Reniu , cieszę się,że mnie znalazłaś , bo ja Ciebie znalazłam już dawno, ale się nie odzywam, takie mądre dysputy są u Ciebie , a ja nie bardzo ....
i teraz zdjęcie poglądowe na czerwono zakreślone wszystko do wywalenia, miały być platany szczepione na pniu na wys. 3 m w ilości 3 szt, ale gdzie je dostać ?, i koncepcja się zmieniła , wysokość żywopłotu z tuji to 2,70 m i jakie drzewo wybrać - ma mnie osłonić od domu sąsiadów - choć ich uwielbiam
Monika, drzewo to trudny wybór, no bo sobie go tak łatwo nie wymienisz jak jednej róży na inną. Jak bym miała wybrać tylko jedno drzewo to wybrałabym pięknego, nie kulistego platana. Posadziłabym na miejscu tego chudego iglaka do wywalenia (jałowiec?). Zasłoniłby dom sąsiadów na prawo od ich wielkiego świerka. Wtedy w lewym rogu posadziłabym śliwę Nigrę dla kontrastu kolorystycznego. I tworzy Ci się cała ściana: dwa wielkie iglaków i dwa Twoje drzewa. Ewentualnie może zamiast platana pięknie by wyglądał (oczywiście moim zdaniem) buk Dawyck Gold. Twoich choinek po lewej stronie nie wywalaj.
Monika
Chętnie zapraszam zawsze do mojego wątku
A propos rabaty jakie są wymiary tego miejsca? Jak tam ze słońcem? Jak wyobrażasz sobie linie rabat? Jakie rośliny tam planujesz? Czy ta kostka to taras?
Reniu, linia rabat coś w tym stylu, propozycja Nikity - Madzi , długość rabaty ok 8 m, do połowy rabaty cały czas słońce ,a w rogu po stronie śmieci, cień, wstępnie planowałam trawy, werbenę, horki , bukszpany ,lawendę, czerwony berebrys, podoba mi się red baron i tak gdzie cień to jakieś rośliny , chyba hosty , no i te 3 drzewa tylko jakie ? a kostka to taras
Ania patrz, co dwie głowy to nie jedna , nie mówiąc o braci ogrodowiskowej , ja sobie tak zakodowałam, że mam mieć 3 drzewa, że o 2 to nawet nie pomyślałam , wyobrażając to sobie to nawet mi się podoba ,gdyż jak myślałam o kolorystce to widziałam biało zielono czerwono , nie przepadam za bylinami ( dla mnie za pracochłonne ) , choć u Was mnie urzekają, będę miała o czy myśleć,
Jak wywalę a to niebawem te marne 3 rośliny to jestem otwarta na propozycje , ale brzmi hi hi noi czy te drzewa mają być szeczpione czy nie ?