Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 18:34, 22 maj 2016

Do góry
Widok z ławeczki:

Ogródek Iwony II 18:33, 22 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ja też nie wiedziałam, że ma odczyn zasadowy.
Ania, dzięki za przeszkolenie

Jakiś czas temu wyszkoliła mnie Kasia Bawarka. Ona w te klocki dobra jest. Ale o fusach z kawy nie wiedziałam. Kawę piję codziennie więc będzie gruuubo.
Ogródek Iwony II 18:31, 22 maj 2016

Do góry
Pamiętacie wielkanocne jaja? Zmieniły swoją funkcję. Wystarczyło położyć na żwirku odwrócone do góry nogami

Przymierzaliśmy dziś ławkę. Fajne miejsce. Widać z niej wiele zakątkó ogrodowych.Muszę tam wyżwirować pod ławką kawałeczek

Rabatki uporządkowane. Tulipany przycięte, dosadziłam werbenę i stipę. Teraz będę czekać na jeżówki w stipie

Brakuje miskantów w berberysach, ale berberysy pięknie się rozrosły i ładnie świecą

Ogródek Iwony II 18:22, 22 maj 2016

Do góry
A teraz kilka fotek z mojego ogródka:
Część bylinowo - warzywna

Na żółto - niebieskiej rabacie zaplątały się czerwone, "babcine" tulipany.

Ogródek Iwony II 18:11, 22 maj 2016

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Iwonko i Twój ogródek z czasem dojrzeje tylko potrzeba czasu.Fajnie opisałaś ogród Makkasi
Chwastnicę też miałam,świetnie usuwa się ją widelcem.Ty chyba tez tak ją usuwałaś.U mnie panoszy się gwiazdnica,przydałyby się kury od sąsiada

Aniu, wiem, że dojrzeje. Zdaję sobie sprawę, że niemal od nowa go zakładam.
Jednak jak widzę dojrzałe ogrody, to czasami żałuję, ze niektóre decyzje były podjęte tak późno.
Ogrody Ewy bacowej i Makkasi widzieliśmy na żywo. I jest co podziwiać. Człowiek w pewnym wieku zaczyna liczyć czas, ile przed nim zostało, a to nigdy nie jest pewne Chciałoby się doczekać wielu rzeczy i nie wiemy, czy nam jest to dane. Przez to się czasem spieszymy i jesteśmy niecierpliwi

Ja widelcem wyciągałam też mniszka
Ogródek Iwony II 18:04, 22 maj 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Relacja jest? Musze zajrzeć do Makowa

Sebek, rozumiem, że o fotki pytasz?
Kasia jest fajną kobietką, ale wcześniej nigdzie nie widziałam, by ujawniała się na fotkach. Widziałyśmy się po raz pierwszy, same przejęte spotkaniem, jak małolaty. Specjalnie nie brałam aparatu, by Kasi nie wystraszyć. Kasia sama robi cudne fotki Makowa, więc nie sądzę, bym moim spojrzeniem coś więcej wniosła, choć ja bym chętnie cyknęła fotkę z paleciaka i ujęła spojrzeniem cały ogród Urzekła mnie rabata przy kąciku wypoczynkowym z tulipanami i czosnkami w kolorach: czarny, biały, fiolet. I wielka ściana bluszczu. Nikt takiej nie ma. Tylko w Makowie taką widziałam. Kasia chyba ją kiedyś pokazywała
Następnym razem będziemy odważniejsze
Kasia zaprosiła mnie po odbiór hosty. Ale przy okazji zaplątały się mi w łapki także trawki Już siedzą u mnie na rabatach
Przy okazji prośba do Kasi o nazwy, bo z wrażenia zapomniałam

Tworzy się hostowisko

I nie mogłam się napatrzeć na kulki bukszpanowe. Były też takie, których bym nie była w stanie objąć. Wielkie, soczyste kule

Ogródek Iwony II 15:47, 22 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wczoraj gościłam ze Zbyszkiem u Makkasi w Makowie. Cudny ogród. Kasia i jej rodzina - bardzo miło nas przyjęli. Do teraz nie mogę ochłonąć. Widoki namieszały mi tak w głowie, że po powrocie na własne śmieci mój ogród wydał się malutki, taki przedszkolak... W powijakach. U Kasi wysokie iglaki niemal do nieba zrobiły świetne tło dla wielkich kwitnących różaneczników i magnolii. A w nogach kulki bukszpanowe i trawki. Pomiędzy nimi tulipany i czosnki wystawiały łebki wołając: podziwiajcieeeeee nas.
Siedzieliśmy na paleciakach, piliśmy kawkę z Kasią i nie mogliśmy się napatrzeć.
Potem napiszę więcej. Teraz jestem w aucie

Macham niedzielnie.

Relacja jest? Musze zajrzeć do Makowa
Ogródek Iwony II 11:38, 22 maj 2016

Do góry
Aniu, chwastnicy nie zazdroszczę.
Kwitnąć będą te zadomowione róże. Świeżynki są jeszcze malutkie. Najpierw muszą pójść w korzenie. Potem w liście, a na końcu w kwiaty. Za rok szybciej wystartują.
Ogródek Iwony II 11:35, 22 maj 2016

Do góry
Wczoraj gościłam ze Zbyszkiem u Makkasi w Makowie. Cudny ogród. Kasia i jej rodzina - bardzo miło nas przyjęli. Do teraz nie mogę ochłonąć. Widoki namieszały mi tak w głowie, że po powrocie na własne śmieci mój ogród wydał się malutki, taki przedszkolak... W powijakach. U Kasi wysokie iglaki niemal do nieba zrobiły świetne tło dla wielkich kwitnących różaneczników i magnolii. A w nogach kulki bukszpanowe i trawki. Pomiędzy nimi tulipany i czosnki wystawiały łebki wołając: podziwiajcieeeeee nas.
Siedzieliśmy na paleciakach, piliśmy kawkę z Kasią i nie mogliśmy się napatrzeć.
Potem napiszę więcej. Teraz jestem w aucie

Macham niedzielnie.
Ogródek Iwony II 11:25, 22 maj 2016

Do góry
Ja też nie wiedziałam, że ma odczyn zasadowy.
Ania, dzięki za przeszkolenie
Dwa ogrody 09:01, 22 maj 2016

Do góry
Monic żartujesz Gdyby dało się połączyć stary ogród z nowym, a szczególnie drzewa, to byłabym szczęśliwa A tak w nowym póki co królują byliny, a "drzewostan" ledwo wychyla się ponad siatkę ogrodzenia, z małymi wyjątkami.
Ale miło mi, że zaglądasz Oczywiście zaglądam do Ciebie i podziwiam angielskie klimaty, bo nowe budowle i smaczki masz niesamowite że nie wspomnę o 100 odmianach pumilek Zimą rzadko tu bywałam i przegapiłam Twój wątek nadwyżkowy, szkoda.
Iwk4 - lubię bodziszki nie są tak inwazyjne, z wyjątkiem korzeniastych, ale te są łatwe do usuwania.
Jolanka, bodziszki mus mieć Zaczynałam od kilku doniczek
Dorota123 czyżbyś wybierała się do Bogdzi? To się spotkamy
Zielona, czas reglamentowany do końca roku szkolnego, jeszcze ewaluacja się zaczyna, kto n-l to wie, o czym piszę

Na Łowieckiej 23:20, 21 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Też mam takie myśli. U mnie do traw dołożę dwie piękne magnolie - drzewka. Do teraz nie ma liści.
Żal mi tej kasy wydanej. Też mi smutno, jak patrzę na Polinki trawki, tak pięknie ruszyły, a moje umarte... no ale cóż... pogodzić się trzeba ze stratami, nawet jak boli i cieszyć się tym, co mamy, co zachwyca, co ładnie rośnie ...
Piszesz o hortensjach...
U mnie bardzo różnie wyglądają zeszłoroczne zakupy. Ta sama seria, posadzone w dwóch miejscach i zupełnie stopniem zaawansowania liściennego się różnią. Chyba jakaś fala przymrozków tam szla...
Zastanawiam się, czy to dobre miejsce dla hortek.

U ciebie może też fala przymrozków w okresie startu przeszła i teraz zebrać się nie może?

Zrób Ilonko fotkę i pokaż.

Polinkowe trawy są jak zaczarowane. Nie wiem co ona im robi (tzn pisała: gnojówka z pokrzyw i dużo wody, ale jak dla mnie to jeszcze jakieś czary mary nad nimi odprawia) Moje też dostają dużo wody i Florovit i...nic
Hortensje u mnie rosną wyłącznie w jednym rzędzie. Jedna obok drugiej. Pierwsze 6 jest pięknych. Następne dwie wyglądały do zeszłego tygodnia jak martwe. Teraz mają malusieńkie pączki - takie dwu milimetrowe (jak na tem okres to trochę słabo...). A ostatnia jest taka pomiędzy. Ma listeczki ale małe. Tak samo podlewane, tak samo nawożone, to samo miejsce. Nie rozumiem tego.
Iwonka, teraz już zostaje tylko czekać i zobaczymy co będzie. Strata dwóch magnolii może boleć Bardzo szkoda... Spróbuj przyciąć jakąś gałązkę i zobacz czy jest sucha czy żyje tylko potzrbuje więcej czasu. Trzymam kciuki za tę drugą opcję
Zdjęcia jutro zrobię tych hortek to sama zobaczysz jak wygądają.
Od nowa ... na przekór wszystkim 22:14, 21 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Iwonko, cudna ta twoja kłosownica
dziękuję, to zdjęcie z ubiegłego roku
Ogródek Iwony II 21:44, 21 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Też muszę się doszkolić z mnieszaniem tych gnojówek.

Ja dziś zrobiłam swoją pierwszą gnojówkę z pokrzywy. Miałam obawy bo ona ma odczyn wapienny a ja i tak mam glebę wapienną (choć zastanawia mnie dlaczego rośnie u mnie skrzyp). Ale podobno nic się nie powinno dziać złego. Byle nie lać pod kwaśnolubne.

Nigdzie nie wyczytałam czy robić tę pokrzywową z samych liści czy z łodyg też i zrobiłam ze wszystkiego z lenistwa.
Chelsea Flower Show 2016 21:03, 21 maj 2016

Do góry
Mi się podoba 5-1.
Mogłabym taki ogród mieć
Ogródek Iwony II 20:23, 21 maj 2016

Do góry
I jak to wszystko ogarnąć? Ja wszystko na kompost wyrzucam
Ogród na glinie 18:49, 21 maj 2016

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Małgosiu pytałaś u Iwony (Iwk4) co robię ze skórkami bananów,skorupkami jajek i fusami z kawy.Pod różne rośliny wykorzystuję.Skórki bananów pod kwitnące krzewy np pod róże i inne.Skorupki jajek pod zasadowe rośliny: powojniki,lawendy,sasanki itp a kawa pod kwasolube rośliny.

Pozdrawiam

Ale to tak poprostu pod rośliny dajesz?
Jak te skorupki jajek wyglądają?????
Owszem fusy to ja daję i na kompost i pod borówki, choć to podobno mit że zakwaszają. Ale składników odżywczych mają sporo.
Zakopujesz kawałki banana przy roślinie?
Skorupki od jajek też?
Ogród na glinie 16:13, 21 maj 2016
Do góry
Małgosiu pytałaś u Iwony (Iwk4) co robię ze skórkami bananów,skorupkami jajek i fusami z kawy.Pod różne rośliny wykorzystuję.Skórki bananów pod kwitnące krzewy np pod róże i inne.Skorupki jajek pod zasadowe rośliny: powojniki,lawendy,sasanki itp a kawa pod kwasolube rośliny.

Pozdrawiam
Do raju daleko - u Ewy 14:45, 21 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewa, jaką masz trzmielinę? Zieloną czy żółtą?
Mam zieloną z białą obwódką i żółto-zieloną
Ogródek Iwony II 11:01, 21 maj 2016

Do góry
Aniu, dzięki forum łatwiej. Kształtujemy naszą śwoadomość.
Jak pójdziesz do ogrodniczego i powiesz, że masz mszyce, sprzedadzą ci Decis. ...
A tutaj na forum gnojówkę z pokrzyw się robi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies