Amfory, magnolia, zielona trawka, obiela,. klony , piwonia.. (spiralek nie lubię, wiec zamiana mi się podoba, ale bukszpanów szkoda )... i szok, przeżyłam szok.. tulipany we wszystkich kolorach tęczy... ależ z zaszalałeś
widziałam floksy, u ciebie kwitły wcześniej niż u mnie. Kousa późno startuje, na szczęście... przymrozki mu nie groźne. Magnolia może w kość dostała susza zeszłoroczną... nie wiem... pąki zawiązuje w sierpniu... może dlatego.
Widziałam też, że w ogóle nie przyciąłeś cisów... źle, powinny się zagęszczać. Jeśli nie mają jeszcze sporych przyrostów to tnij teraz. Biegusiem!!!
no - to już dobra wiadomość
wiesz, mam problem z magnolią i dereniem kouso
dopiero ruszyły ze snu !
magnolia ma maleńkie pączki liścienne o kwitnięciu to już można pewnie zapomnieć
a szkoda bo tak pięknie rosła
ale w zeszłym roku mało nie umarła przez upał - podobnie jak dereń
mam nadzieję że jakoś się uratują
a widziałaś floksy??
Jeszcze nie pocięłam mam zaplanowane na dzisiejszy wieczór.
Gosia - no właśnie nie wiem co z tą katalpą.
ewalm - aleś zagniana domowo i dawno Cię nie było .
A czy te leszczyny nie są problematyczne z odłogami..?
I masz rację,że lepiej by tam wyglądało coś smukłego.A apropos amanogawa to tam chyba by nie za bardzo...???
Magnolia kwitnie wcześniej ,bo już jest po, a bzy dopiero zaczynają.
'Youngii' jest taka kopiasta - nie bardzo. Tam raczej coś wysmukłego mogłoby rosnąć. Jakiś świerk 'Inversa' albo coś w tym typie. A na prawo od brzozy na tle przęsła ładnie wyglądałaby leszczyna 'Contorta' albo jeszcze lepiej 'Red majestic'.
7 metrów to dużo, za dużo na same niskie rośliny jak trzmieliny, hosty, bukszpany.
Magnolia zakwitnie w podobnym terminie co lilaki chyba, będą ze sobą 'konkurować' zamiast się nawzajem podkreślać. Może nie sadź ich zbyt blisko siebie?
w tym lipcu, jak będziecie świętować koniec wlewów i dodatkowo urodziny Pana S. to wypijcie tez kilka kielichów w moim imieniu. Duchem bedę z Wami , bo jest się z czego cieszyć.
Sebek Ewa napewno zaczyna zagospodarowywać dach, tam upchnie nowe nasadzenia.
Widzę że sadzonki dorodne- super, szybko będzie bujnie.
Witaj Renia Bardzo pięknie zmienia się twój ogród - wgłębnik super
Wrócę do twoich dylematów odnośnie tego zdjęcia - będę szczera! Dla mnie największym atutem tego miejsca jest ta biała ściana i możliwości jakie daje - a są ogromne.Już sama z siebie jest fantastycznym tłem! Jedno co mnie razi są niestety jałowce....robią bardzo ciężkie wrażenie i na dodatek są z innej bajki - czyli lepiej było pociągnąć tam szmaragdy. Ta przestrzeń za ścianką wodną a na tle białej ściany świetnie uzupełniłyby np Miskanty "Gracki" z werbeną.Pomiędzy bukszpany można posadzić więcej lżejszych roślin typu np.jarzmianki,stipy,turzyce,liriope muskari...I nie dosadzałabym kolejnego drzewa! To takie moje spostrzeżenia bo cały ogród bardzo pięknie tworzysz
Pozdrawiam
Bukszpany wytrzymaja takie warunki, ale gelebę dla magnoli rzeczywiscie trzeba dać kwasna. Po kilkunlatch i tak zmienia sie PH, ktore odpowienim nawożeniem mozna regulować. Na szczęscie magnolie nie są tak wrazliwe jak rh a tym bardziej bukszpany
To się ciesz, że masz lilaki, bo u mnie padły.. po kilka nędznych kwiatów mają, nawet nie robię fotek Ale taka dola ogrodnika.. możemy tu sobie ponarzekać
Piwonia była zagłuszana przez trawy.. trawy poszły na nową rabatę.. liczę, że za rok piwonia mi za ten zabieg podziękuje ..