Przymierzę dziś, jak by wyglądały dwa paski, ale chyba się uparłam, a poszerzenie o jeden rząd rozwiązałoby sprawę Grab będzie podświetlony, jeszcze nie są położone kable, więc mam czas do namysłu przed kopaniem.
Wczoraj przycięłam klony i magnolię, a dziś w nocy deszcz i zawierucha. Mam nadzieję, że rośliny nie złapią jakiegoś grzyba.
Wsadziłam tulipany. Tu po trzy, w pozostałych miejscach sadziłam w kółeczka albo w rządku.
Jak zakładam siatkę roślinność przycinam dookoła inaczej nie dałoby rady naciągnać siatkę. Przez te deszcze siatka się opuściła na lustro wody. Jak tylko słonko zaświeci trzeba ją nasiahnac jeszcze raz.
Też widziałam u Irenki. Ona ma szpaler i pewnie długo rosną w tym miejscu. Moje były 2 razy przesadzane nie mogłam im miejsca znaleźć. Nawet w tym miejscu wydaje mi się że mają za mało słońca.
Mam taki układ ogrodu, że od południa posadzone są drzewa aby było trochę cienia. Teraz drzewa wyrosły i zacieniaja rosliny. Cień źle za dużo słońca też źle nie można dogodzić.
Ponad 50 arów jest podzielone na dwa place świerkami dosyć wysokimi
Tutaj je widać. Za nimi jest dom, trawnik, oczko wodne z boku świerków po prawej stronie lasek brzozowy. Z boku basenu skalniak i tutaj jest połowa ogrodu i widzisz teren na drugiej focie, jeszcze raz ją powtorze
Ten trawnik co na powyższej focie to nie jest specjalnie pielęgnowany. On nawet nie jest nawożony wiosna. To zasługa deszczu i koszenia. Przed domem przy hortensjach jest nawożony wiosna i jesienią.
Dziewczyny no właśnie jaka odległość od tujek, hmm pokażę jak wygląda miejsce jak sadziłam w ubiegłym roku. Myślałam metr od tui, będę cięła graby, czy taka odległość wystarczy? Kulki z pierwszego rzędu muszę wysunąć do przodu bo hortensje je pożarły.
Nie chce mi się wierzyć, że w rok tak wszystko urosło, tuje jakie małe
Musisz pochodzic po wątkach ogrodowych. Dużo.
I zobaczyc co sie podoba. Linie proste czy fale. Zastanowic sie gdzie kompostownik altanka itp.
I narysowac . Kup sobie duży brystol i przez zimie zaprojektujesz.
Chodząc po watkach wpisuj sie. Załóż własny wątek i dziewczyny beda ci pomagać .
I uwaga: ogrodowisko i ogrodowanie uzależnia i to jest niewyleczalne.
\a dziękuję bardzo
Jesień wszakże kolorowa ale chłodna.
Czekam na cieplejsze dni,bo mam trochę pracy jeszcze w ogrodzie
Wyjazd był bardzo udany.Na długo zostanie w pamięci i na zdjęciach
Dziękuję i ja pozdrawiam cieplutko
Na wiosnę kupiłam małą sadzonkę takiej jeżówki.I zapomniałam o niej.Ale zakwitła i przypomniała się sama o sobie .
No ogromne i śliczne masz krzaki. Te hortensje, które mam posadzone w rabatach z brzozami i z werbeną tez przepięknie rosną. W ubiegłym roku przesadziłam z innego miejsca Limelight i w tym miała ogromne kwiatostany.
I tak postanowione-powiekszam rabatę, przesadzam hortensje spod tui, przycinam na krótko i zobaczymy.
A zdjęcie mi nie przeszkadza- nie usuwaj)
Posadż to rzędami. Lawenda z brzegu
Potem trzcinnnik.
Potem hortki .
Rzedy od siebie co 80 cm
Hortki krzak od krzaka 80-100 cm.
Rzad zrób z jednego gatunku .
Ewentualnie vanilke daj w rogu budynku. Ona u mnie wysoka 150 cm w 2 roku i sie kładła po deszczu.
Pani Danusia dobrze radzi że za wąsko. A moja obserwacja taka że wiosną do czerwca to tu pusto będzie bo wszystko do cięcia masz.
Te rosliny pogrupuj gatunkami. Moim zdaniem ich tu zupelnie starczy. Na środku tej łezki możesz dać jakies szczepione drzewko żeby zachować równowage i byl punk najwyższy.
Rabate wysyp drobniutka kora. Dziś była w LM po 9 zl.
Te wyższe trawki co tam masz ja bym odsuneła od chodnika.
A jeszcze poczytaj jak przygotować ziemie pod wrzosy bo one nie wszędzie rosną.
Tuje i trawnik masz super.
I wcale nie musisz słuchac moich rad bo ja kocham ogrodować ale robie to krótko.