Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Mala_Mi 22:26, 01 paź 2014

Byłam , czytałam i znikam.
admete 10:35, 02 paź 2014

Luki napisał(a)
Agnieszko bardzo miło czyta się takie słowa, bardzo budujące
CIeszę się, że mam coś w ogrodzie co może inspirować, bardzo to trudne gdy ma się taki mix roślinny i kolorystyczny

Ja akurat z tych kolorolubnych więc Twój ogród mnie zachwyca i inspiruje

Spotkanie na pewno nie jedno jeszcze będzie, a ja tylko po cichu mówie, że masz duży ogród, który pomieści nas dużo

Było by mi bardzo miło gościć Was z moim ogrodzie .
Myślę że na wiosnę znajdziemy jakiś dogodny termin
Ale byłoby fajnie
admete 10:38, 02 paź 2014

Luki napisał(a)
Mileno

Formujemy sobie koszyczek o potrzebnej nam wielkości i głębokości, wkładamy w dołek, ja nasypałem jeszcze na dno kompostu

Wkładamy cebule i zasypujemy ziemią... siatka jest wyciągnięta na równo z powierzchnią rabaty, ale jest niewidoczna.

Możę się komuś przyda.

genialne!!!!!

Viola 22:33, 02 paź 2014

Pomysłowy Dobromir - to z bajki jakby mlodsi nie wiedzieli pasuje idealnie do Ciebie Łukasz
Luki 22:40, 02 paź 2014

Agnieszko oj spotkania w przyszłym roku obowiązkowo muszą się odbyć w większej ilości a jeżeli jesteś chętna to nic tylko czekać i temat na wiosne gotowy

Violu czasem mnie olśni, ale tylko czasem bo od dłuższego czasu na ogrodowe sprawy pomysłów mi brakuje całkowicie.

Dzisiaj pierwszy dzień zajęć na ostatnim roku i jak tak dalej pójdzie to będę zadowolony i nagnając troszke przpisy będę miał tylko dwa dni wyjzadowe na uczelnie co mnie niezmiernie cieszy... koniecznie musze sobie jakieś zajęcia na zimie wymyślić bo się chyba zanudze, ale oby nikt nie wymyślił żadnego remontu.

Ogrodowo jestem dalej poirytowany brakiem pomysłu na rabate... przejrzałem już chyba tysiące zdjęć, pełno stron internetowych i nawet przez chwile mnie nie natchnęło, owszem podoba mi się dużo rzeczy, ale trudno je wprowadzić do takiego ogrodu jak mam. Chciałbym przynajmniej część posadzić w tym roku aby już sobie rosło, a nie ma co ukrywać to ostatni gwizdek.
Miałem pomysł aby utrzymać rabate w kolorach limonkowo fioletowych wsadzając tam Miskanty ML dwie trzmieliny na pniu na końcu rabaty podsadzić je hakone i dosadzić różanecznika, który stoi w doniczce (z nim problem bo różowy odmiana 'Królowa Bona" ma piękny pokrój a kolor to już cudo) no i z tym różem robi się zgrzyt, chociaż gdybym dosadził różowe tulipany to wiosna byłaby różowa, później trawki i jakieś drobnostki dodały by innego koloru. Chciałem dodać kolorowe żurawki jak wszedzie, ale jednak rezugnuje z teo pomysłu bo chce chociaż troszke stonować pewne miejsca kolorystycznie. Tego już zapewne nikt nie czyta, ale pogdybam sobie dalej. Myślałem o samych różnaecznikach, później o hrtensjach z dereniem, ale do tego nie jestem przekonany, a w sumie o hortensjach nawet nie myśle bo w Wojsławicach były piękne okazy, a tak u siebie teraz nigdzie tak łądnych nie kupie. Z całkowicie bylinowej wersji już zrezygnowałem definitywnie bo dopiero co mase bylin z tego miejsca wyciepałem. Jedno wiem na 100% między topiaty z tuj pójdą tylko miskanty ML.
Ehh cięzkie to ogrodniczkowanie i to jeszcze w takim miejscu i na takiej rabacie. To sobie pogadałem. No i nadal potrzebne mi kolumnowe Cisy w dobrej cenie, a tam gdzie są mam za daleko, a dokładniej mówiąc nieopłacalnie

Mille 23:08, 02 paź 2014

Luki napisał(a)

Dzisiaj pierwszy dzień zajęć na ostatnim roku i jak tak dalej pójdzie to będę zadowolony i nagnając troszke przpisy będę miał tylko dwa dni wyjzadowe na uczelnie

Aż mi się przypomniał nasz ulubiony tekst z ostatniego roku studiów: "nareszcie weekend! (krzykneli studenci v roku we wtorek po poludniu)"

Pomysł miskantowo-fioletowy bardzo mi się podoba! Nie wiem czy go dobrze zrozumiałam, tzn czy miskanty rozciągnięte na całej długosci rabaty? A fiolet to pewnie jakies byliny? Widzialam ostanio zdjecie ML z werbenami, piękne zestawienie.
Nikita 07:22, 03 paź 2014

Łukasz już chyba wiem co to za żurawka ta od Kasik… wzięłam te twoje prototypy „pod lupę”…
PINOT GRIS – jest za mało pomarańczowa i ma liście bardziej zaokrąglone
APRICIT – kwitnie na różowo a moja na biało
PAPRIKE – strzał w „dziesiątkę” !!!
Dziękuję Łukasz, jesteś nieoceniony.
Pomysł z siatką elewacyjną super, szkoda że moje cebulowe już posadzone, ale w przyszłym roku muszę tak zrobić
olaw 08:40, 03 paź 2014

Patent na sadzenie cebulek świetny, kupuję bo czeka mnie sadzenie a obawiam się sadzenia luzem bo mam nornicę w pobliżu rabatki z tulipami...
Jak dobrze, że czekałam i zaglądnęłam do Ciebie

polinka 08:59, 03 paź 2014

Dobry patent na cebule A ja już prawie kupiłam koszyczkiSiatki u mnie pod dostatkiem to mam koszyczki za darmo

Jakbyś jechał do Wrocka po bukszpany to po drodze możesz kupić cisy
Viola 09:15, 03 paź 2014

Łukasz, już się nie martw wolnym czasem, na ogrodowisku będziesz się udzielał A jeśli chodzi o derenie to po pierwszym sezonie u mnie mam komentarz - straszne potwory z nich rosną (mam Elegantissima), piekne oczywiście ale np. na żywopłot albo samotnie gdzies przy tujach. Chciałam przesadzic przy brzozach, ale kurcze gałęzie derenia zasłoniłyby gałązki brzóz (bo jeszcze małe). No chyba, że co wiosny ciąć do samej ziemi, ale i tak na 1,5 m wyrosną. Do kompozycji z innymi mniejszymi to tylko chyba Ivory Halo -zwarty i kulisty (1,2m).