Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 19:06, 25 wrz 2016

barbara_krajewska napisał(a)

Sama nie wiem, wiosną jesteśmy kolorów stęsknieni, za to jesienią szaleństwo barw w głowie w stanie zamieszać.
Jak co roku na złociste buki czekam.

Tez czekam ale spokojmie , na razie nie mogę sie nacieszyc motylkami na astrach a i roboty sporo w ogrodzie do zrobienia to takie lekko ciepłe dni są super.
Bogdzia 19:11, 25 wrz 2016

anabuko1 napisał(a)
arcinki można też redukować.
Ale wiem, wiem jak to z nimi jest.
Początkowo mialam je w ogrodzie.Ale potem je przesadziłam przed siatkę , przed działka.
A w tamto miejsce poszły inne rośliny min,lilie.
A marcinki tam rosną sobie swobodnie
No tak ,żeby kulko były ładne to trzeba przycinać
Żałuj,żałuj,że dalii nie chciałaś.
One takie wdzięczne , pięknie kwitną od lata do przymrozków.
Mi nie przeszkadza ani wykopywanie na jesień, ani sadzenie na wiosnę.
Potem do skrzynek.Ale i owszem moje chłopaki już to targają do piwnicy

No i w tym cały sukces że chłopaki dotargają do piwnicy a mój m sie buntował że co rok od nowa robota a ja sama kopac sadzic i wykopywac nie bede ale jak spotkam jakiegos ładnego to jednego kupię wiosna.Marcinki za to zadnej opieki nie potrzebują jedynie co jakis czas częsc do rozdania lub wyrzucenia jak się za bardzo rozrosną.
Bogdzia 19:14, 25 wrz 2016

eee_taam napisał(a)

posadź hortensje vailke albo limkę ...czy nawet wieksza miska polarnego ....rabata się podniesie a i widok na tę część roku sie poprawi

Justynko jak widzisz hortka juz tam rosnie. Ja nie jestem fanka hortek chyba jedyna na ogrodowisku, średnio mi się podobają. Myśle o małej jabłonce mocno przycinanej tak by zima na ścianie ładnie wyglądały jej gałęzie ale to jeszcze zostawiam do przemyśleń.Pasował by mi tam Judaszowiec ale z moim klimatem to tylko pomarzyc o nim mogę.
Bogdzia 19:20, 25 wrz 2016

Kasya napisał(a)

to moze hortensje na pniu ? na tle tej sciany obok okna

Na pniu to nienaturalne rośliny wiec odpada w przedbiegach , ja lubię naturalne pokroje i plenery.
Bogdzia 19:20, 25 wrz 2016

Kasya napisał(a)
Bozenko, czy wiesz co to za malutki ptaszek, ktory tak trzyma ogon prawie pionowo do gory ?
kolor taki nijaki...szarobrazowy dosc jednolity

Strzyżyk.
Bogdzia 19:22, 25 wrz 2016

Mariusz napisał(a)
Obydwie pory roku u Ciebie piękne .
Tuki masz raczej 'Globosa' - ktoś już pisał - spokojnie osiągają 1,5 m, Daniki, to takie "karliputy", pod śniegiem rozwalające się na boki, zmora arboretum.
Astry kocham!

No to pewnie mam globosa, ładne są i faktycznie złocisty odcień maja i igiełki fikusnie ułożone. dobrze ze sie wyjasniło.
Bogdzia 19:24, 25 wrz 2016

eee_taam napisał(a)
wkleiłam jeszcze raz

Byłam , widziałam.
anna_t 08:23, 26 wrz 2016

Bożenko jeszcze raz bardzo ci jestem wdzięczna za wczorajsze dary mam dużo pracy ale moj ogród jeszcze tyle wymaga a dzięki Tobie szybciej się zapełni
mira 08:34, 26 wrz 2016

Bogdzia napisał(a)

Justynko jak widzisz hortka juz tam rosnie. Ja nie jestem fanka hortek chyba jedyna na ogrodowisku, średnio mi się podobają. Myśle o małej jabłonce mocno przycinanej tak by zima na ścianie ładnie wyglądały jej gałęzie ale to jeszcze zostawiam do przemyśleń.Pasował by mi tam Judaszowiec ale z moim klimatem to tylko pomarzyc o nim mogę.

Co do hortek nie jesteś sama co prawda mam kilka ale bez szalu nagle mnie na ogrodowe wzielo. Judaszowca widzialam u kasiek w Krakowie i podobal mi sie bardzo.lubie takie zimno super do pracy al juz cieplo idzie.

Pozdrawiam
Bogdzia 10:05, 26 wrz 2016

anna_t napisał(a)
Bożenko jeszcze raz bardzo ci jestem wdzięczna za wczorajsze dary mam dużo pracy ale moj ogród jeszcze tyle wymaga a dzięki Tobie szybciej się zapełni

Aniu za roslinki się nie dziekuje, podobno wtedy lepiej rosną. Ja bym Ci radziła posadzic je i podlac jak najszybciej gdziekolwiek a potem lub na wiosnę przesadzac jak sobie cos poukładasz.Szczególnie rudbekie sa wrazliwe i zaraz po wykopaniu zaczeły podsychac, jak podlejesz powinny rosnac.