Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 13:36, 11 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
A pokazałabyś molinie?

Renia, za jakiś czas - bo zmieniam w tym miejscu wszystko, wysadziłam je z tego miejsca co do niedawna rosły i są obecnie zadołowane w przechowalniku, przez to mocno zmarniały.
Tu ma być ogród :) 13:35, 11 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

zwarte i sztywne

to ja mam 5 takich, 10 się rozłazi.
Tu ma być ogród :) 13:34, 11 sie 2016

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Wow! Ale konstrukcja przy tarasie! Super wyszło. Będziesz miała tam jakieś pnącza? Tracę nadzieję, że znajdę takie gotowe pergole, chodzi mi o poprzeczne belki.

Zamówiłam zawilce Bride. Poczekamy, się przekonamy.

Ja mam kilka hortek. Limki stoją sztywno, lekko się przebarwiają na różowo. Vanilki pokładły się całkiem choć były krótko przycięte. Są prawie wszystkie różowe. Polar Bear ma sztywne gałązki i lekko przewieszone białe kwiaty. Phantom się zaróżowiła, ale ona nie radzi sobie na swoim miejscu i jest do przesadzenia.

Właściwie to pnącza ja już tam mam.

Z boku wisteria - jest już na tyle duża, że muszę ją złapać i popodwiązywać, możliwe, że wtedy już zakryje cała tą niezabudowaną deseczkami przestrzeń.

A od frontu 2 róże Giardina i 2 Eden Rose (Giardina całkiem zielone listki, Eden Rose - młode listki są bordowe) - czyli po 4 róże na każdej stronie pergoli.
Eden Rose kupowałam w doniczkach w lipcu zeszłego roku, a giardiny z gołym korzeniem w październiku.

Tu ma być ogród :) 13:26, 11 sie 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)

pierwsza to raczej 100% limka a drugą typuje na polar bear zdaje się, ze ma pokarbowane brzegi płatków? jeśli tak to na pewno polar bear
trzecia to może być też limka tylko po prostu jest jeszcze mała i ma wiotkie gałązki

tym płatkom muszę się z bliska przyjrzeć, nie wiedziałam, że to znak rozpoznawczy PB.

Mam wątpliwości co do 1 i 3 zdjęcia - obie typujecie na limki, a one krzaki mają zupełnie różne, pod względem rozmiarów i pokroju (pierwsze zwarte i sztywne i wielkie, na 3 zdjęciu rozlazłe i dużo niższe - a kupowane w tym samym czasie.
Tu ma być ogród :) 13:23, 11 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Edytko, mogłabyś pokazać twoją brzozową?
Chodzi mi o nasadzenia i całość kompozycji. Buziak.

Brzozowa po obsadzeniu - 18.06.15

I dziś

Tu ma być ogród :) 12:50, 11 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

a czy Twoje są zwarte i sztywne, czy te cieńsze pędy z kwiatami opadają na boki, bo mamy te hortki w takim samym wieku?

zwarte i sztywne
Tu ma być ogród :) 12:48, 11 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
No i moje nieszczęsne hortki w zbliżeniach na kwiaty.

Ta podejrzana o bycie limką

Ta podejrzana o bycie Polar Bear

A ta niewiadomo jaka (zakwitła najwcześniej i już zaczyna różowieć, ale nadal pozostaje bardziej zielonkawa niż biała - krzaczki najmniejsze, rozkładające się)

pierwsza to raczej 100% limka a drugą typuje na polar bear zdaje się, ze ma pokarbowane brzegi płatków? jeśli tak to na pewno polar bear
trzecia to może być też limka tylko po prostu jest jeszcze mała i ma wiotkie gałązki
Typografia ogrodu 12:32, 11 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Asia, a pokazałabyś jak ta Twoja lawenda po ścięciu wygląda, bo pewnie przed nie masz fotki?
Zdrówka dla córeczki!

Na 95 byly fotki tuz przed cieciem.
Teraz wyglada tak

Za zyczenia dziekuje pieknie
Tu ma być ogród :) 12:31, 11 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
a ja nie

taaaa
Tu ma być ogród :) 12:26, 11 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Też odniosłam takie wrażenie ... ale ja się nie wypowiadam bo mam 7 szt na krzyż i tylko limki

a czy Twoje są zwarte i sztywne, czy te cieńsze pędy z kwiatami opadają na boki, bo mamy te hortki w takim samym wieku?
Tu ma być ogród :) 12:25, 11 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

No to będziemy przykrywać Edytka nam pokaże jak to się robi

spoko, pokazać mogę, ale czy to będzie profesjonalne okrywanie, śmiem wątpić
Typografia ogrodu 12:08, 11 sie 2016

Do góry
Asia, a pokazałabyś jak ta Twoja lawenda po ścięciu wygląda, bo pewnie przed nie masz fotki?
Zdrówka dla córeczki!
Tu ma być ogród :) 11:32, 11 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Ostatnia do limki najbardziej podobna.kolor dosc jednolity i okragly kwiat

Acha, mi to pasuje Tylko fajnie by było gdyby za rok te krzaki były bardziej zwarte i sztywne.
Tu ma być ogród :) 11:29, 11 sie 2016

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Świetne miejsce wypoczynkowe.
Mam pytanie: z czego masz zrobione te profile za tarasem? To jest drewno? Czy to było robione na zamówienie czy kupowane? Szukałam podobnych (na razie tylko w marketach budowlanych) ale nie mogę znaleźć. Potrzebuję do powojników.

Białe zawilce wymarzają? Kurka, a ja właśnie białe zamówiłam

jeśli dobrze Cię zrozumiałam to chyba myślisz o pergoli? Ona jest drewniana. My robiliśmy na zamówienia, firma była z okolic Częstochowy.

Tu mam taką starą fotkę, zrobioną w dniu montażu jak w całości wygląda.

Przy okazji wspomnę, że to było 4.07.2015, jak widać nie ma tam żadnych roślin, a dziś jest busz!

Tak z białymi zawilcami wiele osób po tej zimie miało problem. Jaką odmianę zamówiłaś? Bo u mnie lepiej zimowała Whirlwind niż Honorine Jobert, ale nie wiem czy to nie kwestia przypadku.
Tu ma być ogród :) 11:22, 11 sie 2016

Do góry
India napisał(a)
to muszę się dokładnie przyjrzeć
kupowałam wszystkie razem, rosną koło siebie, ta sama ziemia i tak samo podlewane te co różowieją wcześniej zakwitły

to może być powód, u mnie też jedne już przekwitają inne mają ledwo co widoczne zawiązki kwiatów, cięte były tak samo, więc nie mam pojęcia skąd te różnice.
Tu ma być ogród :) 11:12, 11 sie 2016

Do góry
India napisał(a)
ja myślałam, że moje hortensje to wszystkie limki
a dwie mam jakieś inne, różowieją już

A wyglądem kwiatów i pokrojem krzaka są takie jak pozostałe?
Bo u niektórych osób limki też już różowieją, więc niekoniecznie masz jakąś pomyłkę.

U mnie różnice są w wielkości krzaczków, kolorze pędów, podatności na pokładanie, wyglądzie kwiatów, stadium ich rozwoju... sporo tego.
Tu ma być ogród :) 11:09, 11 sie 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Piękne zawilce, kępy faktycznie dorodne

Wypoczynek odjazd

Hortek nie rozpoznam, ale pysznią się kwiatami...ja właśnie wiosną ukorzeniłam vanilki, mam jeszcze miejsce, na początku miałam tak samo jak Ty wolałam limonkowe kolorki i wolę różowe nad białe

Dziękuję

Ja dziś na targu widziałam ładne krzaczki Vanilek, korciło mnie, ale się powstrzymałam, ale zorganizuję im jakieś miejsce na pewno
Tu ma być ogród :) 11:05, 11 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Piękne masz te zawilce
Aaa widzisz moja pani mówiła mi ostatnio, że w tym sezonie będzie miała tylko różowe bo białe wymarzają ...

to prawdę Ci powiedziała.
Nie wiem jak tam Ci ten róż pasuje do reszty, ale ja śmiało te obie odmiany mogę polecić.
Tu ma być ogród :) 11:03, 11 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Padły białe, wszystkie różowe przetrwały i zbudowały wielkie kępy - a obie odmiany kupione w tym samym czasie w jednej szkółce.

Tutaj odmiana Serenade

A tutaj Prinz Heinrich

Obie śliczne, choć mi PH podoba się bardziej, bo ma taki intensywny ciemnoróżowy kolor i te płatki tak fikuśnie powykręcane.

Piękne masz te zawilce
Aaa widzisz moja pani mówiła mi ostatnio, że w tym sezonie będzie miała tylko różowe bo białe wymarzają ...
Tu ma być ogród :) 11:02, 11 sie 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Ten Prinz coś tam faktycznie urzekający

nooo... już nie mogę się doczekać aż wszystkie te kwiaty otworzy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies