Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:51, 01 paź 2014

Do góry
Mileno baletnica zostaje bo troszke jednak mi jej szkoda ... mam pomysł na rabate, ale muszę to dobrze przemyśleć. Mam nadzieję, że sytuacja z Danusią jest tymczasowa.

Zapomniałem wczoraj wstawić zdjęcia mojego pomysłu. Zastanawiałem się jak ułtwić sobie prace przy wykopywaniu i zabezpieczyć cebule przed ewentualną nornicą. Donice są jednak nieforemne i zajmują dużo miejsca, a koszyczki to spory wydatek, a nornica i tak może sobie wejść do niego od góry lub przegryźć tak jak u mnie się stało

No i tak przechodziłem i znalazłem resztki siatki elewacyjnej z włókna szklanego, może ktoś już tak robił... no i tak sobie pomyślałem, że nornica nie przegryzie takiego materiału, a możliwość kształtowania jest dowolna a o wygodzie przy wykopywaniu już nie wspominam

Formujemy sobie koszyczek o potrzebnej nam wielkości i głębokości, wkładamy w dołek, ja nasypałem jeszcze na dno kompostu

Wkładamy cebule i zasypujemy ziemią... siatka jest wyciągnięta na równo z powierzchnią rabaty, ale jest niewidoczna.

Możę się komuś przyda.
Żurawka - Heuchera 11:37, 01 paź 2014

Do góry
Ja jestem zwolennikiem dzielenia jesiennego, ale teraz dziele już tylko takie, które musze podzielić, najlepiej jest to jednak zrobić do połowy września. Ja wiosną nie dziele bo dłużej trzeba czekać aż sadzonki zaczną konkretnie rosnąć, ale to dobra pora na podział.
Teraz dzielisz na własną odpowiedzialność, wiosną bez żadnych szkód. Zawsze możesz jedną na próbe teraz podzielić i będziesz mogła porównać później efetky
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:19, 01 paź 2014

Do góry
Paweł żebym to ja miał jaki kolwiek pomysł na tą rabate, chciałbym jeszcze teraz obsadzić, ale raczej nic nie wymyśle.

Gosiu posprzątać nawet łatwo, ale co dalej... zero pomysłów. No i nadal przeżywam to, ze nie kupiłem Cisów, ale wyjazd po 6 sztuk się nie kalkuluje niestety i coraz bardzie żałuje, że wyjechałem z Wojsławić bez niczego, ale jakoś ostatnio mam lęk przed jakimi kolwiek zakupami, żeby później znowu to nie stało w doniczkach się marnowało.

Mileno no właśnie to dalej jest problemem największym bo okolice topiarów powiedzmy, że mam z głowy... dalsza częśc rabaty to wielka zagadka.
Wiesz, że mnie ta baletnica najbardziej irytuje

Różowe to rozchodnik matrona, miał tutaj mało słońca i liście były zielone i bardzo się pokładał do światła.

Aniu no pewnie, że jak siostra

Żurawki to jednak żarłoki są i najlepiej dzielić co dwa lata, wtedy można je uznać za bardziej długo wieczne, bo niedzielone porosną ze 3-4 lata, a później będą już brzydkie. W sumie to widać po kępie
Będę trąbił o nawożeniu.
Fotke dzisiaj wyśle.

TERAZ WAŻNE PYTANIE
Czy ktoś wie co się stało z Danusią lub jakie ma plany... zniknęły podpisy z wątkami, zamknęła wątek z ogrodem... czy ktoś coś słyszał cokolwiek wie ??
Gdzieś na końcu świata... 09:17, 01 paź 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
A mi te luki między thujami bardzo się podobają Nie wszyscy musimy mieć od razu żywopłoty Wypełniłbym je trawami np. miscanthusami chińskimi lub gracillimusami albo niższymi Morning Light Przed nimi posadziłbym niższe piętro z jakiś krzewów lub hortensji bukietowych Najniższe piętro to byliny i też trawy

Rowniez myslalam o trawach oj czytasz w moich myslach hehehe ta koncepcja mi sie podoba
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:12, 01 paź 2014

Do góry
Mam psotanowienie i przestaje narzekać na sadzenie cebul bo przy tym co ty zrobiłaś ja mam wręcz wykopanie dołeczka Podziwiam wytrwałośc w sadzeniu.
Z taką ilością tulipanów wiosna będzie u Ciebie cudowna.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:47, 01 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
CIeszę się, że w końcu mogłem poznać Na pewno będzie jeszcze nie jedna okazja.
Pozdrawiam

Łukasz, szykujemy się na lipiec, dziękuję za dary
Ogródek Anity 07:54, 01 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Anito w końcu dotarłem do Twojego ogrodu chociaż już kiedyś częśc przeczytałem... spotkania bardzo mobilizują w poznawanie nowych wątków, miło było się znoów zobaczyć na żywo

Gdzieś na końcu świata... 22:37, 30 wrz 2014

Do góry
A mi te luki między thujami bardzo się podobają Nie wszyscy musimy mieć od razu żywopłoty Wypełniłbym je trawami np. miscanthusami chińskimi lub gracillimusami albo niższymi Morning Light Przed nimi posadziłbym niższe piętro z jakiś krzewów lub hortensji bukietowych Najniższe piętro to byliny i też trawy
Gdzieś na końcu świata... 22:17, 30 wrz 2014

Do góry
Mam póki co jedną

Mam dość rzadko posadzone tuje i chciałaby te luki zlikwidować, póki co rosną tam róże. Rozchodnik do podziału i do przesadzenia musi iść. A moze jakies propozycje
Piękno ukryte w detalach ... na skraju zielonego świata 22:02, 30 wrz 2014

Do góry
Aaaa no teraz to już jakby mi ktoś nie żarówke a latarnie w głowie oświecił po zobaczeniu tych zdjęć pamiętam już wszystko... etapy tworzenia itd chociaż ostatni rok odkąd jestem tutaj mam w plecy
Mój ogród... ciągle pod łopatą
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:48, 30 wrz 2014

Do góry
Irenko żurawka to Amber Lady już napisałęm u siebie... szkoda, że nie było chwili na rozmowe, ale stanowczo za szybko się skończyło, w przyszłym roku jednak mam nadzieję na wiele okazji
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:43, 30 wrz 2014

Do góry
Julka sklaniak dostanie w plecka dużo tulipanów, następnie będzie ładny w maju bo nabiera wtedy kolorów do tego dojdą rh, a później hortensje, trawki i żurawki bronią się cały rok... może mnie przekona i pobędzie tam kilka lat
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:41, 30 wrz 2014

Do góry
Z złego humoru czasem różne rzeczy wynikają... pamiętacie moją wręcz znienawidzoną rabate z iglaczkami i żółtą częścią bylinową, przeszła dzisiaj radyklaną metamorfoze... taką troszke wsteczną.

Jak się delikatnie mówiąc zdenerwuje to te 3 tuje też wywale co skończy się ogromną awanturą w domu, ale już nie mam siły na tą rabate i nie mam pojęcia co na niej posadzić, żeby po raz kolejny jej nie zmieniać.
No i mam kategoryczny zakaz na kupowanie żółto kwitnących bylin... pozbywam się tego koloru definitywnie, będzie dopuszczlany tylko w żurawkach i trawkach.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:41, 30 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Julka ja też nie raz latam z wiadrem czy konewką i często się udaje, ale reszta domowników mimo częstych pouczeń ma to... no wiadomo
Co do sklniaka... cóż mój też miał zniknąć, ale był mocno broniony przez wielu ogrodowiczan, po cichu jednak powiem, że kiedyś i tak zniknie bo jednak troszke mnie denerwuje

Ja też ścigam wszystkich domowników za brak konewki w łapkach. Reprymendę nie raz ode mnie dostali i tylko jedno moje młodsze dziecię się od tego miga...na szczęście bardzo rzadko

A skalniak teraz naprawdę świetny, daj szansę może akurat Cię ucieszy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:31, 30 wrz 2014

Do góry
Julka ja też nie raz latam z wiadrem czy konewką i często się udaje, ale reszta domowników mimo częstych pouczeń ma to... no wiadomo
Co do sklniaka... cóż mój też miał zniknąć, ale był mocno broniony przez wielu ogrodowiczan, po cichu jednak powiem, że kiedyś i tak zniknie bo jednak troszke mnie denerwuje
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:26, 30 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Dzisiaj rabata nadal jest kolorowa, wręcz pstrokata, ale jestem z niej zadowolony (chociaż skalniak nadal lekko mnie drażni ) i pod koniec września nie straszy, a w pzyszłym roku mam nadzięję, że będzie jeszcze lepiej gdy rośliny zaczną rosnąć. Różaneczniki mogą mieć tam troszke ciasno za jakiś czas, ale jeżeli Cunningham White nie zakwitnie dostanie eksmisje i miejsce na rozrastanie dwóch pozostałych będzie.
Pomijam wypalone przez pieska placki w trawniku, ale nic na to już nie poradze tak mam go nauczyła i nie chce się oduczyć.

Przyszłam z rewizytą...i mnie było miło Cię poznać...Twój ogród ciut widziałam, ale ta rabata mi jakoś umknęła...a jest świetna, ma kolorki, a to lubię...u mnie skalniak się nie sprawdził....pożegnałam się z nim, wkurzał mnie bardzo, ale u Ciebie widzę, że wygląda obiecująco...trawa no cóż...piesy tak mają....ja żeby uniknąć żółtych plam na trawie z konewką latam za swoją sunią
Pozdrówka zostawiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:25, 30 wrz 2014

Do góry
Agato miło mi czytając takie słowa Do Pana liliowcowego na pewno się wybiore chociaż popatrzeć bo miejsca już na nic nie mam, a na pewno nie na powiększanie kolekcji... z kopania wynikły same dziwne rzeczy

Anito ja również dziękuje i za jedno i za drugie

Irenko ja też żałuje, ze nie było czasu porozmawiać nawet specjalnie zdjęcia psiakowi zrobiłem, żeby pokazać, ale to wszystko tak rach ciach i już się siedzi w drodze do domu. Zaraz lećę zobaczyć, a za komplement dziękuje

Agnieszko jak się zbiore i w końcu posegreguje starsze zdjęcia to reszte ogrodu też tak pokaże Pracy jest ciągle mnóstwo bo o wiele łatwiej robi się ogród od początku niż przerabia istniejący pozbywając się jak najmniejszej liczby roślin, które są zbyt różne i do siebie nie psaują.

Beato tak to ja, ale można powiedzieć, że prawie się poznaliśmy na pewno jeszcze będzie nie jedna okazja.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 21:16, 30 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Mnie powody bardzo przekonują i każdy uważam za słuszny Zaraz wrzuce co ja dzisiaj zrobiłem w przypływie złego humoru

No bardzom ciekawa
Ogród cioci czyli ciociogród :) 21:15, 30 wrz 2014

Do góry
Mnie powody bardzo przekonują i każdy uważam za słuszny Zaraz wrzuce co ja dzisiaj zrobiłem w przypływie złego humoru
Ogród do odświeżenia 21:12, 30 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Julka miło było poznać ogród również z wielką chęcią poznam bo jeszcze mnie tu nie było, zaznaczam sobie i muszę troszke nadrobić

Dużo tego ogrodu nie ma...a u Ciebie po cichaczu już byłam...musiałam koniecznie obejrzeć ogród Znawcy żurawek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies