Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:23, 23 wrz 2021

Do góry
BeataMMM napisał(a)

Witam.
Potrzebuję pomocy z zaprojektowaniem ogrodu za domem. Cała przestrzeń jest pusta, przy ogrodzeniu (tam gdzie czarne linie) zasadzone są tuje. Nie mam pomysłu co do kształtu rabat.

Musisz pochodzic po wątkach ogrodowych. Dużo.
I zobaczyc co sie podoba. Linie proste czy fale. Zastanowic sie gdzie kompostownik altanka itp.
I narysowac . Kup sobie duży brystol i przez zimie zaprojektujesz.
Chodząc po watkach wpisuj sie. Załóż własny wątek i dziewczyny beda ci pomagać .

I uwaga: ogrodowisko i ogrodowanie uzależnia i to jest niewyleczalne.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:09, 23 wrz 2021

Do góry
szarotka napisał(a)

Dziękuję Kasiu za opinię :*
Właśnie wczoraj o tym myślałam! ( hortki plus trawy).
Ponieważ u nas mamy drogę z piasku i strasznie się kurzy pomyślałam o ekranie ze szmaragdów. Nie było by to całe ogrodzenie tylko fragment, wiec myśle że wbrew obecnym standardom gdzie uważa się, że tuje są nie modne. Nie wyglądało to by chyba tak źle. Powstał mi taki projekt:

Myślałam tylko o miskancie Variegatus. Morning light byłby lepszy?

Ten bukszpan przemyśl. To coroczna walka z wiatrakami. Może cis???reszta mi sie podoba jak zaplanowałaś.
Dębowe zakątki 22:04, 23 wrz 2021

Do góry
Dalia Dekoracyjna Show n Tell- jest zjawiskowa

Dębowe zakątki 22:02, 23 wrz 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Dziękuję Aniu, nie znałam tej roślinki, czyli coś nowego się dowiedziałam

Anafalis i ja mam.
ale mój mniejszy i może inny.Tam kępy były wielkie.Już przekwitłe.
Ale wyglądały jeszcze ładnie

Dalijki

dalia black jack

Ogrodowe wariacje 21:58, 23 wrz 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Myślę czy nie dokupić jeszcze jednej sztuki graba i tak rozłożyć, uniknęłabym przesadzania hortensji i po prawej jeden grab byłby w trawach ML, rabata zaczynalaby i kończyła trawami.

I jest kąt prosty!!

Dokupuj!

Młyn mam szkolny, ale wpadłam zobaczyć, co się dzieje, bo wiedziałam, że teraz tu będą zapewne jakieś ustawki
Dębowe zakątki 21:55, 23 wrz 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Aniu! Twój ogród pięknymi, kolorowymi kwiatami wita jesień.
Wycieczka pomimo pogody na pewno udana, co widać po Waszych minach. Nie dziwię się zresztą, bo widoki na zdjęciach piękne.
Pozdrawiam.

\a dziękuję bardzo
Jesień wszakże kolorowa ale chłodna.
Czekam na cieplejsze dni,bo mam trochę pracy jeszcze w ogrodzie
Wyjazd był bardzo udany.Na długo zostanie w pamięci i na zdjęciach
Dziękuję i ja pozdrawiam cieplutko

Na wiosnę kupiłam małą sadzonkę takiej jeżówki.I zapomniałam o niej.Ale zakwitła i przypomniała się sama o sobie .

Barbula kalcedońska

Ogród prawie wymarzony … 21:53, 23 wrz 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja mam posadzone hortensje limelight, polar bear i vanilla frise w bezpośrednim sąsiedztwie sosny, kalin i szmaragdów, a jeszcze berberysy obok i trawy i nie ma najmniejszego problemu z ich wzrostem, tnę wysoko co rok ciut wyżej by proporcji nie zgubiły w stosunku do reszty i są piękne mimo to. Wszystko zależy od tego czym i jak są podsadzone
Te co się przechyliły to pod ciężarem kwiatów po deszczu, ciężkie wtedy te bukiety, a w tym sezonie 9 razy zgradowane były. Są sporo wyższe ode mnie już

Jak zobaczysz sobie daj znać fotkę usunę żeby Ci nie zaśmiecać.

No ogromne i śliczne masz krzaki. Te hortensje, które mam posadzone w rabatach z brzozami i z werbeną tez przepięknie rosną. W ubiegłym roku przesadziłam z innego miejsca Limelight i w tym miała ogromne kwiatostany.
I tak postanowione-powiekszam rabatę, przesadzam hortensje spod tui, przycinam na krótko i zobaczymy.
A zdjęcie mi nie przeszkadza- nie usuwaj)

To Limelight z bidulki w taki okaz

Dębowe zakątki 21:51, 23 wrz 2021

Do góry
anpi napisał(a)
Dla takich widoków w Daglezji warto nawet trochę zmarznąć

Oj tak, oj tak
Teraz już nie pamiętam tego zina.
Ale trawy i ogrody to bardzo pamiętam.
I ten cudny kłosowiec Pojawiły się nowe chciejstwa Ech

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:49, 23 wrz 2021

Do góry
jacekste napisał(a)
witam, posadziliśmy taką rabatę.
hortensja bukietowa Limelight 4 szt, hortensja bukietowa Vanilla Fraise, Lawenda wąskolistna Hidcote, trzcinnik ostrokwiatowy Overdam
1) zastanawiam się nad odległościami między roślinami - czy nie za ciasno? postaram się później wrzucić rysunek z odległościami.
2) co byście do tej kompozycji jeszcze dodali? myślę by między trzcinnikami wrzuć perovskia łobodolistną bądź werbenę patagońską.
3) brakuje mi też jakiegoś "wypełniacza" z przodu, między lawendą. myślałem o wierzbie hakuro w postaci krzewiastej, nie szczepionej, ale to będzie myślę zbyt durzy krzew
4) na zdjęciu nie widać całej rabaty - z prawej ma rosnąć wąskokolumnowe drzewo, marzy nam się jarząb Flanrock.

Posadż to rzędami. Lawenda z brzegu
Potem trzcinnnik.
Potem hortki .
Rzedy od siebie co 80 cm
Hortki krzak od krzaka 80-100 cm.
Rzad zrób z jednego gatunku .
Ewentualnie vanilke daj w rogu budynku. Ona u mnie wysoka 150 cm w 2 roku i sie kładła po deszczu.

Pani Danusia dobrze radzi że za wąsko. A moja obserwacja taka że wiosną do czerwca to tu pusto będzie bo wszystko do cięcia masz.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:46, 23 wrz 2021

Do góry
Przy okazji pokażę kilka prac, które poczyniłam ostatnimi czasy jak nie odpływałam wieczorem po położeniu dzieci spać

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:36, 23 wrz 2021

Do góry
MMarcin napisał(a)
Pomocy, jak ogarnąć ten bałagan ? Mam jeszcze do wsadzenia wrzosy i Kostrzewę i modrzew pendula (o ile tu pasuje) które są w doniczkach, możliwość przesądzenia wszystkiego i wsadzenia od nowa, trzeba ogarnąć jakoś ten nieład oczywiście jeszcze coś można dokupić

Te rosliny pogrupuj gatunkami. Moim zdaniem ich tu zupelnie starczy. Na środku tej łezki możesz dać jakies szczepione drzewko żeby zachować równowage i byl punk najwyższy.
Rabate wysyp drobniutka kora. Dziś była w LM po 9 zl.

Te wyższe trawki co tam masz ja bym odsuneła od chodnika.
A jeszcze poczytaj jak przygotować ziemie pod wrzosy bo one nie wszędzie rosną.

Tuje i trawnik masz super.

I wcale nie musisz słuchac moich rad bo ja kocham ogrodować ale robie to krótko.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 21:12, 23 wrz 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Moja hortensja kupiona wraz z pozostałymi jako limelight nie pasuje mi na tą odmianę. Jest szpiczasta i nadal biala. Od samego początku inaczej rosła. Jest piękna ale co to może być za gatunek

To jest Silver Dollar.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:03, 23 wrz 2021

Do góry

a potem wyszło słońce

Garden of roses

A tu mój fotelik, w którym z olbrzymią przyjemnością zasiadam do karmienia o ile pogoda pozwala

I to by było na tyle ze zdjęciami sprzed 3 tygodni
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:00, 23 wrz 2021

Do góry
Teraz zawilce już kwitną - trzeba będzie przejść się po ogrodzie jak pogoda nieco się poprawi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 20:59, 23 wrz 2021

Do góry

Teraz trzcinnik już w pełnym rozkwicie

i coś na co czekałam z utęsknieniem - świecznica zakwitnie i się okazało kilka dni temu, że jeszcze jeden pęd kwiatowy skrywała

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 20:57, 23 wrz 2021

Do góry
Marchenzauber

Stefanie baronin

Chyba James Galway

Bouquet parfait
Ogród prawie wymarzony … 20:55, 23 wrz 2021

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Super ekipa u Ciebie.

u mnie takie przywiązania)

A co do werbeny to posadzona ubiegłego lata. Miałam 4 sadzonki i powiem szczerze nie dawałam im szans ,że przezyja zimę. Pomimo 20 st mrozu odbiły a reszta to samosiejki

Ale wypasione rośliny kupiłaś, a taka ilość tulipanów da wiosną spektakl

Ja kupiłam 1 sadzonkę werbeny, bo 2 wysiewy z torebek nieudane i się wkurzyłam
Jeśli Tobie tyle się wysiało, to może i u mnie będą.

Kocham takie przywiązania, a ekipa dziękuje
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 20:53, 23 wrz 2021

Do góry
Ha, musiałam przerwać dodawanie zdjęć, bo.. dzieci

Co do zatrwianu niestety nie wiem, bo kupowała go dla mnie koleżanka i nie mam pojęcia gdzie.. z dwóch sztuk zakwitł jeden, ale był wiosną przesadzany, może dlatego...no i ta łodyga kwiatowa leży u mnie póki co - jest bardzo wiotka - na początku wyglądała jak niteczka

Bardzo polubiłam Pomponellę za tę trwałość kwiatów!! Zdjęcia robione 4 września, a te kwiaty utrzymują się do dziś niemal niezmienione, tyle, ze zakwitło więcej pędów.

Czas znów przetrzebić Ice dance, bo pożarły mi znów kulki Miriam

Ogród prawie wymarzony … 20:40, 23 wrz 2021

Do góry
Ja mam posadzone hortensje limelight, polar bear i vanilla frise w bezpośrednim sąsiedztwie sosny, kalin i szmaragdów, a jeszcze berberysy obok i trawy i nie ma najmniejszego problemu z ich wzrostem, tnę wysoko co rok ciut wyżej by proporcji nie zgubiły w stosunku do reszty i są piękne mimo to. Wszystko zależy od tego czym i jak są podsadzone
Te co się przechyliły to pod ciężarem kwiatów po deszczu, ciężkie wtedy te bukiety, a w tym sezonie 9 razy zgradowane były. Są sporo wyższe ode mnie już

Jak zobaczysz sobie daj znać fotkę usunę żeby Ci nie zaśmiecać.
W ogródku emerytki 20:27, 23 wrz 2021

Do góry
Ta margerytka kwitnie nieprzerwanie od maja, ale ona jest chyba jednoroczna?, może przezimuje?

A to super niespodzianka, w doniczce wysiał mi się chyba miskant Dronning Ingrid
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies