Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

15:43, 22 maj 2016
Iwonko i Twój ogródek z czasem dojrzeje tylko potrzeba czasu.Fajnie opisałaś ogród Makkasi
Chwastnicę też miałam,świetnie usuwa się ją widelcem.Ty chyba tez tak ją usuwałaś.U mnie panoszy się gwiazdnica,przydałyby się kury od sąsiada
Sebek 15:47, 22 maj 2016

Iwk4 napisał(a)
Wczoraj gościłam ze Zbyszkiem u Makkasi w Makowie. Cudny ogród. Kasia i jej rodzina - bardzo miło nas przyjęli. Do teraz nie mogę ochłonąć. Widoki namieszały mi tak w głowie, że po powrocie na własne śmieci mój ogród wydał się malutki, taki przedszkolak... W powijakach. U Kasi wysokie iglaki niemal do nieba zrobiły świetne tło dla wielkich kwitnących różaneczników i magnolii. A w nogach kulki bukszpanowe i trawki. Pomiędzy nimi tulipany i czosnki wystawiały łebki wołając: podziwiajcieeeeee nas.
Siedzieliśmy na paleciakach, piliśmy kawkę z Kasią i nie mogliśmy się napatrzeć.
Potem napiszę więcej. Teraz jestem w aucie

Macham niedzielnie.

Relacja jest? Musze zajrzeć do Makowa
polinka 17:43, 22 maj 2016

Aniaaa napisał(a)

Fusy lekko zakwaszają ziemię.Zawierają fosfor,potas,magnez i azot.Nie są to jakieś procentowo wielkie ilości tych pierwiastków ale można śmiało je wykorzystywać w ogrodzie.Po co wyrzucać jak mogą się przydać Idą pod kwasolube rośliny,iglaki też.Ale podsypuję też nimi hosty dookoła jako zapora przed ślimakami,nie lubią takich szorstkich ścieżek.

edit: gnojówkę z pokrzyw robię również z łodyg,wszystko tnę nożyczkami na drobniejsze kawałki.

Aniu jaka gnojowke polecasz do smaragdow ?
Iwk4 18:04, 22 maj 2016

Sebek napisał(a)

Relacja jest? Musze zajrzeć do Makowa

Sebek, rozumiem, że o fotki pytasz?
Kasia jest fajną kobietką, ale wcześniej nigdzie nie widziałam, by ujawniała się na fotkach. Widziałyśmy się po raz pierwszy, same przejęte spotkaniem, jak małolaty. Specjalnie nie brałam aparatu, by Kasi nie wystraszyć. Kasia sama robi cudne fotki Makowa, więc nie sądzę, bym moim spojrzeniem coś więcej wniosła, choć ja bym chętnie cyknęła fotkę z paleciaka i ujęła spojrzeniem cały ogród Urzekła mnie rabata przy kąciku wypoczynkowym z tulipanami i czosnkami w kolorach: czarny, biały, fiolet. I wielka ściana bluszczu. Nikt takiej nie ma. Tylko w Makowie taką widziałam. Kasia chyba ją kiedyś pokazywała
Następnym razem będziemy odważniejsze
Kasia zaprosiła mnie po odbiór hosty. Ale przy okazji zaplątały się mi w łapki także trawki Już siedzą u mnie na rabatach
Przy okazji prośba do Kasi o nazwy, bo z wrażenia zapomniałam

Tworzy się hostowisko

I nie mogłam się napatrzeć na kulki bukszpanowe. Były też takie, których bym nie była w stanie objąć. Wielkie, soczyste kule

Iwk4 18:11, 22 maj 2016

Aniaaa napisał(a)
Iwonko i Twój ogródek z czasem dojrzeje tylko potrzeba czasu.Fajnie opisałaś ogród Makkasi
Chwastnicę też miałam,świetnie usuwa się ją widelcem.Ty chyba tez tak ją usuwałaś.U mnie panoszy się gwiazdnica,przydałyby się kury od sąsiada

Aniu, wiem, że dojrzeje. Zdaję sobie sprawę, że niemal od nowa go zakładam.
Jednak jak widzę dojrzałe ogrody, to czasami żałuję, ze niektóre decyzje były podjęte tak późno.
Ogrody Ewy bacowej i Makkasi widzieliśmy na żywo. I jest co podziwiać. Człowiek w pewnym wieku zaczyna liczyć czas, ile przed nim zostało, a to nigdy nie jest pewne Chciałoby się doczekać wielu rzeczy i nie wiemy, czy nam jest to dane. Przez to się czasem spieszymy i jesteśmy niecierpliwi

Ja widelcem wyciągałam też mniszka
Iwk4 18:22, 22 maj 2016

A teraz kilka fotek z mojego ogródka:
Część bylinowo - warzywna

Na żółto - niebieskiej rabacie zaplątały się czerwone, "babcine" tulipany.

Iwk4 18:31, 22 maj 2016

Pamiętacie wielkanocne jaja? Zmieniły swoją funkcję. Wystarczyło położyć na żwirku odwrócone do góry nogami

Przymierzaliśmy dziś ławkę. Fajne miejsce. Widać z niej wiele zakątkó ogrodowych.Muszę tam wyżwirować pod ławką kawałeczek

Rabatki uporządkowane. Tulipany przycięte, dosadziłam werbenę i stipę. Teraz będę czekać na jeżówki w stipie

Brakuje miskantów w berberysach, ale berberysy pięknie się rozrosły i ładnie świecą

Makao_J 18:33, 22 maj 2016

Iwk4 napisał(a)
Ja też nie wiedziałam, że ma odczyn zasadowy.
Ania, dzięki za przeszkolenie

Jakiś czas temu wyszkoliła mnie Kasia Bawarka. Ona w te klocki dobra jest. Ale o fusach z kawy nie wiedziałam. Kawę piję codziennie więc będzie gruuubo.
Iwk4 18:34, 22 maj 2016

Widok z ławeczki:

Makao_J 18:35, 22 maj 2016

A teraz eM mi mówi że chleb razowy też zakwasza ziemię. Tylko trzeba najpierw go namoczyć i potem podlewać. Podobno ktoś tak zrobił i borówek ma tyle że szok.