Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

agatanowa 09:20, 03 cze 2014

Mąż napuszył się jak paw, bo on kancikuje Dziekuję w jego imieniu.

Liliowce tak pól na pół, jeśli chodzi o wypuszczanie pędów kwiatowych, ale i tak się cieszę, na razie są rzadkie, ale pewnie z czasem zrobi się z nich busz

Co do "porządeczku", o którym Kasiu piszesz, to zajrzałabyś miedzy krzaki...
Katkak 09:26, 03 cze 2014

No no Agatka, ale cudnie się ukwieciło u Ciebie A te rh są niesamowite, takie dojrzałe, wielkie, cudo po prostu. Od razu takie wielkie okazy kupiłaś? Drogie były? U mnie w szkółkach są dużo mniejsze i nie mają jeszcze tak zdrewniałych łodyg. Poidełko jest prześliczne, urocze. Nie martw się, potrzeba czasu żeby ptaki się do niego przyzwyczaiły. U mnie też na początku stało sobie tylko, a teraz ptaki nawet się w nim kąpią.
monteverde 09:36, 03 cze 2014

agatanowa napisał(a)
Rabatki bardziej całościowo i detalicznie:

rabatka pod sąsiadem

z gwiazdą Louisem Odierem:

rabatka południowa, tu rządzi pustynnik o cudnym zapachu i zaczyna firletka, ale są też ukrytre smaczki na jej końcach, których zdjęć nie mam (bujne jastruny, kwitnące Eden Rose 85, żywotna Mme Alfred Cariere w pachnącym kwieciu oraz na razie malutki, ale kwitnący Comte de Chambord, a uroku dodają dzwonki i szałwia):

rabatka przy płocie (widać potargane liliowce na pierwszym planien):

z kaliną (kalineczką) Roseum?:

rabatka eksperymentalna zachodnia z widocznymi liliami NN oraz bodziszkiem wspaniałym:

Bardzo ładnie ten ogród wygląda, czemu przy rabacie k/sąsiada dałaś smutasa? przecież ladnie ale działeczka wykancikowana, że mucha nie siada z mojego poidełka pija ptaszkiKalina Roseum urośnie ani się spostrzeżesz"gwiazda"LO pięknie wygląda pozdrawiam
agatanowa 09:38, 03 cze 2014

Kasiu, RH od razu takie duże kupiłam, w szczególnosci Old Port i Cunningham`s White są wysokie i rozłozyste. Poszłam za radą Bogusi, aby wpasc do Ciepłuchy pod Łodzią i obejrzeć drzewka na żywo, bo miewają dobre ceny, a akurat byłam w Łodzi na badaniach.

Kupilismy od razu 2 dojrzałe, ponoć ponad 20-letnie (zwłaszcza CW, sadzac po gałęziach) i 2 mniejsze, a dodatkowo Jadwigę malutką. Te wielkie okazy nie były drogie, jak na swoje wymiary (400 zł łącznie), do tego transport i wniesienie kompletnie gratis. Jestem zadowolona, oby dobrze rosly tylko. CW ma dosłownie zatrzęsienie przyrostów, Odnowiciel też sporo. Pozostałe mniej.
agatanowa 09:44, 03 cze 2014

Aniu, monteverde, dałam smutną minę przy rabacie sąsiada, bo widać sąsiada

Mam tam posadzone serbiczatka, ale mają tak około 50 cm góra, więc poczekam lata zanim cokolwiek zasłonią. Zresztą stoję w rozkroku, bo z jednej strony sąsiada zakryłaby od stóp do głów (nie dlatego, że patrzy, ale dlatego, ze ja go widzę, a wolę widzieć roslinny busz ), a z drugiej - to moja strona południowa i musi być choc trochę azurowo, bo ja bez słońca umieram. I tak to własnie jest z działkami-pryszczami
malgorzata_s... 09:44, 03 cze 2014

Agatko cudne te rabatki No a ten kancik wymiata Róże znów coś atakuje a oprysku nie da się zrobić bo pada co chwilę Cmok
monteverde 10:11, 03 cze 2014

agatanowa napisał(a)
Aniu, monteverde, dałam smutną minę przy rabacie sąsiada, bo widać sąsiada

Mam tam posadzone serbiczatka, ale mają tak około 50 cm góra, więc poczekam lata zanim cokolwiek zasłonią. Zresztą stoję w rozkroku, bo z jednej strony sąsiada zakryłaby od stóp do głów (nie dlatego, że patrzy, ale dlatego, ze ja go widzę, a wolę widzieć roslinny busz ), a z drugiej - to moja strona południowa i musi być choc trochę azurowo, bo ja bez słońca umieram. I tak to własnie jest z działkami-pryszczami

To Ty może masz przystojnego sąsiada i działkę ma zadbana a nie jak u mnie chwaściory trzeba było sadzić to co szybko rośnie
Bogdzia 22:51, 03 cze 2014

Śliczne rabaty a kanciki mistrzowskie. Lilie już zaczynają kwitnąc , u mnie małe pąki jeszcze na wszystkich. Tylko o rh sie boję ze bedą do przesadzania bo blisko siebie i mogą sie zasłaniac jak podrosna ale je sie łatwo przesadza . Śliczny masz ogród.
agatanowa 23:00, 03 cze 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Agatko cudne te rabatki No a ten kancik wymiata Róże znów coś atakuje a oprysku nie da się zrobić bo pada co chwilę Cmok

ja własnie wróciłam z bziukania Timorexsem, ale zabrakło mi na część róż i muszę domówić, na szczęście nie widzę nic niepokojącego na liściach

pobziukałam też na żółknięcie RH,a tu mi Bogdzia napisała u siebie w międzyczasie, że to już za późno. No i może być skutek odwrotny, ale ze mnie d... wołowa, przepraszam wszystkie woły

agatanowa 23:03, 03 cze 2014

monteverde napisał(a)

To Ty może masz przystojnego sąsiada i działkę ma zadbana a nie jak u mnie chwaściory trzeba było sadzić to co szybko rośnie

E tam, ani on przystojny, ani jego rośliny. Do tego podejrzanej konduity. Jego klon posadzony z 6 m od płota tak mi zabrudził działkę, że nie mogę się nawyrywać siewek, wyłażą hurtowo

trzeba było... najwyżej wykopię, sprzedam, a zasadzę szmaragdy i kropka