Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 22:10, 27 kwi 2014

Do góry
??? rany gdzie ta szałwia ?

Gabi zmiana robi wrażenie ... i to tylko rok ...
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:07, 27 kwi 2014

Do góry
Posadzone powojniki Polish Spirit

pozostałe tez posadzone ale w deszczu i zdjęć nie mam
Dark Eyes i Solina (po 2 szt) przy kole
i Pronce Charles przy rózy Jasmina

I teraz najbrzydsze zdjęcia - szałwia. Proszę zwrócić na tę profesjonalnie zrobiona linie oddzielająca w przyszlosci inne nasadzenia...
Zielona, sama chcialaś
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 22:05, 27 kwi 2014

Do góry
stychaz napisał(a)
U Ciebie już kwitnie szałwia????? Czy ja źle widzę?

Bardzo dobrze widzisz kochana
To dzisiejsza szałwia z ZC.
Moja zeszłoroczna ma dopiero liście)
Nie pędzona…..
Wersja mini mini 21:52, 27 kwi 2014

Do góry
Jak się nie przystosuje, to będzie out
A dzisiaj i tak zakiełkowała mi w głowie wersja: sesleria autumnalis + kulki bukszpanowe + szałwia
Normalnie M mnie kiedyś wyeksmituje do ogródka na stałe za te moje "kiełki" w głowie
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:44, 27 kwi 2014

Do góry
U Ciebie już kwitnie szałwia????? Czy ja źle widzę?
Ogród z łąką kwietną i nie tylko... 15:26, 27 kwi 2014

Do góry
W ogrodzie ciągle się dzieje, do efektu końcowego daleka jeszcze droga ale małymi kroczkami dążymy do celu.

Obecnie większość rabat jest już obsadzona, chociaż roślin z daleka prawie nie widać, mam nadzieje że lada moment ruszą i pędzie pięknie.

Passiflora w donicy już ożyła

rabata wzdłuż tarasu prawie już obsadzona, brakuje jedynie Baptysji australijskiej (już zamówiona) i czyśćca Hummelo. Z czyśćcem jest pewien problem bo nie mogę go nigdzie znaleźć, dzwoniłam do jedynej szkółki gdzie go namierzyłam ale dopiero za miesiąc będzie do wysyłki

trzcinniki nieźle już wyglądają

maleńkie jeżówki

rozchodniki Matrona

szałwia deep blue

Magnolie z bukszpanami, pomiędzy kulami nieśmiało wychodzi hakonechloa

Klony już mają listki

ta rabata czeka na obsadzenie, jak tylko będzie zrobiony tynk na garażu po reklamacji ruszam z obsadzaniem

sadzonki już czekają

jarzmianki

łąka kwietna

zakwitły tez niektóre drzewka owocowe

Warzywnik
Moja "przyziemna" :) pasja 11:02, 27 kwi 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Jagoda zakupy zachwycające. Ja ostatnio nie jeżdże po szkółkach i nie wiem po ile są carexy ale wydaje mi się, ze za amazon mist takiej wielkośc 8,20 zł to rewelacyjne ceny.
Bronzita boska w kompozycji z amazon. Czekam na fotki z dalszych prac. Gdzie Ty tyle amazon posadzisz?????

Tuja wygląda jakby od początku rosła obok koleżanek!

Ps 1200 m2 toć to niemal hektary!!! Ja mam 885m2.... I mi tyle wystarczy...

Marzenko, jak na zamówienie - Amazon już upchany w donicy, kolejnych 10 lub więcej mi potrzebne. Zastanawiam się nad Bronzitą... Ładnie wygląda z Amazonem, ale obok niego miała być szałwia i teraz mam dylemat.

Wiem, że te jednostkowe ceny nie są specjalnie wysokie, ale w moim przypadku wszystko ostatnio mnożę przez zwielokrotnione dziesiątki...

edit: ta donica na zdjęciach bardzo optycznie się skraca. Amazon jest posadzona co 40cm.
Moja "przyziemna" :) pasja 10:55, 27 kwi 2014

Do góry
Zdjęcia trochę ponure, bo dopiero teraz wyszło słońce, później zrobię nowe .

Kiedyś Wieloszka pisała, że nie potrafi mieszać nieregularnie roślin. Mam tak samo, miała być szałwia pomieszana z turzycami i rozchodniki z rozpleniacami, ale jedyne co mi wychodzi, to równe rządki pod sznurek . Może to dlatego, że w donicy nie ma aż tyle miejsca, ile byłoby potrzebna, aby taki mix wyglądał dobrze.

Jakoś nie do końca mi się to podoba.... Przerwa na rozplenice między kulkami wypadła zbyt centralnie, może, gdy Amazony pojawią się też na krótkim odcinku murku, zniwelują ten efekt...

W najbliższej przyszłości muszę wyrównać thuje.
Zielony Punkt - ogród Finki 07:53, 27 kwi 2014

Do góry
Joaska napisał(a)
Dziewczyny ja jestem nie na bieżąco, Finka to już ma sklepik on line czy jeszcze nie??

Tak, Finka ma już sklepik, dotarły do mnie żurawki i szałwia, cudne wszystkie
Ogród Wioli 18:50, 26 kwi 2014

Do góry
A w ogrodzie
begonie oby przeżyły do lata

Szałwia bez której nie mogło się obejść i goździk syna

trawka przed rh

berberysy szaleją

Ogród dla Agusi 16:52, 26 kwi 2014

Do góry
Wycinek ...z kobiercowych.

I tu moje kochane dzwoneczki !

I już moja Pysznogłówka karłowa

I różowa szałwia ,niestety kiepskie zdjęcie.
Moja "przyziemna" :) pasja 00:13, 26 kwi 2014

Do góry
Może w przyszłym roku nam wyjdzie . Trzymam cały czas tę skrzynkę z ziemią, w zeszłym roku szałwia wzeszła mi dopiero po kilku miesiącach. Widzę, że ma już pąki, zdjęcie jest sprzed kilku tygodni.

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 10:21, 25 kwi 2014

Do góry
Rabata angielska już prawie cała obsadzona:

tu piwonie i rozchodniki

--------------------------------------------------------------------------------------------

dalej patrząc tu w górnym roku ostróżki, niżej mikołajek płaskolistny, obok latrie wychodzą, bardziej z lewej naparstnice i najbliżej orliki i kępa astrów

--------------------------------------------------------------------------------------------

dalej od brzegu widać przetaczniki, pomału wychodzi mikołajek alpejski, gipsówki i latrie, przed tym trzecim obeliskiem rosną pod płotem floksy i dzwonki brzoskwiniolistne, bliżej brzegu dzwonki ogrodowe, jeżówki i czyściec, szałwia omszona, na tym zdjęciu jest więcej pustych miejsc bo będą tu róże ale to dopiero w czerwcu po nie jade. Kilka roślin też dostałam i nie wiem dokładnie co to będzie. Np. nie wiem co to jest ta największa kępa na tym zdjęciu. No i w kilku miejscach brakuje na obrzeżach przywrotnika ostroklapowego, który jeszcze w doniczkach czeka.

---------------------------------------------------------------------------------------------

a tak wygląda patrząc z drugiej strony- tu na pierwszym planie za i między tulipanami są róże, kocimiętka, lawenda, i będzie werbena patagońska. (za płotem posadzony i ładnie przyjęty żywopłot z grabu- będzie w przyszłości ładnym tłem dla tej rabaty).

Czy może tak być? myślę jeszcze o jakichś topiarach z bukszpanu i cisa. Gdzie wcisnąć? I jakie kształty? A w tych większych obeliskach myślę wsadzić powojniki a póki się nie rozrosną to na ten sezon posadzę groszek pachnący koloru błękitnego i granatu. Gdzieniegdzie na tej rabacie posiałam kosmosy i będzie też czarnuszka i oczywiście werbena. A na jesień dodam czosnki i przegorzan. Nic więcej nie planuje. Z róż chcę kupić Crocus rose i Pilgrim.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:32, 24 kwi 2014

Do góry
Beatka... no czy naprawdę można mieć tak ładnie... Ja się pytam...

Moja szałwia wciąż w doniczkach. Codziennie inaczej ją ustawiam. Trawki jeszcze nie dokupiłam, a Ty? Pokazuj jak posadziłaś!

PS Spakowana?
W cieniu - zacieniona 20:02, 23 kwi 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Piękna ta szałwia taka omszona też sama z nasion siałaś i hiacenty ładne kolory ja mam dużo różowych
Ja swoją szałwie już wysadziłam na działkę i cleomie deszczyk pada to się przyjmie
Dzisiaj też wysadziłam szałwię trójbarwną na rabatę,cleome czeka w kolejce ...muszę przesadzić miodunki,bo teraz są w pełnym słońcu i latem będą "mdleć".Puchata szałwia jest z sadzonek.
W cieniu - zacieniona 20:01, 23 kwi 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Piękna ta szałwia taka omszona też sama z nasion siałaś i hiacenty ładne kolory ja mam dużo różowych
Ja swoją szałwie już wysadziłam na działkę i cleomie deszczyk pada to się przyjmie
Dzisiaj też wysadziłam szałwię trójbarwną na rabatę,cleome czeka w kolejce ...muszę przesadzić miodunki,bo teraz są w pełnym słońcu i latem będą "mdleć".Puchata szałwia jest z sadzonek.
W cieniu - zacieniona 19:57, 23 kwi 2014

Do góry
W cieniu - zacieniona 19:48, 23 kwi 2014

Do góry
janina_zawada napisał(a)
Ta szałwia ma śliczne mechate liście ,jeszcze takiej nie mam .. U mnie tez kwitną żonkile i tulipany , które szybko przekwitają ..Piękna ta czarna trawka , u mnie znowu znikła ale znowu ją dokupię , może wreszcie i u mnie w którymś miejscu się zadomowi .
Mnie też bardzo się podoba,ze względu na te włochate listki i srebrny kolor.
Róże Davida Austina 16:56, 23 kwi 2014

Do góry
U mnie będzie na pewno z Winchester Catedral, Paul's Lemon Pillar,
i nie wiem: Shropshire Lad®
jubilee Celebration®
Spirit of Freedom ??? marzy mi się taki jakby bukiet ślubny ze strony Austina, pastelowe, rozmyte, pudrowe piękności......

mam już z przodu carex carex testacea prairie fire (mało się wybarwia) więc nie wiem czy ta szałwia, choć piękna, jeszcze podpasuje....
W cieniu - zacieniona 06:42, 23 kwi 2014

Do góry
Ta szałwia ma śliczne mechate liście ,jeszcze takiej nie mam .. U mnie tez kwitną żonkile i tulipany , które szybko przekwitają ..Piękna ta czarna trawka , u mnie znowu znikła ale znowu ją dokupię , może wreszcie i u mnie w którymś miejscu się zadomowi .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies