Agnieszko oj spotkania w przyszłym roku obowiązkowo muszą się odbyć w większej ilości

a jeżeli jesteś chętna to nic tylko czekać i temat na wiosne gotowy
Violu czasem mnie olśni, ale tylko czasem bo od dłuższego czasu na ogrodowe sprawy pomysłów mi brakuje całkowicie.
Dzisiaj pierwszy dzień zajęć na ostatnim roku i jak tak dalej pójdzie to będę zadowolony i nagnając troszke przpisy będę miał tylko dwa dni wyjzadowe na uczelnie

co mnie niezmiernie cieszy... koniecznie musze sobie jakieś zajęcia na zimie wymyślić bo się chyba zanudze, ale oby nikt nie wymyślił żadnego remontu.
Ogrodowo jestem dalej poirytowany brakiem pomysłu na rabate... przejrzałem już chyba tysiące zdjęć, pełno stron internetowych i nawet przez chwile mnie nie natchnęło, owszem podoba mi się dużo rzeczy, ale trudno je wprowadzić do takiego ogrodu jak mam. Chciałbym przynajmniej część posadzić w tym roku aby już sobie rosło, a nie ma co ukrywać to ostatni gwizdek.
Miałem pomysł aby utrzymać rabate w kolorach limonkowo fioletowych wsadzając tam Miskanty ML dwie trzmieliny na pniu na końcu rabaty podsadzić je hakone i dosadzić różanecznika, który stoi w doniczce (z nim problem bo różowy odmiana 'Królowa Bona" ma piękny pokrój a kolor to już cudo) no i z tym różem robi się zgrzyt, chociaż gdybym dosadził różowe tulipany to wiosna byłaby różowa, później trawki i jakieś drobnostki dodały by innego koloru. Chciałem dodać kolorowe żurawki jak wszedzie, ale jednak rezugnuje z teo pomysłu bo chce chociaż troszke stonować pewne miejsca kolorystycznie. Tego już zapewne nikt nie czyta, ale pogdybam sobie dalej. Myślałem o samych różnaecznikach, później o hrtensjach z dereniem, ale do tego nie jestem przekonany, a w sumie o hortensjach nawet nie myśle bo w Wojsławicach były piękne okazy, a tak u siebie teraz nigdzie tak łądnych nie kupie. Z całkowicie bylinowej wersji już zrezygnowałem definitywnie bo dopiero co mase bylin z tego miejsca wyciepałem. Jedno wiem na 100% między topiaty z tuj pójdą tylko miskanty ML.
Ehh cięzkie to ogrodniczkowanie i to jeszcze w takim miejscu i na takiej rabacie. To sobie pogadałem. No i nadal potrzebne mi kolumnowe Cisy w dobrej cenie, a tam gdzie są mam za daleko, a dokładniej mówiąc nieopłacalnie