Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Hirutkowy raj:)) 21:05, 21 lut 2016

Do góry
Mam plan naprawy tego miejsca tylko musi przestac padac bo tam nie mozna ani wejsc ani wjechac ciezkim sprzetem

Rozladowalismy samochod z kompostu,sporo tego rece bola,troche tez podcielam brzozy i sliwowisnie,wialo okrutnie,mozg przewialo
Ogród tworzony z pasją 19:52, 21 lut 2016

Do góry
MariBere napisał(a)

Nie wiem, co Ci odpisać. W moim poprzednim ogrodzie nie miałam systemu nawadniania, ale rośliny dostawały wodę przy podlewaniu trawnika. Ogródek był maleńki z wysokim płotem, więc wszystko było w cieniu. Korzenie brzóz były tuż pod powierzchnią. Przypominało to opis Agaty:
>>>
Mam brzozy tez w innych miejscach i nie da się tam wbić szpadla. Brzoza ma płytko korzenie i jest niczym pasożyt.
>>>

Jeżeli rośliny rosną Ci pod innymi dużymi brzozami to pod tymi też pewnie będą rosły. Mi się nie udawało, ale może po prostu robiłam coś źle. Może to kwestia wielkości brzóz.

Napisałeś, że Wilczyca ma pełno brzóz i rabatę pod brzozami. Jeżeli Wilczycy to się udało to może poradzić się Wilczycy.

Pytałem Wilczycy i ma głównie hortensje oraz hosty. Pamiętam ze Danusia pisała ze sprawdza się derenie, pecherznice, trzmieliny, ligustry twarzy, miskanty rozplenice szałwie wiec można zaszaleć.
Ogród tworzony z pasją 19:44, 21 lut 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Ale chyba coś tam wyhoduje? Bo trochę się zaczynam martwić W innych miejscach mi rosną rośliny pod brzoza.

Nie wiem, co Ci odpisać. W moim poprzednim ogrodzie nie miałam systemu nawadniania, ale rośliny dostawały wodę przy podlewaniu trawnika. Ogródek był maleńki z wysokim płotem, więc wszystko było w cieniu. Korzenie brzóz były tuż pod powierzchnią. Przypominało to opis Agaty:
>>>
Mam brzozy tez w innych miejscach i nie da się tam wbić szpadla. Brzoza ma płytko korzenie i jest niczym pasożyt.
>>>

Jeżeli rośliny rosną Ci pod innymi dużymi brzozami to pod tymi też pewnie będą rosły. Mi się nie udawało, ale może po prostu robiłam coś źle. Może to kwestia wielkości brzóz.

Napisałeś, że Wilczyca ma pełno brzóz i rabatę pod brzozami. Jeżeli Wilczycy to się udało to może poradzić się Wilczycy.
Ogród tworzony z pasją 19:02, 21 lut 2016

Do góry
MariBere napisał(a)
Dzięki za odpowiedź, Agata. No właśnie o to mi chodziło. Wydawało mi się, że Twój poprzedni wpis może wprowadzić Karola w błąd.

Karol ma sadzić tuż przy brzozie. To są bardzo trudne warunki. Takie są moje doświadczenia, bo w swoim poprzednim małym ogrodzie miałam brzozy. Takie zwyczajne, bezodmianonowe, które w ciągu 15 lat z maleńkich cieniutkich patyczków zmieniły się w ogromne wielkie drzewa.

Marysia, no to wyjaśniłyśmy wszystko dokładnie i obrazowo
Tutaj mam taką brzozę o której chyba mówisz. Żywopłot rośnie wolniej, a rabata bez podlewania padłaby

Ogród tworzony z pasją 18:53, 21 lut 2016

Do góry
Dzięki za odpowiedź, Agata. No właśnie o to mi chodziło. Wydawało mi się, że Twój poprzedni wpis może wprowadzić Karola w błąd.

Karol ma sadzić tuż przy brzozie. To są bardzo trudne warunki. Takie są moje doświadczenia, bo w swoim poprzednim małym ogrodzie miałam brzozy. Takie zwyczajne, bezodmianonowe, które w ciągu 15 lat z maleńkich cieniutkich patyczków zmieniły się w ogromne wielkie drzewa.
Ogród tworzony z pasją 18:31, 21 lut 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Owszem, zalesiono ten teren kilka lat tamu. Brzozy rosną jak na drożdżach.
Ale wiosną ich listki są cudowne, dosadziłam na rabatę jabłoń ozdobną royalty, w tym roku zobaczę czy będzie to się dobrze zgrywać. Liczę na kontrast - zieleń młodych liści brzóz i bordowe liscie i kwiaty jabłonki.
Rabata jest skierowana na południe i dlatego słońca tam jest pod dostatkiem

Moja rabatka też jest od strony południowej, tak jak u Ciebie.

Ja jestem zdania, że brzozy są piękne. Sam mam ich trochę na działce. Jednak trzeba przemyśleć ich miejsce i nie przesadzać z ilością.
Ogród tworzony z pasją 18:13, 21 lut 2016

Do góry
Owszem, zalesiono ten teren kilka lat tamu. Brzozy rosną jak na drożdżach.
Ale wiosną ich listki są cudowne, dosadziłam na rabatę jabłoń ozdobną royalty, w tym roku zobaczę czy będzie to się dobrze zgrywać. Liczę na kontrast - zieleń młodych liści brzóz i bordowe liscie i kwiaty jabłonki.
Rabata jest skierowana na południe i dlatego słońca tam jest pod dostatkiem
Ogród tworzony z pasją 18:05, 21 lut 2016

Do góry
MariBere napisał(a)
Agata. W jakiej odległości od floksów rosną te brzozy. Bo na zdjęciu to wygląda tak jakby rosły gdzieś daleko. Kwiaty w pełnym słońcu. Pod brzozą to raczej słońca mało...

Marysia, pod samą brzozą one nie rosną, bo brzózki są za siatką. Niektóre obecnie mają gałęzie nad rabatą. Mam brzozy tez w innych miejscach i nie da się tam wbić szpadla. Brzoza ma płytko korzenie i jest niczym pasożyt.
Takie były nasadzenia w marcu 2014 roku, brzózki masz za siatką

tak wiosną 2015 też je dobrze widać,

Ale jak kopię, by coś wsadzić lub przesadzić to wykopuję jej korzenie. Powojnik z siatki wchodzi na brzozy.

Ogród tworzony z pasją 17:23, 21 lut 2016

Do góry
Agata. W jakiej odległości od floksów rosną te brzozy. Bo na zdjęciu to wygląda tak jakby rosły gdzieś daleko. Kwiaty w pełnym słońcu. Pod brzozą to raczej słońca mało...
1500 metrów wolności 17:23, 21 lut 2016

Do góry
wiem, niestety jestem osobą bardzo niecierpliwą, własny ogród nauczy mnie cierpliwości
gdybym nie miała za siatką jako sąsiedztwo "motywacji" do obsadzenia się szybko i szczelnie to bym się nie spieszyła, niestety nie mam na to wpływu, a chcę żeby ogród byl miejscem gdzie możemy się zrelaksować a nie siedzimy jak na patelni i jesteśmy obserwowani
czas dzielę między ogarnianiem tego co w środku z planowaniem tego co będziemy widzieć z okien, trochę ciężko jest
Wszystkie rady biorę do serca, tylko z rezygnacji z sosen zachłannych na wodę jakoś nie potrafię zrezygnować, zawsze uważałam,że nic na siłę, jeśli w najbliższej okolicy rosną piękne brzozy i sosny to dlaczego miałabym z nich rezygnować.

Małymi kroczkami do celu... 17:23, 21 lut 2016

Do góry
Dziewczyny wiosna tuż tuż więc pora zabrać się dalszą część rabaty, która planuje skończyć w tym roku. Planowałem na niej połączenie brzozy i hortensji, jednak po większym zastanowieniu, Może być ciężko hortensjom przy nich, więc wymyślilam takie coś

To co znajduje się po lewej stronie rysunku już jest, a tak widziałabym dalszą część. Co o tym myślicie?
Ogród tworzony z pasją 17:12, 21 lut 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Zawsze się zastanawiałem jak radzą sobie rośliny bez systemu nawadniającego pod takimi drzewami jak brzozy ? One wyciągają całą wodę i dla reszty już nic nie zostaje chyba

Uwierz mi dają radę pod brzozami W tamtym roku rozłożyłam nawadnianie, ale rok wcześniej nie było i było tak. Za siatką las brzozowy

Nawet nie podlewałam szczególnie, bo floksy dostają mączniaka od podlewania na liście i stąd linie kroplująca

W Kruklandii 16:05, 21 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Justyś ukochała sobie brzozy i wkrótce będą rosły u niej maślaki

Oczywiście to żart.

Mogą być maślaki! Nie będę płakać

W Kruklandii 15:48, 21 lut 2016

Do góry
Justyś ukochała sobie brzozy i wkrótce będą rosły u niej maślaki

Oczywiście to żart.
Ogród tworzony z pasją 11:18, 21 lut 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Zawsze się zastanawiałem jak radzą sobie rośliny bez systemu nawadniającego pod takimi drzewami jak brzozy ? One wyciągają całą wodę i dla reszty już nic nie zostaje chyba

Ciężko jest, ja mam system nawadniajacy ale mimo tego podlewam w tamtych miejscach dodatkowo z węża. Wtedy jest okej.
Ogród tworzony z pasją 10:48, 21 lut 2016

Do góry
W Kruklandii 09:46, 21 lut 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Nic nie poradzę, że kocham brzozy
I bukszpany.... i trawy....i trochę hortensje i trochę róże
I jeszcze ładne bylinki kwitnące też

He he he Jusia Ty po prostu jesteś bardzo kochliwa
Ogród tworzony z pasją 23:46, 20 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
A nie myślałeś żeby zrobić sobie taką rabatę brzozową? Te brzozy rosną tak nieregularnie ... naturalnie Dosadziłbyś derenie, może rozplenice z rozchodnikami skoro tam jest słońce, trochę kulek

Ps Cały czas nie mogę poskładać sobie do kupy tej rabaty

Wiem, to moja wina, ciężko jest ją całą uchwycić.

Myślałem też o miskantach. Planuje dać tam akcenty zimozielone żeby nie było zimą lyso tylko kompletnie nie wiem co.
Dereń (czerwone pędy, biało zielone liscie) 23:37, 20 lut 2016

Do góry
Witam
Wymienię 45 dereni, takie jak na zdjęciu (aktualnie przycięte).
Interesują mnie ciekawe odmiany drzew liściastych. Buki, brzozy itp. Jak drzewko będzie ładne to oddam wszystkie sztuki.

Mogą być też hortensje bukietowe.

Choina kanadyjska wymienię 23:35, 20 lut 2016

Do góry
Witam
Wymienię 60 Choin kanadyjskich, takie jak na zdjęciu.
Interesują mnie ciekawe odmiany drzew liściastych. Buki, brzozy itp. Jak drzewko będzie ładne to oddam wszystkie sztuki, może ich być więcej, jutro policzę.

Mogą być też hortensje bukietowe.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies