Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Co z tym ogródeczkiem począć 14:00, 22 maj 2014

Do góry
Macham Ewciu Szałwia piękna, humorek jak ?? całus
Co z tym ogródeczkiem począć 13:34, 22 maj 2014

Do góry
faktycznie cudna ta szałwia..szalejesz zakupowo
Co z tym ogródeczkiem począć 13:34, 22 maj 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
Oj Ewka nudą u Ciebie zawiało

Zobaczcie jaką wyczaiłam wczoraj lawendę .
Mam już jedną odmianę ,ale ta jest cudowna ,zobaczcie jaki ma kwiat

Zastanawia mnie jaka będzie ta biała ,bo jak nie rozwinięty kwiat to jest biała ,a jak się rozwinął to niebieska .

Może będzie taka jak słynna szałwia Ani

Ewuś ale cudne kwiatuchy,oczu nie mogę oderwać,no ślicznota!
Pozdrawiam serdecznie
Co z tym ogródeczkiem począć 13:23, 22 maj 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
No tak oczywiście że szałwia

Madziula bez pospiechu ,mówiłam jak będziesz miała chwilę a ty szalejesz z lustrami u siebie więc rozumiem że troszku zabiegana jesteś

Nie peniaj...z lustrem już nie szaleje...przecie widzisz, że już wisi...
Ja ciężkie roboty już skończyłam...teraz lajcik
Co z tym ogródeczkiem począć 13:01, 22 maj 2014

Do góry
No tak oczywiście że szałwia

Madziula bez pospiechu ,mówiłam jak będziesz miała chwilę a ty szalejesz z lustrami u siebie więc rozumiem że troszku zabiegana jesteś
Obwódka do róż 12:47, 22 maj 2014

Do góry
Mam taki pomysł, by wzdłuż tarasu w najbardziej wyeksponowanym miejscu posadzić:
- od strony tarasu obwódka z bukszpanu
- w środku dwa rzędy róż rabatowych
- od strony ogrodu obwódka z... no właśnie z czego co która z roślin lepiej się sprawdzi? szałwia omszona, kocimiętka, perovskia little spire czy lawenda?
Kwiaty z ogródka Marty :) 11:16, 22 maj 2014

Do góry
szałwia w towarzystwie róż

drzewko mojżeszowe prawie w rozkwicie

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:48, 22 maj 2014

Do góry
Szałwia... Czosnki dalej obłędne! Mus na jesieni dokupić
My też wczoraj ryliśmy w ziemi, a upał faktycznie straszliwy jak na maj. 27 w cieniu. Dzieciaki mi wiercą dziurę w brzuchu o basen... Bronię się jak mogę, ale chyba ulegną i jakąś kałużę małą im zorganizuję
Co z tym ogródeczkiem począć 10:10, 22 maj 2014

Do góry
Oj Ewka nudą u Ciebie zawiało

Zobaczcie jaką wyczaiłam wczoraj lawendę .
Mam już jedną odmianę ,ale ta jest cudowna ,zobaczcie jaki ma kwiat

Zastanawia mnie jaka będzie ta biała ,bo jak nie rozwinięty kwiat to jest biała ,a jak się rozwinął to niebieska .

Może będzie taka jak słynna szałwia Ani
Moje ukochane miejsce na ziemi 20:53, 21 maj 2014

Do góry
Rench napisał(a)

To jest jednoroczna szałwia.

buuuuuuuuuuuuuuu
Renia a tak się cieszyłam ............
Ogród... reni 15:18, 21 maj 2014

Do góry
Magdalenka napisał(a)
Piękny ogród Reniu, kolory w słonku takie żywe.
Chciałam zapytać się Ciebie o tę roślinkę na pierwszym planie, kupiłam na targu coś podobnego Pan powiedział, że to jakaś szałwia. (?)
Pozdrawiam.

Magda to FIRLETKI ...pozdrawiam
Moja "przyziemna" :) pasja 13:26, 21 maj 2014

Do góry
aga_szsz napisał(a)
Ale Ci te rośliny szaleją
Super

Szaleją? Może kapuchy, ale reszta...mam wrażenie w miejscu stoi np. rozplenice, szałwia...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:32, 21 maj 2014

Do góry
aaaa specjalnie nie napisałam skąd to, bo wiedziałam że będziecie pytać A to od naszej Martusi Finki z Zielonego Punktu.
Kwiatki to cosmos czekoladowy, piękny, trawa Morning Light, różowa szałwia i potwór Vertigo.
Aga zapewniam Cię że miejsce się znajdzie zakup przemyślany
Co przed tujami? 01:15, 21 maj 2014

Do góry
Mozna na przykład tak zrobić:
mały bukszpan-kulka i wiąz drobnolisty 'Geisha' szczepony na 1, 2 albo 1,5 m posadzić w kostrzewie miotlastej (niedżwiedzie futro)

po lwewej stronie wejścia duża kulka i mała kulka w kostrzewie miotlastej, a po prawej średnia kulka bukszpanu w kostrzewie, i tu za bukszpanami posadzić można np. po dwie, trzy kępy trzcinnika krótkowłosego ("diamentowa trawa'", Calamagrostis brachytrida), albo jeżeli wolisz cos solidniej wygladającego,innego niż trawa to mogą być na przykład wysokie funkie z biało-zielonymi liśćmi, albo liliowce kwitnące na biało. A gdyby to jednak był trzcinnik to mozna spróbowac wsiać troszeczke maciejki pomiedzy - pachniałoby wieczorami.

A tutaj rysowanie już mi nie wychodzi zupełnie, ale można spróbować posadzić od lewej:
kilka kęp lawendy, np 3 w trójkącie (dwie przy tujach, jedna przed nimi),
potem trochę tych jasnych tymianków (trzeba by dokupić) wplatając w nie białe czosnki, tak raczej z tyłu i pomiędzy, nie przed tymiankami,
potem na granicy tarasu płytkowego znowu lawendę+szałwia lekarska+tymianek zwykły - tymianek przed szałwią jeżeli to ta najzwyklejsza wysoka szałwia, a jesli szałwia jest niska to tymianek przy tujach a szławia przed nim.
w tej samej okilicy zapuścic od strony płytek niskie oregano

a teraz z drugiego końca patrząc od prawej strony do lewej:
estragon a przed nim szczypiorek
szałwie nemorosa a przed nią pietruszkę i koperek
żołte oregano
a w to wszystko znowu kilka białych czosnków

i tu sie pogubiłam co jeszcze zostało do posadzenia, chyba rozmaryn - no to może między szałwią nemorosa z prawej a szałwią lekarska (ew. tymiankiem) z lewej?

a donice sześcienne ustawiłabym: dużą na końcu tarasu przy murze (tam stoi grill?to obok niego), a w niej lubczyk, a obok średnią donicę z mięta - zamykałyby kacik do grillowania
a małą donicę z wawrzynem - koło róży

nie wiem co jeszcze zostało do posadzenia

na wentylacji ustawiłabym jakieś źródło światła - białe latarnie? (lumbra byłyby fajne ale sa strasznie drogie) coś innego?, żeby podświetlić wieczorem wiąza i trzcinnik

ale czy to jest minimalistyczne? nie wiem.

Zastanawia mnie co jest na dachach tych boksów na rowery obitych drzewem?
Mazury i mój kawałek ziemi 23:05, 20 maj 2014

Do góry
Ewa4 napisał(a)

Tu jest szałwia ,róża ,bukszpan ,trawa i Żórawka.Tylko cos słabo to rośnie.

Na wszystko ostatnio bark czasu i mam zaległości a u Ciebie takie piękne rabaty Z tego co pamiętam to ta część którą na wiosnę przekopywałaś wzdłuż ogrodzenia Wszystko takie dopracowane i eleganckie Tylko patrzeć jak się rozrosną rośliny i będzie busz
Pozdrawiam!
Mój mały skrawek ziemi 22:22, 20 maj 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Magdo odpowiadając o cięcie lilaka: poradzono mi na Ogrodowisku jego radykalne podkrzesanie. Zrobiłam to po kwitnieniu, tj. ok. czerwca 2 lata temu - zostały 3 pnie. Wyściółkowałam go najpierw kompostem a potem dawałam skorupki jajek (mam glebę z natury kwaśną). I ten eksperyment się udał. Lilak uratowany, cieszy oczy (a tak straszył i był obiektem zapytań, kiedy go usuniemy), zapach w pokojach na górze niesamowity.

Czy wiesz jaka to szałwia? Długo ją masz. Czy to officinalis czy inna? Jaka jest jej wysokość?

Dziękuję Ewo za odpowiedź , mój też straszy i chciałabym coś z nim zrobić

A szałwia to szałwia lekarska a nazwę dokładną nie pamiętam i nie zapisałam wrr
Ogrodowe przygody 19:29, 20 maj 2014

Do góry
Magdalenka szałwia jest raczej krótkowieczna ale się pięknie rozsiewa, niestety w zeszłym roku posadziłam jesienią na ich miejsce tulipany i mi się zakopały wyszły tylko 2. Ale z nasion się rozsieją
Ewuniu na razie problemów brak pojawiają sie jedynie mszyce ale tak po kilka sztuk więc ręcznie zbieram.
Ogród... reni 15:34, 20 maj 2014

Do góry
Piękny ogród Reniu, kolory w słonku takie żywe.
Chciałam zapytać się Ciebie o tę roślinkę na pierwszym planie, kupiłam na targu coś podobnego Pan powiedział, że to jakaś szałwia. (?)
Pozdrawiam.

Ogrodowe przygody 15:23, 20 maj 2014

Do góry
Piękna ta szałwia, długo ją masz? Czytałam w necie, że nie jest wieloletnia. Pan na targu miał do sprzedania jej sadzonki, teraz wiem, że mogłam kupić.
Ogrodowe przygody 13:47, 20 maj 2014

Do góry
Tak to szałwia muszkatałowa
Senteur jest oczywiście różowa wielkokwiatowa ponoć ładna
się zobaczy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies