Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 21:33, 12 sie 2016

Do góry
_Martini_ napisał(a)

wyższy stopień wtajemniczenia. Może kiedyś osiągnę takie wyżyny.

Zdaje Ci się, to tylko tak brzmi kosmicznie
Tu ma być ogród :) 17:49, 12 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

pleśń na ziemi do wysiewów to albo z powodu marnej jakości ziemi, albo zbyt duża wilgotność. Są osoby, które przed wysiewem ziemię przepalają w piekarniku, ale ja nie praktykowałam.

wyższy stopień wtajemniczenia. Może kiedyś osiągnę takie wyżyny.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:41, 12 sie 2016

Do góry
pięknie masz na tym placu boju!
Tu ma być ogród :) 17:35, 12 sie 2016

Do góry
_Martini_ napisał(a)
O sianiu stipy nie ma mowy. Nie mam ręki do tego. Wzeszła mi w tym roku werbena i dwie inne (nie pamiętam co tam siałam) i wszystko złapało pleśń. Wolę siać do gruntu.

Nie wiem w sumie czy to sens kupować prawie na zimę róże z gołym korzeniem. Musze to dobrze przemyśleć.
A sprawdzone miejsca w necie... nie znam na razie takich, bo zamawiałam tylko raz. Ciekawe czy będę zadowolona z cebul z benexu.

pleśń na ziemi do wysiewów to albo z powodu marnej jakości ziemi, albo zbyt duża wilgotność. Są osoby, które przed wysiewem ziemię przepalają w piekarniku, ale ja nie praktykowałam.
W B... mnóstwo osób kupuje cebule, jakość cebul jest w porząku, ale pomyłki się zdarzają, jak wszędzie pewnie.
Tu ma być ogród :) 17:13, 12 sie 2016

Do góry
_Martini_ napisał(a)

Pięknie dziękuję za tę dedykację, której się nie spodziewałam. Miło
Na tej rabacie podoba mi się absolutnie wszystko. I nawet chyba pytałam Cię kiedyś o nazwę tych jeżówek. One są z tej niskiej odmiany? U mnie będzie bardzo podobna rabata tylko zamiast purpurowych berberysów będzie Lavender Ice.
Mam też takiego berberysa tiny gold szt.3

Zabrałam się za wyszukanie szkółki, która by miała wszystkie te trzy odmiany róż, które potrzebuję, ale wysyłki są dopiero w październiku Jak ja wytrzymam tak długo??

Patrzę też na Twoją seslerię i już wiem, że mi przysłali takie miernoty aż żal patrzeć. Z pięciu sztuk tylko jednak jakoś w miarę wygląda i nabrała masy. A co dopiero dzielenie sadzonek... Dlatego właśnie najchętniej nie kupowałabym z neta.

Te jeżówki to Butterfly Kisses, takie niskie kępy, bardzo jestem z nich zadowolona.

Z różami będzie już teraz ciężko, pewnie się teraz nie załapiesz i będziesz musiała kupić golaski.
Zakupy internetowe tylko w sprawdzonych miejscach, bo można się porządnie naciąć.
Tu ma być ogród :) 17:10, 12 sie 2016

Do góry
_Martini_ napisał(a)

Też mam stipę w różnych miejscach więc zobaczymy jak przetrwa. Na razie tam gdzie bardziej wilgotna gleba jest ładniejsza, a tam gdzie sucho jest w gorszym stanie. Ale to właśnie tam znalazłam wczoraj dwie siewki.

No widzisz, ciężko wyczuć tą stipę.
Ja ją siałam dwa lata z rzędu, ale trochę to męczące, bo trzeba pamiętać o podlewaniu przez jakieś 3 miesiące, zanim można wysadzać do gruntu.
Na huśtawce miło płynie czas... 16:25, 12 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

To trzeba polubić, nie ma wyjścia
Patrzę na to co Ci Janka wkleiła i widzę podobieństwa, u mnie też przy artemiskach są szałwie i trawki.
Te 8 sztuk rośnie u mnie przy ogrodzeniu, tutaj możesz zobaczyć jak to wyglądało przy pierwszym kwitnieniu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=904

A zaraz wrzucę dla Ciebie u mnie zbliżenia na fragment tej rabaty, żeby dokładnie widać było nasadzenia

Dziękować!
Byłam, widziałam, dzięki tym zdjęciom jestem na bank przekonana, że tak będę obsadzać to miejsce.
8 jednakowych róż obok siebie to musi być powalający widok. Poszperam u Ciebie na wątku w poszukiwaniu zdjęć.
Tu ma być ogród :) 16:11, 12 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Dla Martini, zbliżenie na rabatę z różami Artemis

Pięknie dziękuję za tę dedykację, której się nie spodziewałam. Miło
Na tej rabacie podoba mi się absolutnie wszystko. I nawet chyba pytałam Cię kiedyś o nazwę tych jeżówek. One są z tej niskiej odmiany? U mnie będzie bardzo podobna rabata tylko zamiast purpurowych berberysów będzie Lavender Ice.
Mam też takiego berberysa tiny gold szt.3

Zabrałam się za wyszukanie szkółki, która by miała wszystkie te trzy odmiany róż, które potrzebuję, ale wysyłki są dopiero w październiku Jak ja wytrzymam tak długo??

Patrzę też na Twoją seslerię i już wiem, że mi przysłali takie miernoty aż żal patrzeć. Z pięciu sztuk tylko jednak jakoś w miarę wygląda i nabrała masy. A co dopiero dzielenie sadzonek... Dlatego właśnie najchętniej nie kupowałabym z neta.
Tu ma być ogród :) 16:01, 12 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

ja te kopczyki robiłam z kompostu, a jak były wiosenne przymrozki w kwietniu to zakładałam różom kaptury z włókniny zimowej.

Ze stipą to nigdy nie wiadomo, mi w jednym miejscu wszystkie przeżyły, w innym wszystkie padły, więc to nie temperatura zadecydowała, a chyba bardziej wilgotność gleby, tam gdzie mam bardziej mokro rośliny wygineły.

Też mam stipę w różnych miejscach więc zobaczymy jak przetrwa. Na razie tam gdzie bardziej wilgotna gleba jest ładniejsza, a tam gdzie sucho jest w gorszym stanie. Ale to właśnie tam znalazłam wczoraj dwie siewki.
Tu ma być ogród :) 12:30, 12 sie 2016

Do góry
frezja napisał(a)
Czy Ty Edytko masz seslerię sadleriana ?..muszę moją przesadzić, bo została pokonana przez begonie...w ogóle jej nie widać spod tego buszu sięgającego mi prawie do kolan ) szukam więc miejsca dla trawki...pokażesz swoją ?

Tak mam, od wiosny. Dzieliłam każdą zakupioną sadzonkę na 2 lub 3 części, więc nie osiągnęła imponujących rozmiarów, ale już ją widać na rabacie. Dałam ją pomiędzy berberysy Bagatelle.

Tu ma być ogród :) 10:12, 12 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Renia, za jakiś czas - bo zmieniam w tym miejscu wszystko, wysadziłam je z tego miejsca co do niedawna rosły i są obecnie zadołowane w przechowalniku, przez to mocno zmarniały.

ok
Tu ma być ogród :) 10:07, 12 sie 2016

Do góry
Dla Martini, zbliżenie na rabatę z różami Artemis

Na huśtawce miło płynie czas... 10:05, 12 sie 2016

Do góry
_Martini_ napisał(a)

Mogę nawet zbierać, mam dużo czasu w wakacje
8 sztuk to sporo tego dobra. Rosną w jednej grupie?

To trzeba polubić, nie ma wyjścia
Patrzę na to co Ci Janka wkleiła i widzę podobieństwa, u mnie też przy artemiskach są szałwie i trawki.
Te 8 sztuk rośnie u mnie przy ogrodzeniu, tutaj możesz zobaczyć jak to wyglądało przy pierwszym kwitnieniu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=904

A zaraz wrzucę dla Ciebie u mnie zbliżenia na fragment tej rabaty, żeby dokładnie widać było nasadzenia
Tu ma być ogród :) 09:29, 12 sie 2016

Do góry
_Martini_ napisał(a)

Właśnie mam stipę w kamyku i jak nie przezimuje, to będzie podmieniona na inną trawę. Dlatego już zbieram pomysły.
Zastanawiam się z czego zrobić kopczyki na kamieniu. Leonardo przezimowaly bez kupców, ale żadna to zima była tego roku. W tym roku muszę je zabezpieczyć.

Ps.jak się na O. pinuje? Chetnie skorzystam z tej opcji.

ja te kopczyki robiłam z kompostu, a jak były wiosenne przymrozki w kwietniu to zakładałam różom kaptury z włókniny zimowej.

Ze stipą to nigdy nie wiadomo, mi w jednym miejscu wszystkie przeżyły, w innym wszystkie padły, więc to nie temperatura zadecydowała, a chyba bardziej wilgotność gleby, tam gdzie mam bardziej mokro rośliny wygineły.
Na huśtawce miło płynie czas... 22:11, 11 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Różane tematy, fajnie Ci dziewczyny radzą, trzy odmiany to aż za dosc.
Moje Artemiski rosną rok, a już mają taką średnicę jak Janka pisze.
Uwielbiam je, ale musisz wiedzieć, że wśród wszystkich zalet mają jedną koszmarna wade- masakrycznie śmieci. Ja mam ich 8 i wybieranie białych płatków z kory daje popalić.

Mogę nawet zbierać, mam dużo czasu w wakacje
8 sztuk to sporo tego dobra. Rosną w jednej grupie?
Tu ma być ogród :) 21:43, 11 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Chyba nie na co się bać, jedynie trzeba przypilnowac, żeby kopczyki porządne im zrobić jak zapowiedzą mrozy.
Stipę miałam na tej rabacie w zeszłym roku, ale wymarzła, a że nie chciałam co roku w kamieniach nowych siewek sadzić to zrobiłam rewolucję.

Właśnie mam stipę w kamyku i jak nie przezimuje, to będzie podmieniona na inną trawę. Dlatego już zbieram pomysły.
Zastanawiam się z czego zrobić kopczyki na kamieniu. Leonardo przezimowaly bez kupców, ale żadna to zima była tego roku. W tym roku muszę je zabezpieczyć.

Ps.jak się na O. pinuje? Chetnie skorzystam z tej opcji.
Na huśtawce miło płynie czas... 20:44, 11 sie 2016

Do góry
Różane tematy, fajnie Ci dziewczyny radzą, trzy odmiany to aż za dosc.
Moje Artemiski rosną rok, a już mają taką średnicę jak Janka pisze.
Uwielbiam je, ale musisz wiedzieć, że wśród wszystkich zalet mają jedną koszmarna wade- masakrycznie śmieci. Ja mam ich 8 i wybieranie białych płatków z kory daje popalić.
Tu ma być ogród :) 20:35, 11 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Edytko, dziękuję za fotki. O twojej brzozowej mówiłam Gosi Margo. Widzę, że już przydreptała do ciebie.
Ty masz tak cudnie wszystko skomponowane, że tylko kopiować i pinować.

Iwonka, reklamę mi robisz na forum
Pamiętam,że wiszę Ci jeszcze fotki nowej rabaty przy domku narzędziowym, rośliny juz tam rosną, ale wykończenia brak, przez co i wyglądu żadnego ta rabata jeszcze nie ma.
Tu ma być ogród :) 20:32, 11 sie 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)

porównaj liście z tą co na pewno jest limką ( z pierwszego zdjęcia)
ja jestem bardzo wrażliwym człowiekiem i zawsze mi szkoda zwierzaków w tamtym roku miałam nawet papugę nimfę (znaleziona) ale w końcu właściciel się odnalazł i oddałam

Przypatrzę się tym hortkami.

Moja córa jest takim wrażliwcem jeśli chodzi o zwierzęta i chore dzieci. Chodziła teraz na integracyjne wakacje, gdzie realizowany był program uświadamianie dzieciom sprawnym trudności z jakimi zmagają się dzieci niepełnosprawne i w jeden dzień mama przyszła z taką głęboko niepełnosprawna dziewczynką - strasznie to Milenę uderzyło.
Tu ma być ogród :) 20:25, 11 sie 2016

Do góry
_Martini_ napisał(a)

Chyba się jednak skuszę na jesienne zakupy z gołymi korzeniami. Mam kilka róż na liście chciejstw i oczywiście już nie mogę się ich doczekać.
Gracki dodają lekkości, bardzo mi się podobają. Mogą zastąpić stipę.

Chyba nie na co się bać, jedynie trzeba przypilnowac, żeby kopczyki porządne im zrobić jak zapowiedzą mrozy.
Stipę miałam na tej rabacie w zeszłym roku, ale wymarzła, a że nie chciałam co roku w kamieniach nowych siewek sadzić to zrobiłam rewolucję.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies