Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

zoja 20:08, 28 wrz 2016

Zobacz tutaj:

chodzi mi o to zdjęcie:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/124/1241302/original.jpg
makadamia 08:51, 29 wrz 2016

anna_t napisał(a)

i jak rysujesz drugie to znowu trzymasz shift i ono rysuje się dokladnie takie samo jak poprzednie i rowno obok? bo o to mi chodzilo że tak ładnie ci wychodzi.

A nie, niestety Jak się rysuje dwa to trzeba wyczuć, gdzie zacząć. Mnie to średnio wychodzi:/

anna_t napisał(a)
masz przepiekne ogrodzenie...przepiekne!
werbene moge ci wysłać na wiosnę bo pewnie będę mieć sryliony. ja bym posadziła tam tylko werbene, bardzo fajny pomysł. i może jeszcze czosnki głowkowate, dużo.

Naprawdę mogłabyś!? To super W takim razie znajdę dla niej miejsce jeszcze gdzieś
makadamia 09:00, 29 wrz 2016

Constans napisał(a)
a ja znowu patrzę, czytam, czytam patrzę i nic doradzić nie potrafię, bo nawet nie wiem jak ta werbena wygląda Jedyne co mi wpadło do głowy, to to żeby między furtkę a bramę dać jakieś szczepione na patolu mini drzewko z bujną czupryną a pod nim jakieś trawsko, albo kffiotki w zupełnie innym kolorze niż czupryna drzewka..

Się zdziwiłam, o co chodzi z tym miejscem między furtką a bramą
Aniu, ten zacieniony kawałek znajduje się między furtką a śmietnikiem - muszę zrobić zdjęcia z szerszej perspektywy.

Od lewej rośnie tam buksowy stożek, w środku hortensja, a po prawej buksowa kulka. A do tego puściłam tam bluszcz na ścianę i już się boję, czy mi wszystkiego nie zadusi.

Na drzewko szczepione trochę za mało tam miejsca - tam jest z 50 cm szerokości i boję się, że czuprynka będzie mu się ocierała o ścianę.
Chociaż z drugiej strony, jak bluszcz wyrośnie, to buksy trochę się zleją z nim i jakiś akcent dość wysoko by się przydał. Lizak z trzmieliny emerald gaiety faktycznie dobrze by tam wyglądał.... i do tego jeszcze jedna, mniejsza kulka buksowa... Chyba tak zrobię - dziękuję Aniu
makadamia 09:17, 29 wrz 2016

zoja napisał(a)
Zobacz tutaj:

chodzi mi o to zdjęcie:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/124/1241302/original.jpg

Zoja, pewnie że ładnie wygląda, pytanie tylko - czy się zmieści Tam już dużo rośnie, a werbena ładnie wygląda posadzona w masie. Licząc wersję minimum: przegorzan, czosnki, perowskia, szałwia i jeszcze werbena?
anna_t 10:34, 29 wrz 2016

makadamia napisał(a)

A nie, niestety Jak się rysuje dwa to trzeba wyczuć, gdzie zacząć. Mnie to średnio wychodzi:/

Naprawdę mogłabyś!? To super W takim razie znajdę dla niej miejsce jeszcze gdzieś

no to właśnie Ci świetnie wychodzi, idealne masz te rysunki w paint.

mogę Ci nasionka wysłać niedlugo a na wiosne jak Ci się nie powiedzie to mini sadzonki
zoja 10:36, 29 wrz 2016

makadamia napisał(a)

Zoja, pewnie że ładnie wygląda, pytanie tylko - czy się zmieści Tam już dużo rośnie, a werbena ładnie wygląda posadzona w masie. Licząc wersję minimum: przegorzan, czosnki, perowskia, szałwia i jeszcze werbena?

Osobiście nie posiadam ale przegorzan i perowska to chyba duże rosną?
szalwia jest dość rozłożysta

czosnki będą kwitły najwcześniej nic ich nie przysłoni
kasia_w 10:45, 29 wrz 2016

Mogę Ci werbenę wysłać nawet teraz, mam pełno siewek, u mnie ona nic sobie z zimy nie robi, za to jest wszędzie i plewić muszę. Na tle białego muru będzie ładna. Na pewno wiesz także że perowskia się pokłada,ale jest także odmiana niższa, która stoi na baczność.

Ja nie wiem czy one we dwie się polubią- ta werbena i perowskia łobodolistna- a raczej czy się pomieszczą, bo oba to spore habazie/chabazie (?!), jak mówi moj ulubiony pan szkółkarz
Ja nie mam ich razem- werbena jest na przedpłociu (masa! a to wszystko to nieplewione siewki), perowskia pod ścianami domu.

makadamia 10:46, 29 wrz 2016

anna_t napisał(a)

no to właśnie Ci świetnie wychodzi, idealne masz te rysunki w paint.

mogę Ci nasionka wysłać niedlugo a na wiosne jak Ci się nie powiedzie to mini sadzonki

Aniu, jeśli Ci to nie przeszkadza, to wolałabym mini sadzonki.
Kompletnie nie mam ręki do nasion. Próbowałam kilka razy bez sukcesu i w tym roku podjęłam ostatnią próbę. Z kilkunastu paczuszek wzeszedł mi tylko ten przegorzan i mikołajek
kasia_w 10:47, 29 wrz 2016

p.s. wg mnie jukka i werbena to jest superowe preriowe zestawienie
Anda 10:59, 29 wrz 2016

Tak sobie czytam i właśnie pomyślałam tak jak Kasia, czy perowskia i werbena to dobre zestawienie? Bo nawet Little Spire dość duża rośnie. Busz będzie tak czy tak
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies