Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród z pergolą 13:55, 26 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Ania, Ty mnie ubijesz na miejscu.
Kombinowałam cały weekend nad Twoim pomysłem i już mi czacha dymi.
Pokażę Ci mniej więcej swój strumień (nie)świadomości, łącznie z pomysłami które odrzuciłam, żebyś wiedziała co i dlaczego (to będzie długi post).

Jak wrzuciłam swój pomysł na pełną ścieżkę, razem z przesunięciem obelisków w kluczowe punkty kompozycji, to mniej więcej mi to grało, nawet bez zimozielonych.
Jak próbowałam przerobić ten pomysł na ścieżkę z luźno ułożonych płyt, z obeliskami zostawionymi na obecnych miejscach, to nic mi nie grało.
Założyłam, że to byłyby te kwadratowe płyty, z których masz zrobione schodki z tarasu. Odcinki ścieżek powinny być mniej więcej w proporcji 1 do 2:

Ale ze skarpą tak jak teraz, bez tarasów, nadal za mało struktruy, będzie busz. No to dodać te bukszpany czy cisy strzyżone:

Nie zgrywają się z oknami. No to może żywopłociki:

Ale znowu z tymi oknami się nie zgrywa. No to olejmy zasady kompozycji i dopasujmy długości odcinków do okien. Zrobi się miejsce na dwie kwatery otoczone buksowymi żywopłocikami:

Robi się zbyt formalnie, a za mało nowocześnie. Poza tym, co pomiędzy płytami: goła ziemia? kora? żwirek? macierzanka? wszystko do luftu.
To zrezygnujmy z tej ścieżki, Kamila miała fajny pomysł. Jakby pociągnąć najwyższy schodek i ułożyć te płyty w L-kę. Można by podkreślić tarasy liniami z buksów (ileż razy można użyć słowa "żywopłociki" w jednym poście?!):

Ale patrząc na to zdjęcie - co z drugą stroną tarasu? I jak to się ma w ogóle do całego nowoczesnego ogrodu? Nie no: dogranie stylu, struktury, proporcji, wkomponowanie w to okien, obelisków i roślin zimozielonych przerasta mnie.

No to reset. Jakie ja widziałam nowoczesne rabaty? Wąskie linie nasadzeń pomiędzy betonowymi płytami. A Ania planowała szachownicę na froncie....
No to może tak:
zrobić dwa grube pasy zimozielone, strzyżone poziomo, a nie zgodnie ze spadkiem skarpy (czyli bloki miałyby nierówną wysokość: najwyższe byłyby w najniższym miejscu skarpy) a pomiędzy nimi, na zasadzie kontrastu byłby busz różano-bylinowy. Styknęłoby?

No, to się wywnętrzniłam. Aniu - wrzuciłam wszystkie pomysły, nawet te kiepskie, bo może ktoś coś dostrzeże i wymyśli jak je poprawić.
Ostatni pomysł mi się podoba: jest nowoczesny i prosty do wykonania, bez żadnych ścieżek i płyt

(przestaję się dziwić, że jak pytam się o plan ogrodu u Anbu, to jej powieka zaczyna drgać)

Asiu przede wszystkim to bardzo Ci dziękuję... bardzo
zostań ze mną koniecznie!
pomysł ze scieżką o tyle mi się spodobał że miałabym swobodne dojście do róż.
ten pomysł jest bardzo nowoczesny, podoba mi się. musze dłuższą chwile na to popatrzeć i w terenie uruchomić wyobraźnię. jeszcze nie raz będę cytować Twoj post z pytaniami ok?

Ogród z pergolą 13:41, 26 wrz 2016

Do góry
Makusia napisał(a)

Co to za mała Główka w kadr się wdarła? Kontrolnie sprawdzę- łapki mam dwie Uff! Wszystko ok

moja mała księżniczka

Podmiejski ogródek 12:46, 26 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

oszalałaś?! never ever! ja tez mam bzika na punkcie projektów tylko że do stop Ci nie dorastam
bo np powiedz jak Ty to robisz że w paint masz zawsze koła tej samej średnicy i równo w rządku np? jest jakaś funkcja czy po kolei kazde Ci takie idealne wychodzi?

Ha! A to jest akurat śmieszna historia
Przeglądałam ostatnio podręczniki mojego pierwszaka, między innymi do informatyki. A tam zajęcia właśnie z painta i informacja, że jak się chce równe kółko (czy kwadrat), to żeby rysować przy wciśniętym shifcie!.
I tak się dokształciłam z podręcznika pierwszoklasisty!

Ciekawe czego jeszcze się od niego nauczę
Tu ma być ogród :) 10:24, 26 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

uhh slicznie... u mnie polar bear też leżą. w przyszlym roku mam nadzieję że będą sztywniejsze bo starsze

patrząc na to co poniżej Gosia napisała to trzeba pomyśleć o podporach raczej.
Rododendronowy ogród II. 10:05, 26 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Bożenko jeszcze raz bardzo ci jestem wdzięczna za wczorajsze dary mam dużo pracy ale moj ogród jeszcze tyle wymaga a dzięki Tobie szybciej się zapełni

Aniu za roslinki się nie dziekuje, podobno wtedy lepiej rosną. Ja bym Ci radziła posadzic je i podlac jak najszybciej gdziekolwiek a potem lub na wiosnę przesadzac jak sobie cos poukładasz.Szczególnie rudbekie sa wrazliwe i zaraz po wykopaniu zaczeły podsychac, jak podlejesz powinny rosnac.
Trochę nowocześnie, trochę użytkowo - ogród do przeróbki 09:20, 26 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

ja też
najgorsze sa nocne zakupy...no przecież wtedy to wszystko mi się kiedys przyda

Makusia napisał(a)
To cebule tulipanów się wykopuje??

Też próbuje ustalić ten fakt

Ja pierwotnie miałam sadzić do donic i donice dawać do gruntu. Powód - nieskończone rabaty
Wylazłam w sobotę do ogrodu i stwierdziłam, że mi się nie kce
Wsadzam do gruntu, najwyżej w odpowiednim czasie pobawię się w archeologa. A kiedy jest ten odpowiedni czas? No właśnie kiedy?
Ogród z pergolą 09:08, 26 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Kamila nie bardzo mi się widzi połaczenie palisad z krawężnikiem. zobacz po prawo od tarasu by szły kawezniki..no nie bardzo..

Co to za mała Główka w kadr się wdarła? Kontrolnie sprawdzę- łapki mam dwie Uff! Wszystko ok
Ogród i co dalej 09:00, 26 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Monika Ty nie musisz mieć drzew szczepionych na pniu, tłumaczyłam Ci to w drodze powrotnej ze Skierniewic szukaj drzew dorastających 5-6m wys i bedzie ok
luknij na klony, szybko rosną i są piękne

ale klony z kulami to trzeba odsunąć bardzo od tuj
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:54, 26 wrz 2016

Do góry
wow ale klimatycznie...
zazdro!
Ogród z pergolą 08:32, 26 wrz 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Widzę że znowu Cię nosi Będziesz zmieniać różankę? Ja w tym roku tylko roszady, nawet z zakupami innych róż się wstrzymuję, bo nie wiem co zimą wymyślę. Dumam nad ogrodzeniem warzywnika

myślałam ze już wydumalas jakiś czas temu?
niewiem czy mnie nosi..chyba trzeba tą różankę raz a porządnie ustalić i nie bedzie co sezon tematu zimozielonych i za dużej rabaty.
widzisz ja róż dokupiłam bo myslałam że z różanką jest wszystko ok a tutaj dopiero mnie dziewczyny uświadomiły (i dobrze) że busz i odpust tworzę
Ogród z pergolą 08:29, 26 wrz 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)

mnie jedynie jak wiosno pusto to mnie drażni ale nakupowałam czosnków i to dosyć sporo w porównaniu z poprzednim rokiem i mam nadzieje że będzie ładnie
kupowałaś czosnki ?

kupowałam ale czosnki to raczej maj-czerwiec, wiosną i tak pusto
Ogród i co dalej 08:27, 26 wrz 2016

Do góry
http://encyklopediadrzew.pl/encyklopedia.php
Ogród i co dalej 08:26, 26 wrz 2016

Do góry
Monika Ty nie musisz mieć drzew szczepionych na pniu, tłumaczyłam Ci to w drodze powrotnej ze Skierniewic szukaj drzew dorastających 5-6m wys i bedzie ok
luknij na klony, szybko rosną i są piękne
Rododendronowy ogród II. 08:23, 26 wrz 2016

Do góry
Bożenko jeszcze raz bardzo ci jestem wdzięczna za wczorajsze dary mam dużo pracy ale moj ogród jeszcze tyle wymaga a dzięki Tobie szybciej się zapełni
Ogród i co dalej 20:38, 25 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
co sądzisz?
https://pl.pinterest.com/pin/166422148709188668/
mój pomysl na Twoją rabatę po lewo od wyjścia z domu a po prawo na betonowej tez kulki tylko inaczej rozrzucone

Anula może być, ale jeszcze będziemy kombinować
Tu ma być ogród :) 19:43, 25 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

uhh slicznie... u mnie polar bear też leżą. w przyszlym roku mam nadzieję że będą sztywniejsze bo starsze

raczej nie , u mnie jak welezą z podpór to też sie kładą a już mają troszke latek
jednakże kocham je sa przepiękne
Ogród z pergolą 16:23, 25 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

ja w sumie tez się jakoś średnio zimą przejmuje nawet nie pamiętam jak było u mnie..czy cos mnie drażniło..?nie wiem

mnie jedynie jak wiosno pusto to mnie drażni ale nakupowałam czosnków i to dosyć sporo w porównaniu z poprzednim rokiem i mam nadzieje że będzie ładnie
kupowałaś czosnki ?
Ogród z pergolą 12:54, 25 wrz 2016

Do góry
wedding piano tez piękna tylko w wersji biało seledynowej ale podobno lubi w zółty odcień wpaść :/
p.s. Ty też coś z zołzy masz? wkońcu nie ma kocura bez pazurków
Doświadczalnia bylinowo-różana 12:37, 25 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
o widzisz mialam Ci zadać pytanie i zapomnialam jakie i teraz mi przypomniałaś ;p
zakupilam obornik krowi, lezy pod folią. na wiosnę juz będzie przekompostowany i podrzuce pod róże i wmieszam trochę z ziemią. dobrze myślę?

Bardzo dobrze I jeszcze mączkę rogową na rabatę sypnij tak w marcu najlepiej. Obornik też najlepiej w marcu.
Ogród z pergolą 12:36, 25 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
to już bym Aspirin wolała

a własnie miałam Ewie odpisać że początkujący sa o wiele bardziej wybredni bo w strachu cali

a jeszcze bo ja złośliwe poczucie humoru czasem mam że pewnie wybierzesz to co Ci Navi podsunie

Ha! No zobaczymy Na razie nadal Pashminy zarezerwowane ale kto wie, kto wie. Nie zapieram się, bo ja sama nie wiem, co mi do łba strzeli

p.s. lubię złośliwców
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies