rzeczy pomyślę o Tobie i Twoim zięciu.
Kiedy pojawiły się smoki na kamienicy? Może w 2019?

Aniu to wycieczka z dziećmi dużymi niepełnosprawnymi. W Łodzi byliśmy zaledwie 2,5 godziny później do Piotrkowa Tr. tam na godz 14,30 mieliśmy zajęcia w manufakturze bombek choinkowych.
Ten poniedziałek był bardzo chłodny zmarzłam. Na Piotrkowskiej wiało z bocznych uliczek. Łódź piękna, ale trzeba bardzo bardzo dużo inwertorowe aby te piękne domy, zakladziki ceglane nie popadły w ruinę całkowita. Byłam pierwszy raz w życiu w Łodzi. Już podobno dużo zrobiono "Manufaktura" przepięknie odnowiona, ale to kropla.....

takie bombki pomalowałam potem musiałam pomagać innym

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:46, 19 lis 2021

Do góry
Listopadowa wjazdowa

I okienna

Jest tak zimno, wietrznie i deszczowo, że zdjęcia robiłam przez okno haha.

Pozdrawiam piątkowo
Za drzwiami do ogrodu... 15:31, 19 lis 2021

Do góry
anpi napisał(a)
Basiu, to nie są zimowity, tylko krokusy jesienne Myślę, że lepiej je posadzić od zimowitów, bo stoją przynajmniej sztywno a nie pokładają się jak zimowity i nie mają ogromnych liści wiosną, które zajmują miejsce w rabacie. Szczególnie jak u mnie go mało. Ja zamierzam dosadzać jesienne krokusy do wiosennych i będą ozdobione brzegi rabat na początku i końcu sezonu
Po za tym zimowity już dawno przekwitły, u mnie kwitną na początku jesieni.

Mam nadzieję, że nie będę żałować wydanej kasy na tunel, że zbiory wynagrodzą choć trochę

Dziękuję za podpowiedź a już sobie cebulki zimowitów oglądałam w necie, no ale te krokusy będą napewno lepsze
Ptasi gaj 15:20, 19 lis 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Elu jesteś w dobrej sytuacji, że palenie chwastów nikomu nie przeszkadza.

Ja co roku z duszą na ramieniu na wiosnę palę po trochu ścięte trawy. Kilka lat temu sąsiadka mnie opierniczyła i chciała wzywać policję.
Wczoraj jej mąż palił suche liście zaraz za płotem. Cały dym szedł do mojego domu i na moje podwórko.

Maja na każdym zdjęciu ładnie wygląda

Piękne są te bombki ręcznie zdobione

Ja tylko pale suche. Mam składzik przykryty i tam zbieram wszystko do spalenia więc szybko się pali bez specjalnego dymu.
Najpierw rozpalamy ognisko z drewna musi być duża temperatura aby się nie tliło. Biały dym jest wtedy jak mokre palisz. Liści nie pale.

Palę wtedy jak wiatr wieje w stronę pola a nie domów.

Mam taki składzik

Nerium - oleander 15:12, 19 lis 2021

Do góry
Dzień dobry, dostałem oleandra z trzeciej ręki. Jaki jest, widać na zdjęciu. Chciałbym go trochę ogarnąć, żeby nie rósł tylko do góry. Czy mogę go wiosną przyciąć w zaznaczonych miejscach?
PS Wątek czytałem, ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie wypowiedzi.

Sezon 2017 u Hanusi 15:07, 19 lis 2021

Do góry
Haniu a ja to zdjęcie wstawię u ciebie na pamiątkę, chyba że masz.

Ptasi gaj 14:55, 19 lis 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Wczoraj byłam na wycieczce z Mają w Łodzi i Piotrkowie Tryb.

Te smoki na tym budynku w Łodzi wykuwał mój zięć. Dziękuję za zdjęcie.

Maja w jakim doborowym towarzystwie przy klawiszach. Zazdroszczę wycieczki.
Zieleń, drewno i antracyt 14:24, 19 lis 2021

Do góry
Szklarnia posprzątana kompostownik zapełniony zieleniną

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 14:13, 19 lis 2021

Do góry
nicol21 napisał(a)
Ahhh co to był za dzien! Nawet pogoda się stawiła na wycieczce!
Takie wjazdy to ja lubię! Połączenie stożków z buków i cisów.

Świetna ta aleja stożkowa! Zakupy też bardzo mi się podobają, niektórych zazdroszczę
Przypomnij proszę, jaką masz wielkość działki?
Za drzwiami do ogrodu... 13:54, 19 lis 2021

Do góry
Basiu, to nie są zimowity, tylko krokusy jesienne Myślę, że lepiej je posadzić od zimowitów, bo stoją przynajmniej sztywno a nie pokładają się jak zimowity i nie mają ogromnych liści wiosną, które zajmują miejsce w rabacie. Szczególnie jak u mnie go mało. Ja zamierzam dosadzać jesienne krokusy do wiosennych i będą ozdobione brzegi rabat na początku i końcu sezonu
Po za tym zimowity już dawno przekwitły, u mnie kwitną na początku jesieni.

Mam nadzieję, że nie będę żałować wydanej kasy na tunel, że zbiory wynagrodzą choć trochę
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 12:03, 19 lis 2021

Do góry
daredevil napisał(a)

Piękny wiking

Powodzenia w realizacji planów wyjazdowych. Ja jestem cykor i w obecnej sytuacji podróżuję tylko po Polsce.
ogród (nie)Mocy 11:15, 19 lis 2021

Do góry
jestem Dziewczyny! Dzięki za troskę, depresja ogrodowa mi się włączyłaTrochę praca mi życia zabiera, a dni teraz krótkie i jak misie zapadam w sen wcześniej

Pomóżcie mi zdiagnozować co się dzieje z moimi cisami? Niektóre zaczęły wyglądać paskudnie- jakby zrudziały.. nie wiem czy to zbyt dużo wody może być przyczyną? Zaczęło się wraz z deszczami w październiku. Może za mokro? Choć sadziłam ' z górką'.

Szukałam na O.- diagnozy są chyba dwie- albo miseczniki (miałam kilka sztuk, usuwałam ręcznie) ale nie widać teraz żadnych szkodników, nic. Druga to tajemnicza fytoftyroza. Sama już nie wiem. Ogarnia mnie zniechęcenie już. Tyle przygotowań do ich posadzenia, a ciągle coś z nimi.. chorują te z jednego źródła.Drugie kupowałam w innym miejscu, tym nic nie jest.

proszę, podpowiedzcie mi coś, bo rozpacz mnie ogarnia jak pomyślę, że na wiosnę 100 cisów pójdzie do wykopania

Za późno na oprysk Mospilanem?

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 10:37, 19 lis 2021

Do góry
nicol21 napisał(a)
Kupiłam sobie nożyczki do cięcia kwwiatów i takich tam.... mam sekator z tej firmy i spisuje się najlepiej ze wszystkich, które miałam do tej pory.

Mam takie same i uwielbiam I taka mała rzecz - są czerwone, ktoś naprawdę rozumiał, jakie to ważne, ja sieję sekatory niemiłosiernie, a ten się zawsze znajduje
Ogród w Klein Kottorz 10:04, 19 lis 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Listopad w ogrodzie

Piękny u Ciebie listopad. Piszesz, że podlewasz, bo sucho. U mnie mokro, deszcz pada prawie codziennie. Nareszcie skończyłam przygotowywać ogród do zimy. Muszę jeszcze tylko przekopać poplon w warzywniku. Pozdrawiam serdecznie.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 09:53, 19 lis 2021

Do góry
Zwykły buk. Skusił mnie tymi gałązkami od samego dołu i jakiś taki ładny mi się wydawał. W międzyczasie urodził mi się pomysł gdzie go będzie można wsadzić. A mianowicie, z tyłu domu, od północnej, zacienionej przez inne drzewa strony. Podejrzewam, że w trakcie budowy domu jedna brzoza, całkiem pożarta przez bluszcz będzie musiała być usunięta bo niebawem zacznie zagrażać innym przechodzącym tam ludziom. Jedną brzozę udało mi się uratować, ale tam bluszcz był mniejszy. Tu jest mega duży. Próbowałam, ale niestety.... Więc docelowo buk będize rósł jakieś 10-11m od domu i chyba w formie naturalnej. Pytanie czy jakoś go korygować teraz? Czy może dolne rozgałęzienia, które mnie tak urzekły powinnam jednak poucinać żeby go podkrzesać? Podoba mi się to rozdwojenie pnia i to bym chciała zostawić.
Czy od góry coś mu robić czy pozwolić rosnąć jak jest?

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 09:49, 19 lis 2021

Do góry

1. Green pillar - najwyższa gałązka idzie aż do samej góry zdjęcia, tam gdziejest widoczna najwyższa cegła.
2. Dawyck gold - ma rozgałęzienie. Obecnie jest spięte razem z głównym przewodnikiem do palika, ale chyba poluzuję żeby się poszerzył trochę.
3. Ginkgo biloba - ono rośnie tak wolno i ma taki rozstrzał między gałęziami że hoho. W okolicy jest mega wysoki egzemplarz i to rozstrzelenie jego gałęzi jest piękne. Pewnie to kwestia jedynych 30-40 lat żeby był wielki .

Ogród... 09:42, 19 lis 2021

Do góry

Miłego dnia.
Ogród... 09:39, 19 lis 2021

Do góry
Berberysy już prawie bez liści.

Ogród... 09:35, 19 lis 2021

Do góry
Trawki na razie kołyszą się na wietrze.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 09:30, 19 lis 2021

Do góry
Na tapetę jako pierwszy idzie buk Purple Fountain .
Czy dobrze kombinuję, że trzeba mu ociąć ten idący w bok przewodnik nr 2?
Kiedy? teraz czy w styczniu/lutym?
Jak blisko przewodnika idącego w górę? Jak najbliżej czy zostawić kawałek z 1-2cm?

Przewodnik idący w górę - pewno trzeba będzie go zmobilizować do wyprostowania się.
Kiedy? Teraz go wyprostować i przytwierdzić do palika czy bliżej wiosny jak gałązki może będą bardizej miękkie? A może te już stwardnieją?

Chyba trzeba mu palik wymienić, prawda? Po wyprostowaniu tego pędu będzie on już za króki żeby coś więcej zrobić, prawda?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies