Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z zegarem 13:16, 25 wrz 2021

Do góry
Idziemy na tyły (rabata przy bramie jeszcze w trakcie przeróbek , pokażę ją kiedy indziej).
Przydałoby się opielić, ale jakoś czasu ciągle brak.

Widok ogólny (brakuje hortensji Vanillki na pniu… Venus znów… masakra).

I hortki phantom dla Ani (zaczynają żółknąć im liście)

Ogród z zegarem 13:12, 25 wrz 2021

Do góry
Rabatki przed domem prawie ukończone. Jeszcze tylko muszę usunąć (ale to już na wiosnę) zeschnięte gałązki bukszpanów, psy mi je trochę „podlewały” (miałam to zrobić latem, ale jakoś mi to umknęło). I lekko poprzesadzać kępki kuklików.
Na tych rabatkach posadziłam też wczoraj tulipany. Jeszcze muszę dosadzić czosnki bułgarskie, bo o nich zapomniałam.
Rabatki są tymczasowo osłonięte siatką leśną, bo przez nie prowadziła najszybsza trasa spod domu do bramy dla moich szkodników . Będzie niski, ozdobny płotek (w konwencji róż ).

Rabatka lewa (widać „ubytek” w najbliżej posądzonej hortensji, zgadnijcie co się stało, zanim jeszcze siatki nie było? )

Rabatka prawa (hortki little lime, na tym zdjęciu widać ich całą krasę , są posadzone na miejscu zdechłych annabellek, także miejsce chyba jest ok)

Lubię tą turzycę

Przerwa na kawę... 12:17, 25 wrz 2021

Do góry
Dłubanie lubię, nawet bardzo. Ogólnie tworzenie czegoś od nowa mnie fascynuje. Potem już taka standardowa obsługa mnie nudzi
Zrobiłam lepszej jakości zdjęcia wianka na drzwiach. Idę zaraz na wyprawę po szyszki modrzewiowe i kasztany na następny projekt ))

U was też taka paskudna pogoda? Brzydko, szaro i ponuro. Dobrze że przestało padać.
Problemy z tujami 11:16, 25 wrz 2021

Do góry
Dzień dobry,

proszę o poradę, ponieważ coś się dzieje niepokojącego z moimi Tujami. Otóż na początku lata jeden z sąsiadów drogi postanowił spryskać chwasty (teraz są tam kamyczki) za moimi Tujami jakimś herbicydem. Po kilku dniach było widać tylko małe paski uschniętego liścia Tui ze strony drogi, dlatego jakoś za bardzo się tym nie przejmowałem, aż do teraz.

Od kilku dni widzę, jak pojedyncze liście usychają nawet z mojej strony ogrodu. Czy to może być wina tego oprysku, czy coś innego? Dodam, że Tuje w innych miejscach, gdzie nie było oprysku nie mają tego problemu. Bardzo proszę o pomoc.

Tutaj ujęcie ze strony drogi, gdzie wtedy był widoczny już pasek uschniętych liści, po kilku dniach oprysku.

Zieleń, drewno i antracyt 10:42, 25 wrz 2021

Do góry
Wczoraj przyjechał obornik Okazało się, że jest pięknie przekompostowany Dylematy sadzeniowe zniknęły, czasami za bardzo się przejmuję na zapas.
Dzisiaj jedziemy sprawdzić co na wakacyjnym słychać, ale od poniedziałku mus chwycić za taczkę i obornik po ogrodzie rozrzucać... a planowałam zapadać w sen zimowy
Taras powoli prosi się o zmianę w donicach, kwitnące zostały tylko pelargonie w "odważnym" zestawieniu kolorystycznym, czas dokupić chryzantemy

Przyjemnego weekendu
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 09:22, 25 wrz 2021

Do góry
Spokojnie dzięki

Młoda upiekła

Ptasi gaj 08:57, 25 wrz 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dzisiaj bardzo wietrznie liście rozwiało w każdą stronę świata. Zawsze miałam wygrabione po dzisiejszym wietrze nie wiem kiedy to nastąpi. Zaniedbałam pielenie po tych deszczach wszędzie pełno chwastów kwitnących to pieliłam. O tej porze nigdy się pieleniem nie zajmowałam.

Widoki cudne. Takie róże o tej porze ujely moje serce.
Ta ciemniejsza to?

Podziwiam Elu Twój ogród nieustannie. I ogrom pracy który mu dajesz.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 00:42, 25 wrz 2021

Do góry
Takie dziś wiosenne (wiosenne!) akcenty znalazłam w ogrodzie:
Stoktotka

I kwiatki na krzewie krzewuszki

EDIT: I jeszcze kalina!
Za drzwiami do ogrodu... 23:22, 24 wrz 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Jak byś jeszcze napisała kto jest kto byłabym wdzieczna. Ale zimno było jak wy w takich puchach chodziłyscie.

Piękny wyjazd traw od groma i wszystkie podpisane dla mnie to raj. Która najładniejsza o tej porze. Czy była jakaś z białymi kwiatostanami?

Aniu też bym poszerzyła rabaty, ale nie chcę awantury. Z drugiej strony ledwo obrabiam to co mam. Mam dużo swoich roślin mogłabym obsadzić, ale trudno niech rosną kępy.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 22:17, 24 wrz 2021

Do góry
Judith napisał(a)

Bardzo klimatycznie, wiem że liście Cię denerwują ale to ma swój urok o tej porze, zwłaszcza w słońcu Tym bardziej gratuluję trawnika, porządku i klimatu fajna miejscówka z laweczką przy rozchodnikach.
Ogród na piasku i z wielkim murem 22:07, 24 wrz 2021

Do góry
Alicja169 napisał(a)

Pluskwica (Cimicifuga) kwitnie i pachnie obłędnie. Niektórzy mówią, że to nieładny zapach, ja go uwielbiam: lekko słodkawy, intensywny, na pewno wabiący owady ale i ja przechodząc obok czuję się "zwabiona"

Witaj Alicjo! Cieszę się, że jesteś już z nami, życzę Ci dużo zdrowia i sił. Mam nadzieję, że będzie już tylko lepiej, przynajmniej z Twoim zdrowiem, bo to co się dookoła dzieje to... nic na ten temat.
Ogród wspaniale się prezentuje, hortensje, dalie, cynie, kolorowo, pięknie.
A już pluskwicy to po prostu Ci zazdroszczę, cudna jest. Bardzo lubię i wygląd i zapach (nie rozumiem, dlaczego piszą, że brzydki zapach i ta nazwa pluskwica, chociaż świecznica również), przesadziłam moją w lepsze miejsce, no i ma jeden pęd kwiatowy i wcale nie chce rozkwiknąć, chyba nie zdąży przed mrozami. Twoja zachwycająca.
Pozdrawiam serdecznie, trzymaj się.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:00, 24 wrz 2021

Do góry
Twoje róże, Kasiu, pięknie wyglądają. Kwitną i zdrowo wyglądają.
U mnie albo nie ma już na nich liści albo są kompletnie podziurkowane. O kwiatach nie wspomnę.

Czy na poniższym zdjęciu świecznicy towarzyszy bez Golden Tower?
Co o nim sądzisz?
Kupiłam i posadziłam dwa i jakoś mi się nie widzi. Coś go wcina. Pokrój taki sobie. Żałuję. Chyba inny dom muszę im znaleźć.

Kasia_CS napisał(a)
Ogród w dolinie 22:00, 24 wrz 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Tam masz wodę? Miałaś prędzej?

Zakupy galante miło jest sobie popracować jeszcze w ogrodzie i fajnie, że eM też ogrodowo działa
Ptasi gaj 21:59, 24 wrz 2021

Do góry
CD

Tulipanowiec od środka się przebarwia na cytrynowo

Ptasi gaj 21:50, 24 wrz 2021

Do góry
CD

Zacisze Alicji 21:42, 24 wrz 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Na paprociowisku wciąż zielono.

mi

I za tą zieleń lubię takie zakątki
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:40, 24 wrz 2021

Do góry
październik 2016

sierpień 2021

październik 2016

wrzesień 2021

Ptasi gaj 21:36, 24 wrz 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Elu, przepiękne zdjęcia, masz wszystko tak ogarnięte, że nie mogę się nadziwić. Róże dają czadu. Dzisiejszy wiatr mnie obudził w środku nocy, przetaczała się jakaś potężna burza w okolicy, na szczęście u mnie w ogrodzie ucierpiał tylko zawilec.
Jaki to miskant? Piękne te bordowe frędzelki.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 21:32, 24 wrz 2021

Do góry
Monika83 napisał(a)
.
Aneta moja jedna też jest jeszcze biała, przyjdzie jej czas to sie przebarwi
zdj z dziś.

I druga zaczyna się przebarwiac zdj z dziś.
.

Może to tez zależy czy i czym były nawożone, może o regionu …Monika a Twoje Vanillau już się przebarwiły ??
Ptasi gaj 21:31, 24 wrz 2021

Do góry
Dzisiaj bardzo wietrznie liście rozwiało w każdą stronę świata. Zawsze miałam wygrabione po dzisiejszym wietrze nie wiem kiedy to nastąpi. Zaniedbałam pielenie po tych deszczach wszędzie pełno chwastów kwitnących to pieliłam. O tej porze nigdy się pieleniem nie zajmowałam.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies