Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:47, 23 wrz 2014

Do góry
Marto dziękuje Ci ogromnie i nie muszisz się już męczyć, to jest dla mnie wystarczające i mega zadowalające... gdybyś Ty widziałą co ja sobie na kartkach gryzmole to takie wizualizacje przy moim dzile to jak najdoskonalsza grafika z wytwórni Disney'a lub Dream Works
Ogólnie to za mały bukszpanem ma być tak miskant - grab z żurawkami w nóżkach - dwa miskanty - grab z żurawkami - 2 miskanty - grab z żurawkami - miskant
Jeszcze raz dziękuej bo podeszłaś do pomocy konkretnie

Swoją drogą trawki już kupiłem bo byłem przy okazji z ciotką w Bylinowym i zawilce też wpadły mi w ręce, piękne kwitnące ładne okazy i jak zwykle zdziwiłem się przy płatności... budżet z dużym zapasem został
Żurawka - Heuchera 11:27, 23 wrz 2014

Do góry
jadwiszka ja również mam na mocno nasłonecznionych rabatach wiele żurawek i żuraweczek, ale stosuje metode prób i błędów oraz bardzo mozcono o nie dbam.
Co do rdzy to wiem z sprawdzonego źródła(producenta) że to są skutki masowej produkcji sadzonek z in vitro i niestety ten typ produkcji nie wiadomo co przyniesie, ale teraz zdecydowana większość bylin produkowana jest w ten sposób.

Zuaweczki fakt są delikatne przy rozmnażaniu dlatego najlepiej wykopać całą kępe oderwać paluchami delikatnie to co trzeba a reszte wsadzam do ziemi... tak postępuje 4 rok i się sprawdza bardzo dobrze.

Co do dbałości producentów znam to od podszewki dzięki jednym znajomym właśnie prducentom, to co opowiadają o niedbałości innych i liczeniu tylko na zysk w głowie się nie mieści, o oszustwie nie wspominając, w żródłach z których pochodzą opuchalki na pewno nie przywiązuje się uwagi do walczenia z tymi szkodnikami bo szkoda tym producentom wydawać kilkaset złotych rocznie(czasem i więcej) na ekologiczne środki aby sprzedawać zdrowe rośliny i eliminować populacje opuchalków. Ja mam swoje sprawdzone źródło gdzie wiem, że dwa razy w roku stosowany jest Larvanem zapobiegawczo i od 5 lat nie przyniosłem żadnego paskudztwa z tej szkółki... niestety trafiłęm na trzmieline z gratisem z innej szkółki i muszę teraz walczyć z opuchalakami

Iwcia o jednym myśle o drugie pisze niezłą gafe strzeliłem, zamiast roślin miało być osób
Ogródek Iwony 11:15, 23 wrz 2014

Do góry
Mira Danusia sama kiedyś pisała nie tylko mnie, że nie każdy musi stosować się do jej dekalogu co nie znaczy, że jej doświadczenie nie jest cenne. I chyba nigdy nie powiedziała czegoś takiego, że jak ktoś nie będzie stosował dekologu to ogród bedzie nieudany. Każdy może stworzyć swój dekalog na podstawie własnych doświadczeń, a ten od Danusi mimo wszystko jest bardzo pomocny i zawarte w nim jest wszystko co najważniejsze. Ja sam mam zapisany dekalog i staram się stosować do niego, ale nie wszystkie punkty dla mnie są do zrealizowania
Pytanie chyba nie było do mnie, ale jakoś tak musiałem to napisać

No i jak dla mnie najważniejszy punkt to 10
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:55, 23 wrz 2014

Do góry
Kasiu

Marto(Tusiala) chyba oszalałaś nie dla mnie takie rzeczy. Swoją drogą opini na temat tego programu nie będę wyrażać bo za natłok niecenzuralnych słów mógłbym zostać wyciepany z forum

Marto strasznie dziękuje... mnie taka wizualizacja bardzo przekonuje, tu nie chodzi o to by było idealnie, ale żeby właśnie łatwiej było sobie to wyobrazić, a z tym nie mam problemu i teraz jestem do tego przekonany.
A graby mają być w przerwach między miskantami cięte o w takie coś... kostka taka jak na dole ma być cięta na pniu

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:29, 23 wrz 2014

Do góry
Luki -

gardenpuzzle to jednak nieco ograniczony program. Czasami pomaga, ale czasem nawet najprostsza wizualizacja wydaje się jakaś taka... płaska...

Zastanawiałam się, czy uda mi się zrobić coś sensownego, ale... niespecjalnie można to namalować w puzzlach - choć plan podoba mi się bardzo.

Program nie ma zawilców ani jarzmianek, nie ma żurawek! /o zgrozo!/ i nie ma nawet ML... tak więc... musisz uruchomić wyobraźnię

Czy w dalszej części graby mają być na całej długości płotu, czy tyko pomiędzy miskantami? To będą oddzielne bryły, czy jednak płaskie ekrany? Spróbuję coś namalować, ale nie wiem, czy nie wyjdzie tak, jak z poniższym obrazkiem...

Żurawka - Heuchera 22:22, 22 wrz 2014

Do góry
Ja nadal tak uważam. Gdzie szkodniki niszczą żurawki, opuchlaki niestety nie tylko niszczą te rośliny, a wiele wiele innych, a przyczyną jest niestety niedbałośc producentów i szkółkarzy. Mszyce, przędziorki i innych tego typu na żurawkach nie znajdziemy. Choroby grzybowe u nich raczej niespotykane, a zgnilizna podstawy pędu też sporadycznie występuje. To, że się starzeją... niestety nie tylko żurawki tak mają i trzeba odmładzać Ja się do nich nie zniechęcam bo z innymi roślinami jest jak dla mnie więcej problemu, a że spora grupa osób upiera się nad sadzeniem żurawek na mocnym nasłonecznieniu i później narzeka, że liście się przypalają to niestety, ale albo o nie wtedy bardzo dbamy, albo ich tam nie sadzimy. Najlepsze jest nasłonecznienie przez połowe dnia
Żurawka - Heuchera 21:44, 22 wrz 2014

Do góry
Jadwiszko tego Ci nie powiem bo nie wiem, nigdy nie miałem z tym problemu u żuraweczek może dlatego, że też nie wytwarzają takich grubych pędów. Z tego co też mogę jeszcze dodać to znacznie lepiej radzą sobie na słońcu (oczywiście te jaskrawo żółte zawsze troszke przypali)
Żurawka - Heuchera 21:26, 22 wrz 2014

Do góry
Jak napisał powyżej Fabiola żuraweczki są bardzo łądne.
Ja poleciłbym je głównie z tego powodu, że wolniej się starzeją szybciej tworż duże kępy nawet z małych sadzonek i z wszystkich odmian, które mam żadna nie wytworzyłą grubych zdrewniałych pędów co jest ogromną zaletą. Jednyną odmiane z żuraweczek jaką odradzam jest Golden Zebra.
Odmiany mające w nazwie 'Falls' lub 'Cascade' mają tendencje/zdolność do wypuszczania długich płożących się pędów, sadząc je w donicach będą się przewieszać.
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:37, 22 wrz 2014

Do góry
Karola - cudne te świecznice z hohlą.. tylko gdzie ???? Mały koncept mam i może go wdrożę, ale będą potrzebne radykalne przetasowania i trochę out... do Grahama rozlpenica na nowa rabatę może iść.. będzie miejsce pod świecznice. Jeszcze tylko parę innych bylinek.. out...

Luki - jak widać wyżej, brakuje pomocy ... a ja jestem uparta i niezdecydowana I taki chomik co wszytko zbiera.. i wszystkiego żal

Miła - to szukamy razem, tylko każda u siebie Na razie znalazłam foty z czerwca ... znalazły się w czeluściach zapomnienia

Julka - ja jestem typ co woli sam sporty uprawiać niż oglądać.. ale dobry pokaz na światowym poziomie to warto i pooglądać

Haniu - słonka brak, ale chociaż przestało rzucać żabami... depnęłam w trawnik i woda po kostki... ale chciałam foto moich trytom zrobić.. a nogi mokre

Sebek - też się zastanawiałam czy Katowice i spodek jeszcze jest

Mirka - widziałam dzieci jeżówkowe.. jedna zakwitnie, powinna zdążyć.. za rok będzie las A następny rok rozdajesz dzieci do adopcji ...

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:28, 22 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Kasiu jeszcze wyższe butki i na wybieg super spotkanie się Wam udało

Na taki wybieg jak u Grażynki to wręcz butki na płaskim potrzebne
Ja juz sie nabiegałam na wysokich obcasach i wystarczy, zreszta przy moim wzroscie zakładając szpilę łapie lęk wysokości
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:22, 22 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Gosiu no fakt ja w trawkach przepadłem i odłączyłęm się od grupy więc nawet nie wiem kiedy zdjęcia robiłaś To jutro poprosze też o przesłanie zdjęć na maila bo bardzo mi się podobają, a jedno szczególnie

Kasiu a różne rzeczy planuje... takie związane z wyjazdami też Na podkarpacie cały weekend zarezerwowany

I tak trzymać
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:11, 22 wrz 2014

Do góry
Jagodo bo strzele buraka ponownie ... dziękuje.

