Turzyca lśniąca tak było opisane w ogrodniczym hehe dzisiaj wsadzę je bezpośrednio do ziemi.
Magnolie Pani w ogrodniczym kazała wykopać dość duży dołek i zasypać odpowiednią dla niej ziemią więc mam nadzieję, że przeżyje
Lawendy wręcz kocham i mam ich mnóstwo w ogrodzie, sama je rozsiewam z tych z przedogródka.
Jałowce z miłą chęcią wywalę wsadziła mi je parę lat temu koleżanka zajmująca się ogrodami i tak naprawdę jedyne co sama tu dosadziłam to lawenda, magnolia i klon "royal red".
Ta duża tuja chyba jednak będzie musiała zostać na środku bo za dużo zachodu z jej usunięciem i w tej kwestii się jednak poddam
Turzyc do doniczek nie dawaj. Aż wygooglowałam co to jest lśniąca turzyca
Nie one się nie rozrastają rozłogami jak np. Ice Dancer czy The Beatles.
Na froncie tez uważam, że lawendę masz super. Magnolia też moze zostać (wprawdzie totalnie inne wymagania typu gleby i ph, ale jeśli maja się dobrze to po co je ruszać?
Ja bym wywaliła te jałowce płożące, bo to...że tak dyplomatycznie powiem - ani piękne, ani kształtne, kolor siny... takie przygnębiające i zapchajdziura
Wywal szmatę. Wywal (w grubych rękawicach) jałowce. Co chcesz z tujami zrobić?
Co tak w ogóle chcesz na tym froncie - formalnie, elegancko, czy nowocześnie, czy co?
Co tam jeszcze masz ukrytego?
Witaj Basiu! Wpadam z rewizytą i oczywiście zapraszam.
Metamorfozy ogrodowe super, magnolia piękna, no i donice, właśnie podobnych szukam. Na pewno będę zaglądać. Pozdrawiam.
Miskanty ,jakie duze...
kurcze moje 2 miskanty GR nie przezyły ...na jednym widać ze dwa piórka a były ładne duże sadzonki do jesieni podwoiły swoja objętosć i ...klops
W skrzynce tej na górze były szare ale inne kamienie. Były też w skrzyni z magnolią ale zmieniłam bo magnolia nie przepada za kamieniem. Więcej nie mam tych kamyków. Tu w sumie jest 3 rodzaje kamieni zestawione. Mam teraz pod tujami hosty cały szpaler. Coś chciałabym tu kwitnącego letniego. Tylko szukam szegoś co kwitnie przez całe lato. Zawciągi były ładne ale krótko kwitły. Później tylko pojedyńcze kwiaty. Smutno było. A maki ładnie kwitły tylko kolor nie taki z różowym zawciągiem.
A może kompozycja z 2 ewentualnie 3 host, które wytrzymają półcień?? Ożywiło by troszkę
PS. śliczne te szare kamienie Macie ich więcej czy tylko przy ciurkadełku??
Witajcie, będę wdzięczna za pomoc w aranżacji skrzynki. Wymiary 25 na 90 cm. Strona południowa ale tuje są na tyle duże że słońce jest po 14. Wcześniej półcień. Były w skrzyni zawciągi, maki i karmnik ale po zimie wszystko padło. Chciałabym coś co kwitnie w lato. Obok mam ciemnego różanecznika z bordowymi listkami a na dole tatarak i irysy, po drugiej stronie róża Swany, magnolia gwiaździsta na pniu, żurawka Lime marmelade i macierzanka. Z tylu bordowy penstemon o ile nazwy nie przekręciłam. Proszę o pomoc bo kompletnie nie mam pomysłu jakie byliny tu dać. Kwiaty w doniczkach usunięte i zagospodarowane w innym miejscu.
Zastanawiałam się jeszcze nad jednoroczną kompozycją a nie bylinową bo to łatwe miejsce na przetrwanie nie jest - nad ciemną trawą vertigo połączoną z poduchami kwiatów nawet zwykłej petunii białej z dodatkiem czegoś żółtego lub jakiejś delikatnej mgiełki białej. Ale boję się ze ta skrzynka za mała jest.
może kiedyś ogarnę „technologię” ścianki wodnej i te trawki zasadzę
Upcham, upcham … część moich poprzednich wyleciało a inne czekają aż się w końcu z nimi uporam.
W zasadzie brakuje mi czasu, dużo jestem w rozjazdach i trochę czasu pochłania miejskie życie, wiesz takie tam moda, uroda
Marta, każdy nowy pąk mnie cieszy
Oby było bujnie, chociaż ja mam wrażenie, ze jakoś to słabo rośnie, nie wiem czemu
Dobrze, że mnie Gosia w ryzach trzyma i jeszcze bardziej się cieszę, że niebawem mnie odwiedzi ona torpeda to dokończy to co ja rozgrzebałam
Kasiu, wysłałam
Karolina, z tym pięknym to jeszcze długa droga. Niestety idzie mi powoli
Napisałam pw
Czy Ty mi Konieczki sugerujesz, że w moim ogródku wieje grozą
Będą jeszcze różowe jeżówki i takie tam
Trawki ze stronki trawy.eu
Klon o którego dopytujesz to Butterfly
Balangę będzie
Liczę na to, że sadzonki będę mnie cieszyć na rabatach
Gosia turlam się ze śmiechu
sliczna kiecka
wysłałam
Pszczółko, ściskam serdecznie
To razem czekamy)
Zamówione jarzmianki to ROMA a okaże się jak zakwitna
Oj tak, róż w ogrodzie w soczystą zielenią wygląda obłędnie
Buzi
A Tobie praca służy język masz coraz bardziej cięty… a my tu o kwiatach
Kasiu, do końca to jeszcze jeszcze troszkę
Gabrysiu, całuję i dziękuję za miłę słowa chociaż czasem ledwo się toczę
Karolinko, jak może jutro...dziś już zbyt szaro na dworze
Dzięuje Marto za odpowiedz niewielkie są - chyba się odważę w mnie wszystko opóźnione (u Syli do której mam 15min rowerem już rodki CW przekwityły a u mnie w pąkach)