Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

AgataP 16:22, 20 cze 2016

Reniu nie wiem czy nie będzie Cię irytować znowu różnica między dosadzonymi szamargdami a tymi co masz.
Jałowce bym tylko przycięła, bo fajnie zasłaniają sąsiada, a tak odsłonisz się mocno.
A kolor najlepiej dobrać, zdjęcie do painta i wyróbuj co Ci pasuje.

Pszczelarnia 17:40, 20 cze 2016

Ale tu jak zwykle burza mózgów.
Idą wakacje!
ren133 21:04, 20 cze 2016

beta napisał(a)
boszszszs....trochę to trwało ale w końcu nadrobiłam
ściana wodna wygląda niezwykle obiecująco...będzie super
mnie biała ściana budynku gospodarczego nie przeszkadza...i podpisuję się pod słowami Madżenki obiema łapkami...zdrowy rozsadek nade wszystko
pozdrawiam

Czas pokaże co zrobię
ren133 21:22, 20 cze 2016

magnolia napisał(a)
ren ta foka z klorowymi jeżókami to mieszanka kolorów odmiany Cheyenne spirit
U finki chyba były, tylko nie wiem czy mieszanka, czy w jakimś wyselekcjonowanym kolorze.

Co do ścianki- trudno doradzić bo są kwestie wizualne- faktycznie bardziej idelnie by było z zieloną ścianą ( ale nie malowaną tylko z roślin), ale z drugiej strony jest kwestia zdrowego rozsądku i tego że nie mieszkasz sama.
Czy fotka Twoja to widok z tarasu- tak będziesz patzreć na ę ściankę, czy pod jakimś innym kątem?

Jak jałowce wsadzisz jako kontynuację ( tez mi do końca nie pasują choć dają jenolitą ścinę, są jednak tak mocne że aż za bardzo) to będa miały słońce?- w cieniu za śwido będą brzydkie, wylniałe

Właśnie widzialam te jeżówki z przewagą pewnych kolorów a mnie najbardziej podoba się ten mix Sprawdze u Finki
Jeśli chodzi o zakrycie ścianki najbardziej podoba mi się pomysł z jednolitymi smaragdami ... ale wiesz ... to nie jest takie proste
To jest widok z tarasu, tak bardziej z prawej strony
Takie samo mam odczucie w kwestii jałowców - są "za mocne" ... no cholerka w tym miejscu jest im naprawdę dobrze - mają zacisznie, słonecznie i czy one może lubią zasadową glebę?
Dziękuję
ren133 21:22, 20 cze 2016

Luteczka napisał(a)

Chętnie odwiedzę żeby naocznie ocenić
Tylko niech już się skończy ten rok szkolny

Odpowiem ci na priv
ren133 21:28, 20 cze 2016

ivo napisał(a)
Reniu jest jeszcze taka opcja. Do dyskusji pozostawiam Zalety sa takie że zostaną jałowce tylko trochę szmaragdów dokupisz

No w sumie Ivonko ... podoba mi się Wolę dokupić smaragdy niż jałowce Ale musiałabym przyciąć jalowce żeby to miało ręce i nogi No no no ... to jest chyba niezłe wyjście z sytuacji
Iwonko Fajnie, że zajrzałaś Merci beaucoup
ren133 21:31, 20 cze 2016

ivo napisał(a)
Wtedy jest ładnie symetrycznie ze świdośliwami Ja lubię taką symetrię Teraz jałowce sa dużo wyższe od tuj ale później jak świdośliwy podrosną to trochę zasłonią szmaragdy i poprawią proporcje.

Smaragdy chcę wyprowadzić na takie 3m i chyba jalowce powinnam stopniowo do takiej wysokości przycinać ... tak żeby stworzyć równy żywopłot
ren133 21:33, 20 cze 2016

Juzia napisał(a)
O! I taka opcja też jest dobra!
Jałowce i tak chyba ciut przytniesz???

Przytnę
ren133 21:39, 20 cze 2016

makkasia napisał(a)
ta ostatnia opcja najbardziej mi sie podoba...ale trzecia świdośliwa na tle ściany też fajnie byłoby

Jedno jest pewne ścianę trzeba zaslonić
ren133 21:49, 20 cze 2016

Bogdzia napisał(a)

Myśle ze obydwie wersje podane przez dziewczyny sa dobre tzn i ta z dosadzeniem jałowców i ta z dosadzeniem szmaragdów a te jałowce które sa musisz przyciąc bo sa za wysokie. Mój m tez sie upierał zeby nie ciac ale jak przyszły mocne wiatry to mu pochyliły pierwszego z brzegu jałowca , podpieral podpierał i prostował ale wiatr wygrał i musiał przyciąc bo juz nastepny sie pochylał i teraz jest dobrze w koncu co sam przyznaje.

Też myślę, że są dobre póki co najrozsądniejsza jest wersja z dosadzeniem smaragdów i podcięciem jałowców Myślisz, ze teraz jeszcze mogę przyciąć te jałowce?

PS A takie pytanie mi się jeszcze nasunęło ... skoro wiatr przechylił jałowca tzn że one mają nieduży system korzeniowy?