Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Szałwie czy lawendy? 14:56, 12 kwi 2016

Do góry
Pytanie brzmi. Jak byście ten kawałek obsadziły? Brzozy w rządku, w równych odstępach, czy w rządku ale w różnych odległościach? W nieładzie, rozrzucone nieregularnie, czy może po 2 do dołka? Na dole tylko rozplenice? Rozplenice w rządku, czy nieregularnie?
Szałwie czy lawendy? 14:07, 12 kwi 2016

Do góry
Pilna prośba!!! Trochę wcześniej niz planowałam mam brzozy. 6 szt doorenbos do odebrania w ogrodniczym. Duze z białą korą. Na szczęście w donicach.
Oznacza to konieczność przyspieszenia pracy nad wjazdową częścią działki. Zdjęcie jedno i stare i rysunek amatorszczyzna. Proszę o podpowiedz jak tu sensownie zadziałać. W weekend darń zerwałam. Zaczynam od początku.
Foto stare. Dziś tuz przy granicy działki powstaje nowy dom. Ładny, ale mała odległość. Stąd pomysł na brzozy. W rządku?
Ogród tworzony z pasją 11:10, 12 kwi 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)

U mnie rosną brzozy i świerki sadzone w tym samym czasie, brzozy wyrosły ogromne, świerki też dawały radę, ale jakiś czas temu usunęłam ich trochę. Posadziłam natomiast pod płotem tuje, i w sąsiedztwie brzóz prawie wcale nie rosną, siedzą jak zaczarowane, w innym miejscu są już prawie takie wysokie jak płot a pod brzozami jakbym je dopiero kupiła.

To dobrze wiedzieć, że świerki dawały rade. Tuje właśnie o dziwo u mnie rosną i wcale nie są niższe od pozostałych. To może jednak się utrzymają?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:53, 12 kwi 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Na froncie mam 3 klony .. zaraz na szybko ci odpowiem u siebie.
Kiku kwitnie ciutkę później niż śliwy, jakieś 10 dni a nawet później.

śliwa będzie kwitła u mnie za chwilę
co do klonów to na pewno musi mieć wysoki pień i koronę tak minimum na 2,5-3 metrach by można było spokojnie pod nim przechodzić. Drzewo będzie rosło po środku mojego wielkiego (hahahah) trawnika, obok żółtej i zielonej brzozy i jabłoni ozdobnej o bordowych liściach
Ogród tworzony z pasją 09:29, 12 kwi 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Ja podlewam systematycznie, u mnie nie będzie z tym problemu, mój sąsiad ma świerki przy brozach i dobrze sobie radzą, wiec pomyślałem o nich.. Może Danusi się zapytam.

U mnie rosną brzozy i świerki sadzone w tym samym czasie, brzozy wyrosły ogromne, świerki też dawały radę, ale jakiś czas temu usunęłam ich trochę. Posadziłam natomiast pod płotem tuje, i w sąsiedztwie brzóz prawie wcale nie rosną, siedzą jak zaczarowane, w innym miejscu są już prawie takie wysokie jak płot a pod brzozami jakbym je dopiero kupiła.
W Kruklandii 09:26, 12 kwi 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
brzozy posadziłaś, a nie miałaś ich odesłać przypadkiem? ale w sumie jakimś trawiszczem podsadzisz i nie będzie widać, po co się w dodatkowe koszty pakować. Justynko a po ile płaciłaś te brzozy i jakiej wysokości je masz? u siebie znalazłam takie 2 -3 m po 56 zł w doniczkach i nie wiem czy warto brać

Co znaczy warto?
Że za tanie czy że za drogie???
Zależy jak wyglądają. Obejrzyj je dokładnie...
W Kruklandii 09:19, 12 kwi 2016

Do góry
brzozy posadziłaś, a nie miałaś ich odesłać przypadkiem? ale w sumie jakimś trawiszczem podsadzisz i nie będzie widać, po co się w dodatkowe koszty pakować. Justynko a po ile płaciłaś te brzozy i jakiej wysokości je masz? u siebie znalazłam takie 2 -3 m po 56 zł w doniczkach i nie wiem czy warto brać
W Kruklandii 08:34, 12 kwi 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Juzia, a nie za ładny ten kompostownik? Toż szkoda go brudzić jakimiś odpadkami
Jak potraktujesz brzozy? Będziesz jakoś prostować? Czy jak?

Gosiu...on już brudny. Niestety
Przez zimę trochę nazbierałam do jednej komory i teraz po cięciu też trochę.
A w drugiej stoi choinka ze świąt i czeka na spalenie

Dwie najgorzej powyginane brzozy posadziłam do jednego dołka i będą sobie rosły jak chcą. Będą z tego trzy pnie...trochę pod kątem rosnące. Mam nadzieję

Dwie prostsze pójdą na rabaty. Jedna obok oczka wodnego a druga na front.

Jak podkładki brzozy brodawkowatej po paru latach będą bardzo widoczne, to oddam te brzozy mamie na RODa
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 08:30, 12 kwi 2016

Do góry
Mirela, napisz mi proszę gdzie zamawiałaś bukszpany i jakie masz posadzone brzozy?
W Kruklandii 08:07, 12 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Juzia, a nie za ładny ten kompostownik? Toż szkoda go brudzić jakimiś odpadkami
Jak potraktujesz brzozy? Będziesz jakoś prostować? Czy jak?
Mój ogród pod górkę... 07:08, 12 kwi 2016
Do góry
Kacha123 napisał(a)

Narzekam na moje brzozy, a okazuje się, że sama jestem sobie winna Ale goopol ze mnie!

O skrzyniach warzywnych nie myślałam i chyba nigdy się nie pojawią. Zawsze mnie to zastanawia, jak zabezpiecza się je przed ślimakami?

ciekawe pytanie ...chyba się nie da (przecież z ziemia je do skrzyń wsypujemy)...tak samo jak w warzywniku na gruncie ...albo je trzeba będzie wybierać albo niebieskie granulki.

PS. widzę że większość firm rozbestwiona na dużych inwestycjach ...a dla indywidualnych nie chcą produkować u mnie tez kiepsko...już przed świętami miało być po ...a tu końca nie widzę jeszcze....w domu piaskownica ...odkurzam jedynie byle było ...okna nie myte ...bo jak przyjdą to zakurzą je w godzinę. W środku myślałm malowanie salonu w lecie może zrobić ...ale w tej sytuacji poczekam jeszcze z rok albo 2.
Mój ogród pod górkę... 06:47, 12 kwi 2016

Do góry
MAD napisał(a)

Słowa Twojego męża powinnam sobie wydrukować i powiesić gdzies w widocznym miejscu. Też w sezonie łapie sie na tym, że zaczynam "żyć ogrodem"...

Kacha daj brzozom czas. I solidne podpory. Ruszą i to szybko.
Ja tam widzą przyrost na tych zdjęciach porównawczych. Pamiętaj, że dzieli je TYLKO rok.

Zeszły rok upłynął u nas pod znakiem ogrodu z wiadomych względów. I powiem Ci, że będzie mi brakowało tego szaleńczego tępa nasadzeń. Niby ogród nigdy nie jest skończony i zawsze się coś zmienia, ale takiej frajdy, jak w zeszłym roku już nie będzie
No coż, pozostaje mi przeprosić moje brzozy i zacząć wymagać od siebie - hihihi!
Mój ogród pod górkę... 06:43, 12 kwi 2016

Do góry
Pola napisał(a)
Piękne skrzynie warzywne, to było moje marzenie, ale za mały ogród.....doczytałam o palikach, jak się pogoda poprawi to też muszę opalikować swoje brzozy.

Narzekam na moje brzozy, a okazuje się, że sama jestem sobie winna Ale goopol ze mnie!

O skrzyniach warzywnych nie myślałam i chyba nigdy się nie pojawią. Zawsze mnie to zastanawia, jak zabezpiecza się je przed ślimakami?
Ogród Małej Mi - sezon 2016 00:25, 12 kwi 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Piękne serby, piękny ogród i piękne wnuczęta. Czego chcieć więcej? Chyba tylko zdrówka )))))))

Dokładnie tylko tego trzeba

Kwitnie ułudka.. kupiona latem w zeszłym roku To jedna z propozycji pod brzozy.... rdesty od Pszczółki żyją ,ale chyba ich szkoda pod brzozy

Ogród Małej Mi - sezon 2016 22:19, 11 kwi 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Tuje brzydną przy brzozach może z tego powodu, że brzozy do nich dotykają i je cieniują. Tuja jak coś ją smyra to wtedy się robi łysa. Tak załatwiłam sobie tuje topinamburem

Brzoza jak i serb ma podobny system korzeniowy, a to nie jest dobre towarzystwo. Jedno i drugie ma korzenie szeroko i płytko.

Musisz się pytać kogoś kto ma tak posadzone.. Ja mam jodły, a jodła ma głęboki system korzeniowy i daje radę.

Dziękuję za odpowiedź. Będę pytał i szukał.
Ogród tworzony z pasją 22:16, 11 kwi 2016

Do góry
Napia napisał(a)
Stipa pięknie ruszyła. Moja malutka, bo późno siałam.
Pod brzozą tuje słabiej rosną. Mam pod płotem szpaler szmaragdów i dwa ostatnie znajdują się w pobliżu brzozy - są o pół metra niższe od pozostałych i w ogóle drobniejsze.

A moje właśnie są takie same, niczym się nie różnią, tylko ze albo teraz zaczynają schanac albo pomarzły zima.

A mogłabyś wrzucić zdjęcie tych tuji?
Ogród tworzony z pasją 22:07, 11 kwi 2016

Do góry
Stipa pięknie ruszyła. Moja malutka, bo późno siałam.
Pod brzozą tuje słabiej rosną. Mam pod płotem szpaler szmaragdów i dwa ostatnie znajdują się w pobliżu brzozy - są o pół metra niższe od pozostałych i w ogóle drobniejsze.
Ogród Ani :) 21:48, 11 kwi 2016
Do góry
Ja bym tam brzozy nie dała Aniu
To skarpa, brzoza osuszy ją jeszcze bardziej
Ogród Mirelli 21:40, 11 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Pamiątkowe zdjęcie

W zielonej kurtce to ja, obok Gosia Mysza "Brzozy i świerki na długiej wąskiej działce"

Szkoda, że pozostałe cztery dziewczyny nie dały się namówić na wspólne zdjęcie - może następnym razem

Fajnie Was widziec dziewczyny ale wypasiona szkółka ,bardzo mi sie podoba ze rosliny sa podpisane ,u nas to jeszcze 100 lat za murzynami jak sie pytam o gatunek to robia mumina ,nikt nic nie wie..
Ta szałwia deep blue jest boska ,tez chce kupic .Najładniej wyglada w duzych plamach ,tez mam miejsce przygotowane ale bede czekała chyba az zakwitnie bo raz mnie w konia juz zrobili..
Ogród Małej Mi - sezon 2016 21:23, 11 kwi 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Aniu Twój wątek pędzi jak szalony, wiem, że nie masz wiele czasu na odpowiedzi ale mam do Ciebie pytanie. Czy serby poradzą sobie przy brzozach? Nie wiem jaki żywopłot tam posadzić, a tuje niestety brzydną.

Tuje brzydną przy brzozach może z tego powodu, że brzozy do nich dotykają i je cieniują. Tuja jak coś ją smyra to wtedy się robi łysa. Tak załatwiłam sobie tuje topinamburem

Brzoza jak i serb ma podobny system korzeniowy, a to nie jest dobre towarzystwo. Jedno i drugie ma korzenie szeroko i płytko.

Musisz się pytać kogoś kto ma tak posadzone.. Ja mam jodły, a jodła ma głęboki system korzeniowy i daje radę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies