Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:33, 29 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
wasze Seduction nadaja sie do podział? u mnie z jednej głównej galęzi ta sadzonka

Ania liście tnij. Rozchodnik się podobno z wszystkiego mnoży- jak kocimiętka nie obrażając
Podmiejski ogródek 11:23, 29 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
najwczesniejsze zdjęcie z werbeną znalazłam z 25 czerwca ale kwitła napewno juz troszkę wcześniej. teraz kwitnie nadal

fantastyczna wiadomość
Podmiejski ogródek 11:22, 29 wrz 2016

Do góry
najwczesniejsze zdjęcie z werbeną znalazłam z 25 czerwca ale kwitła napewno juz troszkę wcześniej. teraz kwitnie nadal
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:16, 29 wrz 2016

Do góry
wasze Seduction nadaja sie do podział? u mnie z jednej głównej galęzi ta sadzonka
Podmiejski ogródek 11:13, 29 wrz 2016

Do góry
Asia nie ma problemu. ja myslałam raczej zebyś te nasionka na rabate poprostu wysiala teraz i co będzie to będzie w multidoniczki nie ma sie co bawić
Ogród z pergolą 11:10, 29 wrz 2016

Do góry
dzięki
Podmiejski ogródek 10:46, 29 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

no to właśnie Ci świetnie wychodzi, idealne masz te rysunki w paint.

mogę Ci nasionka wysłać niedlugo a na wiosne jak Ci się nie powiedzie to mini sadzonki

Aniu, jeśli Ci to nie przeszkadza, to wolałabym mini sadzonki.
Kompletnie nie mam ręki do nasion. Próbowałam kilka razy bez sukcesu i w tym roku podjęłam ostatnią próbę. Z kilkunastu paczuszek wzeszedł mi tylko ten przegorzan i mikołajek
Podmiejski ogródek 10:34, 29 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)

A nie, niestety Jak się rysuje dwa to trzeba wyczuć, gdzie zacząć. Mnie to średnio wychodzi:/

Naprawdę mogłabyś!? To super W takim razie znajdę dla niej miejsce jeszcze gdzieś

no to właśnie Ci świetnie wychodzi, idealne masz te rysunki w paint.

mogę Ci nasionka wysłać niedlugo a na wiosne jak Ci się nie powiedzie to mini sadzonki
Ogród i co dalej 10:30, 29 wrz 2016

Do góry
tia wlasnie...bo jak nie to niech czapke jeszcze założy, kominiarke najlepiej
Ogród z pergolą 10:27, 29 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)

Ale której wersji?
Przyznam się, że teraz to już zupełnie zgłupiałam, bo przecież te rozchodniki, rudbekie i rozplenice rosną pomiędzy różami, bez żadnego planu, więc nie bardzo rozumiem, jak chcesz je zastąpić buksami
Ale jeśli jesteś przekonana, to dobrze (ja nadal boję się, jak te "płyty luzem" wyjdą)

A co do żłobka, to wrzesień się kończy, a mojemu młodszemu całe 4 dni udało się pójść do przedszkola. A myślałam że z drugim będzie łatwiej

Asia no przecież w cytowanym zdaniu masz że "w Twojej " wersji
nie piszę o sadzeniu zgodnie z planem prostopadle i wogole bo dla mnie to oczywiste. mówię tylko że ta zmiana nie wymaga przesadzania wielu róż bo byliny to pikuś i tak mialy wylecieć.
i pare stron wczesniej podawałam dwie wersje i w tej mojej jest napisane płyty w tojeściu lub rozplenice. potem dziewczyny wybierajac wersje pisały żeby dać rozplenice. i potem jeszcze jankosi odpisywałam że ścieżki z płyt nie będzie.........................................będą rozplenice
teraz już kumasz? kum kum
moja też 5 dni byla i teraz drugi tydzień w domu siedzimy. w piątek kontrola i myślę że pójdzie...
Ogród z pergolą 10:22, 29 wrz 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
Ania kto mnie zna to wie, że ja zawsze wspominam o zimozielonych, na rabatach . Uważam, że u Ciebie najważniejsze jest obsadzenie tarasu dookoła, w takie rośliny które będą "żyły" cały rok, widzisz to miejsce cały rok. Przez to, że jest okno do podłogi jest poniekąd kompatybilne z salonem różanka jest w dole, jak nie będzie na niej zimozielonych to "tragedii" nie będzie...

Dzieliłam w tamtym roku lawendę jesienią, przeżyła zimę

to chyba wiosenny podział zniesie na miękko
muszę zacząć wprowadzać zimozielone, jeszcze mam tą rabatę żwirową z hortensjami polar bear którą widzę przez drugie okno do podlogi..ale teraz muszę skupić się na różance
Ogród z pergolą 10:21, 29 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

powiem Ci tak szczerze że to nie jest do końca taka wielka rewolucja bo w Twojej wersji ja te buksy mialabym posadzić w miejsce rozchodników, rudbeki i rozplenić, które i tak miały wylecieć tylko dwie róże sa do przesadzenia więc nie jest tak źle

Ale której wersji?
Przyznam się, że teraz to już zupełnie zgłupiałam, bo przecież te rozchodniki, rudbekie i rozplenice rosną pomiędzy różami, bez żadnego planu, więc nie bardzo rozumiem, jak chcesz je zastąpić buksami
Ale jeśli jesteś przekonana, to dobrze (ja nadal boję się, jak te "płyty luzem" wyjdą)

A co do żłobka, to wrzesień się kończy, a mojemu młodszemu całe 4 dni udało się pójść do przedszkola. A myślałam że z drugim będzie łatwiej
Ogród z pergolą 09:48, 29 wrz 2016

Do góry
Monka napisał(a)

Nie tylko ona ja też bo powiem szczerze nie nadanżam za Toba współczuję emowi, szalona głowa jesteś, czekam na efekt bo nie umiem doradzić , brak doświadczenia ale wiesz o tym

ja szalona..? eee chyba dążąca do perfekcji poprostu
Ogród z pergolą 09:46, 29 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)

Jazzy, wczoraj sama cofnęłam się chyba ze 30 stron, bo już mi się zaczęło wydawać, że Ania spokojnie uzgadniała, gdzie posadzić róże, a ja wpadłam i wrzuciłam bombę. Ale sprawdziłam: grzecznie zapytałam się o zmiany i lojalnie uprzedziłam, że propozycję mam rewolucyjną. Ania odpisała żebym ją pokazała, bo coś ją drażni w tej rabacie. No i się zaczęło

Aniu, nadal podtrzymuję swoje zdanie, że takiej dużej rabacie potrzeba struktury. Ale Iwonka bardzo rozsądnie się wypowiedziała: te róże nie mają jeszcze roku, nie pokazały pełni swoich możliwości. Ja na różach się nie znam i być może ich nie doceniam. Może się okazać że mnie zaskoczą i busz różany jest tak samo piękny jak busz bylinowy
Jeżeli nie masz wewnętrznego przekonania "tak, to jest to o co mi chodziło" , to szkoda w ogóle zaczynać tą robotę, tylko dlatego, że ktoś na forum tak podpowiedział.

Rabata nie ucieknie: poczekaj, poobserwuj ją w następnym sezonie i sama dojdziesz do tego, co Ci w niej pasuje a co nie. Jak sama dojdziesz do wniosku, że potrzeba rewolucji - zrobisz ją przyszłej jesieni.

W międzyczasie kup trochę buksów i zrób sadzonki, bo buksy będą tak czy inaczej potrzebne: jak nie na tą rabatę (obie wersje) to do tych kwadratów na froncie

Asiu raczej jak mi się coś nie widzi kompletnie to wogóle stopuje temat i nie podpytuje dalej. jak coś mi się podoba to dojrzewam do realizacji stopniowo... skoro parę osób bardziej doświadczonych pisze że lepiej zmienić i na tak i tak to ja słucham rad.
powiem Ci tak szczerze że to nie jest do końca taka wielka rewolucja bo w Twojej wersji ja te buksy mialabym posadzić w miejsce rozchodników, rudbeki i rozplenić, które i tak miały wylecieć tylko dwie róże sa do przesadzenia więc nie jest tak źle
ja się bardzo cieszę że zwróciłaś mi uwagę na szkielet, tej rabacie kompletnie tego brakowało. i dzieki dobrze posadzonemu szkieletowi rabata nabierze bardziej formalnego, geometrycznego wyrazu.
po buksy jadę w przyszłym tygodniu, córcia juz wróci do źłobka i będę mogła wyrwać się wkońcu z domu
Ogród z pergolą 09:39, 29 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

w sumie to moj pierwszy rok z nimi ale uwielbiam je, kwitną tak długo..chyba nie ma dłużej kwitnących roślin.
wybralam to miejsce na różankę bo to południe bez cienia i w przewiewie. i przy tarasie więc podziwiam widoki siedząc na nim ale tak jak piszesz kawe ciezko wypic całą ma to plusy i minusy właśnie, jak kwitnie jest pieknie jak nie to smutno. jeszcze zimowych okresow z moją różanką nie przezylam ale napewno dziewczyny mają racje aby wprowadzić zimozielone.
ja najwiekszy problem mam z komponowaniem. bo podobaja mi sie rabaty formalno-nowowczesne a potrafię wymyślać tylko wsiurowe...

Aniu tez tak mam, że jak oglądam formalnowo-nowoczesne to jestem zachwycona, potem latam po ogrodach bylinowych, wpadam np. do Pszczółki i znowu jestem zachwycona
Najważniejsze, że już masz tak duzo ogarnięte, w przyszłym roku wszystkie rabaty będą duzo fajniej wyglądać, bo roślinki masy nabiorą, a przesadzamy wszyscy. Uwierz, że niewiele mam rabat, na których roslinek nie przesadzałam.
Ogród z pergolą 09:32, 29 wrz 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

no dziekuje, widocznie moj iloraz spadl do zera

no Kasia jak mam Ci opisać obrazek? no widzisz prostokaty linie i wystarczy słowo czy według ciebie to fajnie gra czy nie. rozumiem ze nie masz czasu lub chęci wgryzac się w szczegoły planowania bo mnie tez nie zawsze dane planowanie u kogoś interesuje, nie mam ci tego za złe
Ogród z pergolą 09:29, 29 wrz 2016

Do góry
bdan napisał(a)

Aniu jak mam malutka te moja skarpę w porównaniu do Twojej, u Ciebie jest spora rabata.

Trudno mi wybrać wersje, bo po pierwsze ja bym jednak zachowała powściagliwość, nie robiła za dużej rewolucji bo jest teraz ok i w przyszłym roku poobserwowała mi pasuje a co nie.
Po drugie u mnie to byłaby chyba rabata bardziej zimozielona i dodatkami koloru, gdzies może jakis pas żwirku przesieniony, który masz z drugiej strony, rózanka byłaby na innej rabacie

Co do róż, to Twoje początkowe z nimi doświadczenia, czy raczej od dawna wielka miłość ?
Może u minie takie lekkie wycofania do róż, bo termin obrywania lisci i sprzatąnia ich się zbliża. Całe szczęście, że mam tylko 32 krzaczki

w sumie to moj pierwszy rok z nimi ale uwielbiam je, kwitną tak długo..chyba nie ma dłużej kwitnących roślin.
wybralam to miejsce na różankę bo to południe bez cienia i w przewiewie. i przy tarasie więc podziwiam widoki siedząc na nim ale tak jak piszesz kawe ciezko wypic całą ma to plusy i minusy właśnie, jak kwitnie jest pieknie jak nie to smutno. jeszcze zimowych okresow z moją różanką nie przezylam ale napewno dziewczyny mają racje aby wprowadzić zimozielone.
ja najwiekszy problem mam z komponowaniem. bo podobaja mi sie rabaty formalno-nowowczesne a potrafię wymyślać tylko wsiurowe...
Ogród z pergolą 09:23, 29 wrz 2016

Do góry
jazzy napisał(a)

Fajnie Iwonka pisze.
Ja mam takie pytanie jedno- czy stan aktualny Różanki to twój Aniu wybór, bo tak Ci się podobało, czy raczej sugerowałaś się zdaniem dziewczyn?
Bo wcześniej napisałaś:

Wg mnie coś tu nie halo...

nie bardzo rozumiem co ci jest nie halo?obecny stan różanki czy planowany? bo cytujesz zdanie dotyczace planowanej wersji różanki a pytasz wcześniej o obecny stan różanki?
Ogród z pergolą 09:16, 29 wrz 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
My na roboczo spaliśmy na materacu ułożonym na paczkach styropianu (zostały po ociepleniu) ciągle czułam się na tym jak na katafalku

hahahahaha o bosze na to bym nie wpadła
Ogród z pergolą 09:15, 29 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, cofnęłam się wczoraj aż do strony 815.
Miałam kilka przemyśleń zdroworozsądkowych, ale nie dałam rady wczoraj już pisać.
Nie jest ważne, co wybiorą dziewczyny.
Nie jest ważne, co ty wybierzesz ze względów oszczędnoeciowych...
Ważne, co ci się podoba.
Bo zawsze spojrzysz na rabatę i stwierdzisz, że nie tego chciałaś.
Już wiosną było kilka podobnych projektów. Były propozycje zimozielonych kulek. To mogą być nawet tuje danica.
Sama czujesz, że te pasy zimozielone mogą fajnie wyglądać. Powinnaś pomyśleć o tym, jak o inwestycji na lata.
Ja kupowałam ładne bukszpany po 4 zł. Wielkie sadzonki. Na innych rabatach mam już mniejsze z własnych sadzonek, ale na efekt trzeba czekać...
Teraz o różach: mnie tegoroczne róże zawiodły. Słabiej kwitły nawet niż u ciebie. Ale wiem, że za rok, za dwa będzie lepiej. Tak było z różami przy tarasie. Teraz są trzeci sezon i najładniejsze.
Przesadzanie cofa ich rozwój o jeden sezon... Znam to z autopsji.
Daj im tylko szansę. No i kilka róż z jednego gatunku wyglæda lepiej, niż mieszane - o tym też się przekonałam.
Kocimiętkę z różanki wywaliłam, bo robiła bałagan. Poszła na bylinową. Dziewczyny dobrze z nią radzą.
Lawenda jest ok. I się pięknie rozrośnie. Moją po dwóch sezonach mogę ciąć w kulki

Najlepiej załóż sobie gdzieś w oddali rabatkę, na którą przesadzisz nadmiar inwentarza. Taki rozsadnik
Tam daj kocimiętkę. I jak jakaś róża ci nie pasi, też wysadź. Co denerwować cię nie będą.
Za to rozplenice z różami fajnie grają.

Powodzenia.

Ufff... Najdłuższy post z telefonu

wersji było o wiele więcej bo np Kamila proponowała cisy w zupelnie innej linii, wybrałam 2 które mi się podobają a na którą się zdecyduję to juz napisalam wczesniej.
ja generalnie chcialam bukszpany w ogrodzie ale w tym roku dużo czytam na forum o problemach grzybowych z nimi i mam wątpliwości. myślę że własnie dlatego jest forum ogrodnicze aby na podstawie doświadczeń innych osób wybierać mądrze rośliny.
róże są absorbujące ale weszłam w nie więc trzeba to jakoś ładnie poskładać.
Przesadzania też się obawiam bo naprawdę na bogato dołki zaprawiałam i trochę szkoda ale mus to mus
kocimietkę jak radzisz wywalę gdzieś na przechowalnik, sasiadka się nią zachwyca to jej sprezentuje tez parę. napewno sobie tez zostawię bo bardzo wypelnia rabaty a u mnie to jeszcze potrzebne
próbowalaś kiedyś dzielenia lawendy? bo myślę podzielić na wiosnę.
rozplenic mam mnóstwo, zobacze jak przeżyją zimę bo sa tegoroczne z nasion ale baaardzo urosły.
czuję że Tobie się wersja z blokami podoba
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies