Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

kasia_w 11:02, 29 wrz 2016

Anda wg mnie one nie za bardzo pasuję, zwłaszca na tak wąskim pasku, co innego na dużym polu, w grupach. Obie mają taki buszowaty pokrój. Do werbeny, jukki, traw ładna byłaby jeszcze barbula np.
Anda 11:11, 29 wrz 2016

Kasiu, myślę podobnie Perowskią widziałam posadzoną razem z jakimiś wysokimi trawami, to wyglądało cudownie. Werbena razem z perowskią mi się nie widzi.
Barbula tam się nie zmieści wg mnie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anna_t 11:13, 29 wrz 2016

Asia nie ma problemu. ja myslałam raczej zebyś te nasionka na rabate poprostu wysiala teraz i co będzie to będzie w multidoniczki nie ma sie co bawić
makadamia 11:15, 29 wrz 2016

zoja napisał(a)

Osobiście nie posiadam ale przegorzan i perowska to chyba duże rosną?
szalwia jest dość rozłożysta

czosnki będą kwitły najwcześniej nic ich nie przysłoni

Ej, nie stresuj mnie!
U Motylka kwitną razem i tak ma być

I teraz się tylko zastanawiam, czy dodanie do tego zestawu werbeny będzie już przekroczeniem granicy pomiędzy "ładna kompozycja" a "dziki busz" czy nie. Zwłaszcza w kontekście jukki, która jeszcze stamtąd się nie wykopała

Przegorzan, z tego co widziałam, rośnie wzwyż, a perowskię mam tą niższą. Szałwia poszła pod nogi i powinna trochę powstrzymać pokładanie się

Ale mam jeszcze taką inspirę z werbeną i taką kompozycję mogłabym zrobić przy tarasie, tylko mam pytanie: jak długo kwitnie ta werbena? żebym nie miała dziury przez pół lata...
zoja 11:20, 29 wrz 2016

U mnie pinteresty się nie otwierają więc zdjęć nie obejrzałam, ale
werbena to późno zaczynała mi kwitnąć i licho dopiero teraz ją trochę widać... ja to nawet się w niej nie zakochałam... ciągle się staram przekonać
anna_t 11:22, 29 wrz 2016

najwczesniejsze zdjęcie z werbeną znalazłam z 25 czerwca ale kwitła napewno juz troszkę wcześniej. teraz kwitnie nadal
makadamia 11:22, 29 wrz 2016

Kasiu, Ewo, podsumowując:

- jukka+werbena - ok
- werbena+ perowskia - nie ok
- yukka+perowskia - ?

Jeszcze zobaczymy w przyszłym roku jak przegorzan się sprawuje, a w szczególności - jak wygląda od dołu, bo tego się boję.

No i zobaczymy jak yukki przetrzymają zimę i odgarnianie śniegu...
Nawet jeśli wytrzymają, to już wiem, że co dwa, trzy lata będę musiała je odmładzać, żeby się nie porobiły bezkształtne kępy zamiast zgrabnych kulek.
makadamia 11:23, 29 wrz 2016

anna_t napisał(a)
najwczesniejsze zdjęcie z werbeną znalazłam z 25 czerwca ale kwitła napewno juz troszkę wcześniej. teraz kwitnie nadal

fantastyczna wiadomość
makadamia 11:25, 29 wrz 2016

Espaszialy for Zoja:

inspira na przytarasową:

inspira od Butterfly:
Toszka 11:30, 29 wrz 2016

Wyjaśnijmy sobie, że perovskia startuje od połowy lipca... a główkowe kwitną najdłużej do połowy lipca