Gosiu ah teraz to już by mi się przydały a wystarczyło wcześniej pomyśleć nad rabatą

Violu czy ja o czymś nie wiem

Kasiu spotkanie bardzo udane, ten fragment bardzo mnie drażnił i musiałęm go zmienić bo dłużej bym tego w tym miejscu nie wytrzymał

Wszystko o czym ... Marzysz 19:19, 22 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Bardzo podobają mi się te rabatki pod sosnami w przyszłym roku muszę zapolować na takie jasne hosty.

Łukasz dzięki, te jasne hosty to guacamole, kupiłam parę tygodni temu maleńkie po 4 zł, mają być spore i kwitnąć na kolor jasno lawendowy, narazie jestem z nich bardzo zadowolona
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:06, 22 wrz 2014

Do góry
Gosiu dziękuje za zdjęcia, bardzo mi się podobają

Co do rabaty, teraz pluje sobie w brode, że nie zabrałem tych Cisów u Kapiasa, a coś mi mówiło po cichu... 'zabierz 6 Cisów przydadzą Ci się' nieposłuchałem i teraz będę musiał sobie poszukać czegoś w przystępnej cenie u mnie

Olu to mi teraz nasłodziłaś aż chyba zburaczałem
Również pozdrawiam.
Żurawka - Heuchera 18:56, 22 wrz 2014

Do góry
Moniko ten nalot na liściach wygląda na jakąś pleśń może, ale nie spotkałem się jeszcze z takim zjawiskiem.

Iwcia druga żurawka to Midnight Rose, ewentualnie Galaxy bo koloru ni widać dokładnie, rosną oby dwie bardzo dobrze.
Co do Balck Taffety to tegoroczna nowość na rynku(chyba najciemniejsza żurawka) i mam ją od wiosny i jak do tej pory jestem bardzo zadowolony, a Twoje zakupione są na prawde bardzo ładne
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:53, 22 wrz 2014

Do góry
Oo już otwarte i jak dobrze zobaczyć po raz kolejny rabate idealną z trawkami, kulkami magnolią itd.
Strasznie jestem ciekawy jak mocne będą zmiany na rabacie przy podjeździe, ale wiedząc ile róż ma się tam zmieścić to chyba nie małe remonty.
Przy okazji mógłbym prosić o opinie nt planowanej rabaty u mnie będę wdzięczny.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 18:44, 22 wrz 2014

Do góry
Kasiu jeszcze wyższe butki i na wybieg super spotkanie się Wam udało
Wszystko o czym ... Marzysz 18:41, 22 wrz 2014

Do góry
Bardzo podobają mi się te rabatki pod sosnami w przyszłym roku muszę zapolować na takie jasne hosty.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 18:36, 22 wrz 2014

Do góry
Tragedia z tymi bukszpanami ale żeby tak w dwa dni. Trudne to ogrodniczkowanie, ale trzeba próbować ratować bo strasznie byłoby szkoda.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:35, 22 wrz 2014

Do góry
O jak mnie cieszy taki odzew

Marto(tusiala) sam jestem ciekaw gdzie te fotki były robione bo mnie tak co chwile coś odrywało od grupy... stałem i gapiłem się w dane miejsce
Planik jak planik siedziałem nad nim pół niedzieli a dokładniej na przeglądaniu inspiracji (tu stwierdziłęm, że zbieram tylko inspiracje na ogród marzeń ) zdjęć i katalogów z roślinami

Violu eh no i co ja mam powiedzieć co do róż to miałem przez pewien wątpliwości i chęci na Pomponelle i Paschmine, ale po wyrzucaniu starej róży w zeszłym tygodniu miałem tak podrapane ręce mimo zabezpieczeń, że już całkowicie mi się odechciało. Róże będą u siotry kiedyś to pooglądać będę chodził za płot

Marto no tak na przyszłośc mają być takimi wydłużonymi graniastosłupami na pniu, ale na początku będą zapewne kolumnami na pniu zanim zaczną konkretnie przyrastać bo obecnie mam proste graby wysokie na ok 240cm

Marto z obserwacji i tego co czytałem to wrzosowisko musi byc na podwyższonej rabacie/skarpie, dobrze nasłonecznionej i osłoniętej od ewentualnych mroźnych wiatrów no i oczywiście w odpowiednim podłożu. Wtedy można liczyć się z sukcesem, który np widać w ogrodzie z lustrem gdzie wrzosy do tej pory rosną znakomicie. Takie wymieszane z roplenicami i miniaturowymi sosnami bardzo mi się podoba, ale to musi być w miare duże, a ja mogłbym sobie zrobić wrzosowisko z góra 10 wrzosów

Plan jaki jest taki jest, zbyt dużych grup roślin nie moge wprowadzać mimo że bardzo bym chciał, ale wyglądałoby to bardzo źle. Jednak staram się wprowadzać chociaż małe plamki roślin

No i nie napisałem, że rabata ma ok 10 metrów długości, a głebokośc od 80 do 160cm.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies