Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

Filemon24 19:24, 11 sie 2016

Napisałam do ciebie i kotek mi skasował ( mam 4 kota - znajdkę )

zawsze rozpoznaje hortensje bo detalach i tutaj właśnie jeśli chodzi o PB to zauważyłam, że różnią sie pokarbowanymi płatkami
jeśli chodzi o 3 zdjęcie hortensji to ja bym porównała na twoim miejscu jeszcze lisćiez prawdziwymi hortkami czy są takie same w wyglądzie i w dotyku
lindsay80 19:44, 11 sie 2016

Filemon24 napisał(a)
Napisałam do ciebie i kotek mi skasował ( mam 4 kota - znajdkę )

zawsze rozpoznaje hortensje bo detalach i tutaj właśnie jeśli chodzi o PB to zauważyłam, że różnią sie pokarbowanymi płatkami
jeśli chodzi o 3 zdjęcie hortensji to ja bym porównała na twoim miejscu jeszcze lisćiez prawdziwymi hortkami czy są takie same w wyglądzie i w dotyku

Anita, ale z jakimi prawdziwymi hortkami porównać?
To taka kocia mama z Ciebie jest, podziwiam ludzi, którzy przygarniaja bezdomne zwierzaki.
_Martini_ 20:00, 11 sie 2016

lindsay80 napisał(a)

Marzy mi się pergola oblepiona różami, dlatego wybór padł na cudnie pachnącą Giardinę i czarującą kwiatami Edenkę.
Między różami są gracki, a między szałwiami sesleria H.

Ja też wszystkie róże kupowałam w pojemnikach, tylko Giardinę z gołym korzeniem i nie widzę różnicy jeśli chodzi o szybkość rośnięcia jednych i drugich.

Chyba się jednak skuszę na jesienne zakupy z gołymi korzeniami. Mam kilka róż na liście chciejstw i oczywiście już nie mogę się ich doczekać.
Gracki dodają lekkości, bardzo mi się podobają. Mogą zastąpić stipę.
Filemon24 20:06, 11 sie 2016

lindsay80 napisał(a)

Anita, ale z jakimi prawdziwymi hortkami porównać?
To taka kocia mama z Ciebie jest, podziwiam ludzi, którzy przygarniaja bezdomne zwierzaki.

porównaj liście z tą co na pewno jest limką ( z pierwszego zdjęcia)
ja jestem bardzo wrażliwym człowiekiem i zawsze mi szkoda zwierzaków w tamtym roku miałam nawet papugę nimfę (znaleziona) ale w końcu właściciel się odnalazł i oddałam
Iwk4 20:06, 11 sie 2016

Edytko, dziękuję za fotki. O twojej brzozowej mówiłam Gosi Margo. Widzę, że już przydreptała do ciebie.
Ty masz tak cudnie wszystko skomponowane, że tylko kopiować i pinować.
lindsay80 20:25, 11 sie 2016

_Martini_ napisał(a)

Chyba się jednak skuszę na jesienne zakupy z gołymi korzeniami. Mam kilka róż na liście chciejstw i oczywiście już nie mogę się ich doczekać.
Gracki dodają lekkości, bardzo mi się podobają. Mogą zastąpić stipę.

Chyba nie na co się bać, jedynie trzeba przypilnowac, żeby kopczyki porządne im zrobić jak zapowiedzą mrozy.
Stipę miałam na tej rabacie w zeszłym roku, ale wymarzła, a że nie chciałam co roku w kamieniach nowych siewek sadzić to zrobiłam rewolucję.
lindsay80 20:32, 11 sie 2016

Filemon24 napisał(a)

porównaj liście z tą co na pewno jest limką ( z pierwszego zdjęcia)
ja jestem bardzo wrażliwym człowiekiem i zawsze mi szkoda zwierzaków w tamtym roku miałam nawet papugę nimfę (znaleziona) ale w końcu właściciel się odnalazł i oddałam

Przypatrzę się tym hortkami.

Moja córa jest takim wrażliwcem jeśli chodzi o zwierzęta i chore dzieci. Chodziła teraz na integracyjne wakacje, gdzie realizowany był program uświadamianie dzieciom sprawnym trudności z jakimi zmagają się dzieci niepełnosprawne i w jeden dzień mama przyszła z taką głęboko niepełnosprawna dziewczynką - strasznie to Milenę uderzyło.
lindsay80 20:35, 11 sie 2016

Iwk4 napisał(a)
Edytko, dziękuję za fotki. O twojej brzozowej mówiłam Gosi Margo. Widzę, że już przydreptała do ciebie.
Ty masz tak cudnie wszystko skomponowane, że tylko kopiować i pinować.

Iwonka, reklamę mi robisz na forum
Pamiętam,że wiszę Ci jeszcze fotki nowej rabaty przy domku narzędziowym, rośliny juz tam rosną, ale wykończenia brak, przez co i wyglądu żadnego ta rabata jeszcze nie ma.
_Martini_ 21:43, 11 sie 2016

lindsay80 napisał(a)

Chyba nie na co się bać, jedynie trzeba przypilnowac, żeby kopczyki porządne im zrobić jak zapowiedzą mrozy.
Stipę miałam na tej rabacie w zeszłym roku, ale wymarzła, a że nie chciałam co roku w kamieniach nowych siewek sadzić to zrobiłam rewolucję.

Właśnie mam stipę w kamyku i jak nie przezimuje, to będzie podmieniona na inną trawę. Dlatego już zbieram pomysły.
Zastanawiam się z czego zrobić kopczyki na kamieniu. Leonardo przezimowaly bez kupców, ale żadna to zima była tego roku. W tym roku muszę je zabezpieczyć.

Ps.jak się na O. pinuje? Chetnie skorzystam z tej opcji.
lindsay80 09:29, 12 sie 2016

_Martini_ napisał(a)

Właśnie mam stipę w kamyku i jak nie przezimuje, to będzie podmieniona na inną trawę. Dlatego już zbieram pomysły.
Zastanawiam się z czego zrobić kopczyki na kamieniu. Leonardo przezimowaly bez kupców, ale żadna to zima była tego roku. W tym roku muszę je zabezpieczyć.

Ps.jak się na O. pinuje? Chetnie skorzystam z tej opcji.

ja te kopczyki robiłam z kompostu, a jak były wiosenne przymrozki w kwietniu to zakładałam różom kaptury z włókniny zimowej.

Ze stipą to nigdy nie wiadomo, mi w jednym miejscu wszystkie przeżyły, w innym wszystkie padły, więc to nie temperatura zadecydowała, a chyba bardziej wilgotność gleby, tam gdzie mam bardziej mokro rośliny wygineły.